deorang tak memahami





sepanjang 9 tahon aku berkecimpong dalam bidang penunggangan motor secare berhemah..
macam2 manusia kat atas jalanraye dah yang aku jumpe..tu baghu aku yang 9 taon dok drive motor...kalo otai2 motor..yang dok tunggang motor sapai ke tue..siap leh racing nak pergi surau lagi tu..pe ceriter deorang agak-agaknye..

aku jarang sangat nak drive kete..melaenkan kalo ujan..kalo setakat panas terik ibarat kepanasan kat perkampungan puak asli kat kawasan pergunungan zimbabwe sekalipon aku totap setia dengan motor aku..tiader due dalam hatiku..

okeh nak citer kati sini nye..dengan penuh rase kemotoran dan kerempitan..
aku menegaskan kat sini..sesetengah ataupon kebanyakkan wanita2 atau pon kaum hawa..tak termasok kaum2 yang keliru dengan kejantinaan mereka..sangat2 tidak memahami penunggang2 motor seperti kami..eh seperti aku ni ..ye ke tak...antara2 hujah yang aku kemukakan ialah seperti di bawah.

-bile je aku bawak motor ke tengah jalan sikit..bukan sesaje pon tapi dah tepi jalan jalan tu..berlopak bagai..berlobang lobang..takkan aku nak korbankan kesihatan jiwa raga motor aku dengan terjun lobang2 tu secare sengaje..dah tu pulak bile je ade driver keter yang pompuan lalu..kompom deorang akan menghimpit aku ibarat nasi himpit yang tersepit...

-bile je lepas ujan kompom akan wujud pembentukan kolam2 mandi kaum katak secare semula jadi kat atas jalan..dan setakat aku idop ni..takder pulak driver kaum lelaki yang memandikan aku dengan air kolam tersebut..biasernye yang memandikan aku dengan motor aku DRIVER POMPUAN

-biasernye penungang motor akan berade kat sebelah kiri pemandu kereta..kalo dok seblah kanan tu agaknye2 motor tu nak memotong kite ataupon cube nak mengorat pemandu kereta..tak pon ader la tu sumthing wrong bebeh...dah tu bile jer aku dok sebelah kiri bile jer pemandu2 kereta ni nak mebelok ke kiri..kekadang deorang pakai belok jer.ingat aku ni macam pokok bonsai kat pintu pagar sekolah ke hape..
maunye mem brek emergency aku..

tapi adakah kaum2 wanita je yang tak memahami jiwa raga penunggang2 motor yang pro macam aku ni??tak jugak..kebanyakkan nye la..sebab kebanyakkan wanita tak melalui alam permotoran atau perempitan macam kaum lelaki

ke korang rase camne..



bukan sekadar omongan kosong

27 comments:

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

errr tak mampu acikk nak komen.
sebab bawak motor 2 kali je seumur hidup. bawak kete pn sekali je seumur hidup. hahaa.
so experience tu ciput or boleh dikatakan tarak.

Afikah Aziz said...

aip,mane leh....xsemua perempuan cmtu kot hehe....sbb ika x pun,nape ika x...sbb nye ika xpndai bwk keta atau moto lala~~~ ;p

s.y.a.r.q said...

keh keh keh....aku x pernah buat pemandu motor mandi air lopak tau...

Aku yang pernah kene mandi air lopak ujan oleh sebuah kereta. Itulah nasib pejalan kaki mase tu..uawaaaaaaaaaaaaaaaa T_____________T

Kalau ade moto depan aku, malas nk ikut montot moto tu,potong je sudah.hahaha.,,,, Bye!! :p

bun said...

hhahah
siannnnnnnnnnnnnnn

DaK CoMoT said...

kehkehkeh...laki pon ada wat camtu gak kat cik pompuan yang bawak moto..haa camana tuh???teeheee

kiera'sakura said...

sye bantah yg arif!!!!
x sume la ji.. tgk aku nie.. salah sorg pemandu pompuan yg b'timbang rasa tau... hahahahaha

A.s.t.i.n.a said...

bhy bwk moto... bwk r6 ok gak duk tgh2 jln....

ain said...

mintap mahap yek.. aku ni pon penah bwk moto pi keje. bile je aku bhenti kat trapik lait, kete yg dipandu kaum adam sesuke ati jerk nk himpit2 aku n tetibe nk picit2 hon, terkezut haku...:)

aDieyZa said...

jiji, bagi pendapat aku la kan, perempuan yg x memahami tu x pernah rasa naik motor (xkira la x pandai bawak motor @ x pernah naik motor)..

bila diaorang x pernah rasa pengalaman tu, diaorang akan bertindak sewenang-wenangnya mcm yg ko ckp..

dulu aku pun mcm tu jugak.. tp bila ayah aku suruh aku sendiri rasa pengalaman naik motor sendiri, baru aku lebih memahami jiwa org yg bawak motor tu.. bila berselisih, rasa takut.. bila tiba2 hujan, sejuk & basah..

so bila drive automatik aku akan ingat pengalaman naik motor tu.. so trs rasa nak lebih berhati2 & fikir ttg perasaan penunggang motor tu..

Ummu~Ishak said...

pemandu pompuan mmg ramai yg sengal dan me**ong. hanya 2% saje yg cerdik. dan i adalah dr golongan yg 2% tu.

**mendrift perlukan belanja yg besar. haihhhh

Hanis MY said...

siey ko demo ji, kawe tok rajin bowok muto abah tokwi bowok mahupun blaja hik2..tapi kawe considerate ok, no sepit2 near the muto...semoga nasib mu terbela...

NurLailatul said...

aku sbg penunggang motorsikal yang tega...Ahhhh!driver lelaki pon sama...Maen masok jln lain ikot suka..kalo tak disbbkan aku yang akn hilang nyawa, tangan, kaki atau otak...Aku dah lame langgar kete tu...huhuu

Ain Zulaikha said...

saya tak reti bawak motor :( reti bawak kereta je.. tp saya ada habit bawak kereta , iaitu gelak sorang2.. T__T

sorry lambat balas jejak, sekarang online dalam kelas T__T

Dim Benihana said...

betul mungkin disebabkan xda pengalaman bawak motor, xpaham keadaan sebenar..

Nica said...
This comment has been removed by the author.
Nica said...

waoo. kalau awak pandai wat menatang tu, watkan kat saya satu, nak naek!

cawat tu........... buatkan jugalah!

agaggaga..
(jgn layan sy 1/2 normal harini)

Anisa Hang Tuah said...

saya banyak kali accident.tp masih dikategorikan sebagai berhemah

Ina said...

jiji..aku suka gambao motor kayu tu..ahaks..
jie..jgan la camtu..aku kenkadang terspray gak air kat mat motor..bkannya sengaja ye bebeh...nak break tak sempat..aku kan bawak fellali..ahaks..
INA NAZIR

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

yes... ada clas

yatie's EPISODE said...

yati tak reti bawak motor. so, wa bukan jiwa minah rempit lagikk tersepit. hihi

scha_imal87 said...

motor kayu 2 bagus..save duit aku..ahakz..
wehh..jOint contest..hadiah lumayan la..

http://schaikmal.blogspot.com/2011/02/doodals-dialogue-contest.html

alexa yussida said...

bole thn la kecuali aku sbb aku pemandu berhemah..haha:p dat day adek laki pon komen bnda ni..ngah syok die drive,skali makcik cina main belok je,mau terbabas budak tu smpai luka2..chinese tu xnak ngaku lak tuh..seb baik peronda nmpk kjadian ..chinese tu yg slh so that die la yg kena bayar...leh la wat rawat luka n motor...grr cina penang sengal kut~

zmanja said...

tak pernah lagi menindas penunggang motor lelaki...hahahaha

el-janna said...

erk
hahha

aLieF si Muncung ManiS said...

hahaha..rasanya kerajaan arus menambah modul untuk wanita2 sebelum mndapat lesen memandu..contohnya modul cara menunggang kereta cara berhemahdan modul menghormati pemndu motosikal yg lain..huhu..

kechixx said...

lelaki kekadang bawak motor masuk sesuka hati jek..lampu motor pun kekadang x nyala..memang membahayakan orang lain..yang penting awak tak..hehehe..lelaki lain lah saya maksudkan tu..hehe..

yad'z said...

aku baru jek kene percikkan lopak air.. hot betul.. ade ke time hujan bawak kete cam nak gi disko... dan aku nak tegaskan.. DRIVER NYE IALAH APEKK!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved