drama melayu

sepanjang kehidupan aku atas muke bumi yang indah nan permai ini..
aku tengok teknologi semakin hari semakin maju.kalo dulu TV umah kite tebal semacam sehingga memakan ruang yang begitu luas..kini TV kat umah kite lagi slim daripade tuan punye TV..
pas tu pulak sipa ader yang 3D lagi tu..kalo tengok citer hantu..hantu tu cam dok bertenggek sebelah kite dah pulak..
tapi drama melayu atau citer melayu tetap je same jugak macam dahulu kale..tak kire le korang pakai astro beyond ke..parabola ke..para para sakura ke..
ader sepuluh benda dala drama melayu yang tetap berkekalan dari dulu hingga sekarang..

Seorang lelaki berjalan menuju ke pondok telefon dan memasukkan syiling. Kemudian dia mendail nombor yang hendah dihubungi. Setelah sahaja menekan nombor, tidak sampai dua saat dia dah cakap... Hello. Satu adegan yang tak logik sedangkan talian telefon memerlukan masa lebih kurang lima saat untuk disambung. Belum dicampur lagi masa yang diperlukan oleh si penjawab bangun, berjalan ternyonyot2 dan menjawab panggilan. Adegan tidak logik ini memang wujud dalam drama tempatan melayu sejak dahulu hingga kini.
 
Dalam drama bersiri Gerak Khas, sebelum babak perbualan di pejabat polis, kamera fokus diluar ibu pejabat polis dimana terdapat dua anggota polis wanita berjalan seiringan keluar dan masuk... Dua anggota polis berkenaan muncul hampir setiap siri drama tersebut dengan gaya seperti orang berkawat malas.
 Kebanyakkan filem seram tempatan memaparkan banyak adegan menjerit. Pengarah filem tersebut lupa bahawa sebenarnya penontonlah yang perlu menjerit ketakutan, bukannya pelakon.
 
Dalam drama melayu, jika ada babak perbualan antara seorang wanita cina dengan ahli keluarganya, perbualan tersebut dalam bahasa melayu!!! Bukannya bahasa cina. Tetapi dalam drama cina pula, babak perbualan antara wanita melayu dengan ahli keluarganya adalah dalam bahasa melayu je pon....
 
Ayat yang sering digunakan dalam drama bersiri Gerak Khas.... "Tuan ada baca akhbar semalam?" 
 
Babak yang paling bangang... Seorang pelakon gitau member die die nak tulis email kepada seseorang. Dia kemudiannya duduk di hadapan komputer dan mula menaip. Kamera yang ketika itu fokus pada monitor jelas menunjukkan pelakon berkenaan menulis email menggunakan Microsoft Word!!!



bukan sekadar omongan kosong

17 comments:

aDieyZa said...

part yg telefon tu mmg betul.. setuju sangat!!

kalau adegan dalam rumah org kaya, semua pelakon pakai baju macam nak gie dinner or ada function even adegan tu di waktu malam & dah nak tido.. nak tido pun mcm nak gie dinner..apakah??

Zue Cancer said...

rini mood tak ok.ader plak blogger ni..kritik2 entry kat blog sy..suke hati la entry org lain pendapat(sj share cerita ngan awak)

yoi said...

hahahha cerita melayu, biasa lah.
ade plak dlm crite tiramisu kamis lepas kot, kan ade membe zain call. then dan2 tu jugak lah zain tu nk call say tanx n nk belanja mkn bagai, tunggu mase lain mcm lah xboleh, hish

Ieda Al-Habsyi said...

kalo cite gerak khas, laki aku cukup getik, marah betoi dia tgk polis sembang2, hahahha! aku gelak aje camni, hahahaha ;p

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

drama drama drama.. apapun jangan kutuk sinetron atau drama melayu depan abby. dia peminat no1 tuu. haha.. memang banyak yg tak logik, bab yg akhir tu plglah tak logik. h sahih2 camera tunjuk dekat skrin pc/lappy microsoft word kan? ketawa sjalah;)

Zue Cancer said...

http://onlymezue.blogspot.com/2011/02/komen-bukan-sekadar-tin-kosong.html

TOLONG BG PENDAPAT KAT ENTRY SY NI. terima kaseh ;)

ch!natsu said...

drama melayu pnuh propa...~

syafiQakarim said...

wow..pandai sir kantoi kan
drama melayu

NOOR FATIN said...

hahahahahahah antar emel guna microsoft word. adess. dia praktis dlu kot sebelum taip dalam emel. agaga

Hanis MY said...

hahaha hak last skali tu memey tokleh trimo...adoko tulis email paka words..ish2...

Afikah Aziz said...

ahaks....kelakar la yg last tu,ape pun jiji leh jd pengkritik drama atau filem melayu ni hihi

ika said...

haha . tidak ade yg salah melainkan yg benar2 belaka .

A.s.t.i.n.a said...

Jiji sesungguhnya amat meminati Gerak Khas...

MIMIE AIZA said...

suke2.. memang semua point itu kene. kita je tak perasan. lepas saya baca entri ni barulah saya tau saya diperbodohkan. hikhikhik

yad'z said...

hebat ko buat analisis.. nampak sangat tak de keje... hehehehe...


* tambahan babak wajib ada filem lain:
- cite hindustan wajib menari
- cite hindustan walau cam mane nak mampus kene belasah, tikam 78 kali, mesti tak mati,.,,

- cite melayu kalau sakit mesti nak yang mahal2, yang kaya2.. lau tak kanser, barah otak, lukimia, .. bosannnn...

~naddy~ said...

haha! jiji, ko bengang tengok cerita apa nih...sampai mcm tu skali ko punya selidik, hebat sungguh!

JIJI YU said...

adieyza
aku mmg tak puasn ati tol ngn drama melayu

zue
nape ni..tanak2 camni.hepi2..

yoi
mueheh ko pn perai gak ek benda ceni

ieda
cane ko gelak meh nak tengok..eheh

fifiey
mueheh yang tu mmg kantoi

chinatsu
propa tu propoganda ke

syafiqakarim
mueheh nape le ko panggil aku sir ek..eheh

noor fatin
pulak dah

hanis
keno trimo la lah2 mano pon

afikah
mueheh nak jadi pngkritik raja lwak lu

ika
bagos

astina
tak weh..aku tengok kejap2 je..bukan cam ieyda ni..

mimie
mueheh..baru ko sedar..insap2 lah..

yad'z
aku ade keje le ni dok perati cite melayu

naddy
muahaha aku bengan tgk citer razam mydin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved