elok2 la sikit

ni contoh teguran yang cukup romantis
romantis tol care die teguran camni

nak menegur prang yang buat kesalahan pon kena la elok2 sikit yer taktakley la nak maen sembur je..santai2 jer dulu..nanti kang tak pasal2 plak ader jer yang makan minum pakai wire tiub tu..

kekadang ade gak aku jumpe manusia yang bile je die tengok orang buat salah..laju je anak tekak die mengate itula..inilah..tu pon kalo orang yang buat salah tu takder kaitan persaudaraan dengan die la..kalo ade mau nye membisu sampai ke sudah..

ingat le wahai kengkawan ku..satu jari kite menuding ke arah orang laen 4 jari lagi menuding kearah kite..
jadi kalo rase nak menuding jari kerah orang laen..sile tuding dengan kelima lima jari anda..
takpon try tuding dengan jari kaki…kalo korang leh tuding pakai satu jari kaki..memang dasat le..cube aplod gambor tu aku nak tengok..

jadi nak tegur orang tu..kena la secare berhikmah..rasional..dan kalo sempoi2 pon biar ade jugak peringatan tu waloupon setakat trerselit celah2 gigi jer..

DSC_0987[4]
p/s
yang nak apdet pakai window live writer..juz gugel pas tu donlot then install..senang je..pas tu apdet je ikut situ..die akan tanye link blog kite.jawab je ape yang patot..nak tau lebih lanjut..tanye je kat bawah ni



bukan sekadar omongan kosong

16 comments:

Si DauN CeRi said...

tegur salah..tak tegur pon salah.. tegur dgn cr yg salah tu salah pon salah jugak.. serba salah..

abg ben lah!! hai abg ben!

kiera'sakura said...

aku dh try tunjuk guna jari kaki, mau menjerit2 kaki aku. haha..

.izzatul.hazwani. said...

haha.gile best kalau dapat tegur macamtu.hahah

.izzatul.hazwani. said...

haha.gile best kalau dapat tegur macamtu.hahah

ctnurathirah said...

betul betul .
kalo nak tego pun pun bia ngn cre yg betol ..
baru orang ley trime ngn redha :)

y u y u Z u l a i k h a said...

nak tuding dengan jejari ikan boleh takkk?? ^^

husniah zaimah said...

hmm.mulut... mcm2 hal

d_LA said...

hoho..kalo kat flat dla, lagi teruk dorang ni, dgn pampers anak la, main buang jer..main campak2 je dr atas sume smpah..huhu..nak tegur tp xtaw sape..nak tmpal notis dgn bahasa yg gurau2 ntah bace ke tidak dorg ni..

yatie's EPISODE said...

yup. kalau nak tegur pun, jgn emosional. be rasional. (;

A.s.t.i.n.a said...

Ade gak yg kene tegur tu mmg tak makan tegur.. makin ditegur makin suka nak wat benda tu... ade kan..? adeeeeee~

nabilah_2908 said...

tegur n mengata tu 2 perkara yg berbeza..betul tak...?

bila bab org mengata...memburukkan org tu la yg akan memburukkan keadaan..

tak salah kalau kita nak cakap elok2..tegur elok2..sejuk la hati org yg ditegur tu..and terpulang lah samada nk mendengar nasihat atau tidak.. :)

TunTeja said...

dasatt betol menego macam tu sekali.

ehhh..mane jmpe mr ben ni!

puteri ain said...

nak tegur salah orang lain tu boleh,but dengan cara yang betul la..
bukan macam ni,sebab ni dah jelas tunjuk kita pun 2x5 je

Hanis MY said...

ji beshnyoo demo jupo sifu nati kawe kelik kito jupo kb mall judok la mano lg dop haha... oram putihs memey suko kecek benda2 gitu tak berpaedah langsung...marah2 sikit tubek la perkataan tok moleks tuhss..

Anis Akhir said...

ada byk cara kita blh tgur org... jgn men sembur ja... bila kita tgur dgn cara yg takda adab, itu bermakna kita pon sama ja la dgn org yg kita nk tgur tu...

yad'z said...

jadik lah macam meon yang sentiasa bersopan santun... hohoho

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved