sehari bersame shit eye

126

yea2 esok cuti..kami melompat keriangan..lagak gaye umpama kanak kanak dalam iklan horlicks tu..tengok tak iklan tu..”kami”tu refer balik kepade aku dan jugak student2 aku..mau tak gumbira..waloupon baru je 3 minggu aku mule memberi pengajaran yang bergune kat sekolah tu..tapi dah rase cam 3 taon dah gamaknye..maklomle sekolah berasrama penuh asmara..kekadang aku kena jadi warden “penjara” budak2 tu..sampaikan aku ni pon rase cam menginap “penjare” tu jugak..

dah alang2 esok dah start cuti sekolah..ape lagi aku dah mule berimaginasi nak berkebun le..nak belajo memasak le..nak maen batu selambot sepanjang hari la..tapi tu semuanya sekadar imaginasi bukan realiti..realitinye..dah terbayang2 dah depan mate aku..katil aku yang empok..ditambah pulak dengan nyaman udare aircond yang sejok..toto atromen yang memang boleh melingkop..make esok akan bermule proses membalas dendam terhadap mase2 tidor yang aku korbankan untuk mendidik anak bangsa tercinta..

ape ingat senang ke jadi cikgu..aku rase senang je kot..tapi bile tanye pade cikgu otai2 keje cikgu ni bukannye sesenang yang disangke..yang betol2 minat je dapat bertahan..bukannye kite nak mengajo lembu new zealand ni..kite nak mengajo manusia..bak kate pepatah..kerbau sekampong boleh dijage..anak perempuan sorang susah lagi nak jage.bukan senang nak didik kite2 yang berakal..yer tak??

lepas subuh esok aku akan berniat..sahaje aku berhibernasi sepanjang hari ini kerna ALLAH ta’ala…pkol sepuloh setengah dah kena bangon kot..sebab ade sorang blogger tu ajak aku outing sambil melantak..tapi aku nak tidor jugak lepas subuh esok..dah lame dah aku tak membute lepas subuh..




bukan sekadar omongan kosong

18 comments:

TiKa LEh said...

kesian kat cikgu bru ni xckup tdo...kehkehkeh..slmt berhibernasi lah yer..

Anis Akhir said...

JIJI, aku faham mcmana kehidupan seorg cikgu, kerana ayah & ibuku adalah seorg cikgu...hehe...

bkn shj mengajar, byk lg keja2 lain...aku sgt2 respek kerjaya cikgu ni...:)

Anisa Hang Tuah said...

hai ustaz.
jom kite berkebun kat farmville fesbuk.

IMANSHAH said...

walau cuti seminggu, aku belum bercuti..

Azza Firza said...

harap tabah hadapi ragam pelajar, erkkk

yad'z said...

rezeki lari lah meon membuta lepas subuh... huhuhu

Arm_mj said...

huhu jdi cekgu ssh...da rase..tp bila tingat blik karenah student mmg leyh glak asenye :P haha

NOOR FATIN said...

ko ckgu skolah mana? errrr

A.s.t.i.n.a said...

Soklan: Cikgu... Batu selambot tuh batu seremban kan kan? ker batuku batumu jua...?

yad'z said...

penyanyi adalah kerja sampingan aku sejak dalam perot lagi meon.. sila maklum.,.. ahhahahaa

TunTeja said...

jiji.thanks for the idea yang soh aku call dorang kat sane!!

http://dyatunteja.blogspot.com/2011/02/hikayat-76-alhamdulillah-suatu-kelegaan.html

Hanis MY said...

Ji selamat membuta siap niat tu haha ai shian yu hik2... jd chekgu memey susoh pernah rasa zamey praktikal dolu2...tapi kerja mulia...

chiLleD...!! said...

besnye dpt cuti..huhu..hri jumaat dh kena berangkat pulang k kedah..bru jer ingat nk spend weekend ni ngn family..hu

~naddy~ said...

hehe! waktu ko tgh mmbuta, aku tgh on d way balik kampung...haiz!~

yatie's EPISODE said...

oh, nak tido pun ade niat jgk ye. hehe

E.d.Y said...

haha..kesian kat ko

mia said...

hhahaaa..isnin ni maka bermula la hidup saya sebagai sorg guru..*praktikal je pon*..ahahaha..

cikgu share sikit tip nk kasi jati diri teguh..hahhaa

puteri ain said...

hahaha..sempat niat tu..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved