soalan ke tu

nak jawab ke tak nak
takyah le nak tanye kalo pertanyaan tu buat orang menyampah je nak jawab..
nanti kang ade je yang makan selipor masak asam pedas..
tapi aku ok je kalo korang nak tanye ape pon..
aku jawab je ape yang patot..

ni contoh soalan soalan lazim yang salu je orang tanye..

 bile je dok tunggu bas pas tu tetibe member datang..kalo die peramah mesti die tanye..
tunggu bas ke bro
"takder la dok tunggu kapal selam ni..lambat pulak drebar die sampai hari ek"


mase dok hostel dulu kalo nak gi mandi mesti junior tanye..
abang nak gi mandi ke..
"eh meh la abang nak pergi maen congkak ni.nak join tak"sambil wat muke jelek

ni pon mase kat hostel jugak..dok tengah melantak nasi tetibe geng2 datang..
weh bro makan nasi ke
"hapenye ko makan nasi camni..aku dok tengah menjahit baju kebaya ni"

baru je balik keje..pas tu ade le jiran yang perihati n bertanye..
baghu balik keje ke...
"tak le ni baru balik umrah je ni"
bile je aku sibuk dok menyiapkan buku pengajaran dan pembelajaran
ade je yang tanye sambil dok menggenyeh genyeh
"bizi ke bro.."
yang ni aku tak jawab
aku ambik jer rotan aku libas kat bontot deorang..
 
bile je aku dengor orang cakap pasal awek ade je mulut yang laju je tanye
lu singgle lagi ke bro
aku sambil garu2 janggot
"aha memang pon nape ade masalah ke?

tapi sebenarnye tak baek kot jawab camni..
tak sweet langsong..
kalo awek lawa tanye manis je mulut nak menjawab..
kalo jantan yang tanye..haram..
diskriminasi tol
tak elok2...
jangan amalkan..
tapi yang bertanye pon tengok keadaan le nak tanye pon ek..




bukan sekadar omongan kosong

27 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

MUHAHAHAH..

pagi pagi dia dah marah marah :P

amirah said...

yang cantik itu budi yang indah itu bahasa

kiera'sakura said...

aku slalu kene tnye cm nie.. jwpan aku pown standard ikut skema jwapan mcm yg ko tulih kt ats 2.. hahaha

ika md ros said...

aku tatau la aku ni lampi ke ape. tapi aku tak reti nak jawap macam jawapan ko tu. haha.

Azie Azra said...

encik jiji yu.bagus lah yg tegur tu.die amal hidup bermasyarakat.ni kenal men lalu xpandang pom.ape agi kalu cikgu kan,anak murid tnye sln walau cikai cne pun tu satu perkara yg bagus.

asal aku bebel pagi hari ni?ngeeee

A.s.t.i.n.a said...

Ji, kekadang mereka hanya ingin menegur tetapi tak tahu topik apa yg berkaitan dalan filem anda pada hari ini... maafkanlah.. layanss jer...

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

yeay singgah blog ni lagi!!

soalan : marah ke bang? hahaa.

cik bahulu oren said...

niat di hati tu elok nk tegur2
tp soalan x relevan
bnda nmpk dpn mata tp maw tnya lg
hehee

cik Ladies said...

ahak , lawak je .. CL pun tgok jugak la .. klu org tnye soalan tu , da mmg trang benderang dy tau , CL pun jawab men2 ..

p/s :soalan; JIJI tgah bace komen CL ke niey ?? ahak :p

ch!natsu said...

haish ko nie..
diorg prihatin tuh..
cb appreciate skit.. hahaha~

aDieyZa said...

Aku lak geram klau org tanya "xmkn sbb diet ke?"

Bila aku mkn lak org tanya "asyik mkn jer,xtakut gemuk ke?"

Adoi..soalan tu perli ke apa??

epadzz zainal said...

aku nak try huk
baru balik umrah tuh.
kah kah kah

Cik Eliza said...

nasib baik ad org nak tnye.

=.="

haha

apakah !

FariehanIbrahim [LBC] said...

adeh, terlbey permh lar tuuu,
bagi lh peluang tuk mereka beramah mesra. haha! =PP

NOOR FATIN said...

huahua sabar je la :P

CIK TOM said...

hehhee...garangnya jawab...dah bahasa melayu ni suka berkias...lembut dan penuh budi bahasa walau dah tau orang yg ditanya tue buat pe...huhu...

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ni jawapan org meroyan marah tak tentu hala nii;) penyakit angin sum summ sumatera barat:p

itanya baik, dijawab elok. kan cantik tuu. haha

aqish basir said...

oerghhhhhhhhhhhhhhh marah nmpk?

~naddy~ said...

dah terang lg bersuluh, smua yg bg komen kat ats adalah aweksssss~~~~hehe! makanya ko kna jwb dgn muka manis...hehe

Hanis MY said...

haha plg best hak wak baju kebaya nok oda sela wehs...

d_LA said...

tu namanya berbudi bahasa kan..berbasi-basi..kalo x tegur kang kate sombong pulak kam kam kam...

Sarazaqea said...

Heheheheheheeeee....
Baru je nak tanye soalan... Xjadilahhhh :P

Pembawa_Wacana said...

datang dari Blog Bro Ben... jumper berdua je ke?

Anisa Hang Tuah said...

hai abang..
abang nak mandi ke?
meh saya temankan

puteri biasa said...

blog ni best,tp mane pegi kartun2 comel yang gerak2 tu?? comel la..aku suke kartun tu.
btw,dah follow blog ni,follow blek ye. thanx..

yad'z said...

hahhaha... memang selalu kene cam tuh... so, jawapannye pon berbisa lah... hhaa

JIJI YU said...

ni entry sekdar nak bagitau je pon..aah aku suke orang bertanye..ye la aku kan cikgu...ahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved