31,104,000





solang tokey cina...pemilik sebuah kedai jam ade cube merekacipta sebijik jam dinding..sambil2 tokea telsebut sedang2 buat jam itu...die cube berdialog dengan jam itu..

toke:
hoit jam..lu sanggop ke tak.sanggop ke tak lu berdetik sekulangkulangnye 31,104,000 dalam tahon ini???

jam:
gila lu toke..banyak tu toke..mau sempot peparu gua...

toke: 
hayya..lu memang manyak degil metol.tapi gua pikir ade benar juga lu punya cakap..okeh..takyah manyak celita..gua kasi diskaun sikit..ape kate lu cube berdetik 86,400 kali dalam sehali hali???

jam:
lapan puluh enam libu empat latus kali..waaa manyak tu toke..lu kasi gua jarum punye la cinonet..manyak kecik toke..kasi up saiz itu jalom toke.. 

toke:
lu memang manyak bunyik betot arrr..jangan kasi gua naek dalah..nanti lu manyak susah..okeh2 gua kasi downrate sikit lagi..ape kate lu cube menngerakkan jalom cinonet lu tu..3,600kali satu jam...

jam:
gua bukan apa toke..lu yang bikin gua toke..kalo gua dok berdetik banyak camtu maunye sebulan due je hayat gua..name lu jugak yang memburuk..gua punye la nak jage maruah lu..

toke:
okeh2..gua manyak telhalu bilu dengan lu punye sipat caring yang wujud dalam dili lu..camni la..senang2 celite..lu berdetik sekali je sesaat..amacam..ini last punye offer mehh....

jam:
wokeh.tokeh kite kire set la...kalo cenggitu baru la padan dengan body jalom gua tokeh..hayya toke tu pon manyak celita ka..kalo dari awal cakap camni kan senang..



Maka setelah selesai dibuat,jam itu berdetik 1 kali setiap 1 saat.
Tanpa terasa detik demi detik berlalu dan jam itu ternyata sungguh luarbiasa kerana ternyata selama 1 tahun penuh ia telah berdetik tanpa henti
Dan itu bererti ia telah berdetik sebanyak 31,104,000 kali!

amacam..lu olang ade ambik pengajaran tak dali ini celita..
meh gua kasi pengajalan yang gau dapat..
adakalanya..kita selalu lagu lagu yakni ragu ragu dengan power yang kite ader..padahal kite sebenarnye mampu dengan power yang dikurniakan kepada dili kita sumua..


kalo lu olang kate talak ada masa..cube lu olang kila..belapa kali itu jam beldetik..takyah kila2..lu olang tengok entry gua lu olang dapat tau belapa kali jam itu berdetik..

p/s
buat akak yang comel..terima kasih sebab salu singgah kat blog kiteww..
kiteeww tetibe rase kiut..tapi akak punye amanda lagi kiut..



bukan sekadar omongan kosong

18 comments:

farhana masdo said...

pgajaran yg bgus la apekk :)

aliarosli said...

1 kali 1 saat
60 kali 1 minit
3 600 kali 1 jam
86 400 kali 1 hari
604 800 kali 1 minggu
2 419 200 kali 1 bulan
29 030 400 kali 1 tahun



ek??

macam mane kaw boleh dapat
31 104 000 kali 1 tahun???

bedpet said...

aiyak. gua lupa mau kila bape kali jam gua detik oooo.

aliarosli said...

okeyh, salah kire

dah dapat dah

tol lah 31 104 000


hehhehhehehh,cerewet tol bab nombor nie


em, yep, jam sentiasa berdetik tanpe kite pasan

em,hebat gak jam nie

kengkadang tak pasti boleh buat atau tak

Nisa' Pasir Gudang said...

dah kantoiiii...jiji kira guna enset je hikhikhik

Encik Psychopath said...

jam aku kene rembat. sialan.

Rara Farah said...

juling mato tengok nombor tuh....

pape hal...syabas betey...pengajaran ade tuh

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

aduh..tgk nmbr pun akak dah nak muntah..

Miss Ran said...

skong kak LM
muntah darah haha

**::CIKNUURUL::** said...

xsuke nombor,.sbb tu dlu add math kntoi,.wahahaha,.

Epal Hirata said...

pening kot pale aku tengok nombor byk2..

memang sekufu ngn kak LM r jugak,subjek math aku la yg slalu kantoi..ish3
rajin ko kire ek..

MerLe said...

kureng sikit bab nombor2 ni..tp still bleh faham da moral of da story..

vampire's lovex said...

yeahhhh....aku boley !!!

usaha dulu,baru surrender. ye dak?

Ieda Al-Habsyi said...

tetibe aku rasa nak like entri kan, hahahahahaha :)

fasya said...

alia..aq pon dpt 29030400 setahun..cne ek nk dpt 31 104 000??

fasya said...

owh..ok.. 360x86400= 31 104 000..
bape kali kire menatang ni je..awat lg td x terpk nk drbkn ngn total ari trus ..haish.. =________=

Cik JuneD said...

chekgu..

sy kirak-kirak dapat lain..

dapat jawapan tu tulis: OUT OF RANGE

ayyoyo..sy suda penink (*__*)

kechixx said...

x pandai main kira2;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved