kiri ke kanan....




korang gune sebelah kiri ke kanan..
kalo nak makan gune tangan kompom sebelah kanan..
kalo nak mencebok gune sebelah kiri..tapi ade je yang makan gune tangan kiri..
kalo korang nak babap babap dum2 gune tangan mane???kiri ke kanan..

tapi kalo korang nak pikir2 gune otak sebelah mane..
kiri ke kanan...

otak kite kan ade due belah..ke korang rase cam ade seketol je otak korang..
otak kanan proses pasal
Kreatif ,konseptual,inovasi,gambar,warna,muzik,irama,melodi
time korang dok meneran sambil2 nyanyi2 make korang menggunakan otak kanan korang..ade paham tak..

otak kiri pulak dok proses pasal
Matematik, Logik, Sistematik,Analisa, Membaca
kalo korang meneran sambil buat keje rumah matematik..maka korang gune otak kiri..tapia de ke orang wat keje rumah sambil meneran..

tak kesah le..nak tau korang banyak gune otak mane..meh aku buat ujikaji sikit..
 nampak tak gambor kat atas ni..kalo tak nampak kompom ader probs le tu dengan saraf korang..

cuber korang bagitau warna apakah perkataan tersebut..
say da colour not da word wokeh..

otak kanan akan cube jugak nak bagitau warna tu..
 otak kiri pulak akan berusaha jugak nak gitau perkataan... 
ada paham ke tak ni.. 





bukan sekadar omongan kosong

26 comments:

aliarosli said...

eh,otak kie kecik tue je ea??
keciknye


uh,yeke???

kirenye aku nie pakai otak kiri le??

nak asah otak kanan jap

areteacar said...

kena guna dua-dua otak baru cerdik. hehe..

alexa yussida said...

x pehe :P

bt permainan yg dlm cite p.ramlee-3 abdul(abg 2nd) buat ngan awek2 tuh kalo nk dua2 otak berfungsi..kalo dpt manage permainan tuh btol2,mmg working la otak..hihi

paham ke tak ni?ulang balik soklan ko

Miss Ran said...

tak tau tergolong kat otak mana hahaha

Anis Adila Aris said...

kalau nak tahu kita otak mane, selangkan tgn kanan dan kiri, tengok ibu jari belah mane kat atas...
kalau belah kiri, maknenya kita otak kiri :)

SiS NaD said...

FaHaM!!!~ (^_____^)V

farah wahedda said...

PAHAM BOSS!! ngeh2

Epal Hirata said...

cayalah..huhu
aku mkn gn tgn kanan bro...hehe

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

hahaa. yang melayu punye senang sikit. yang in english punye, lyeah always sebut perkataan, bukan warna. hahaa.

azi nur said...

ayoyo..cian pale otak aku...dah jem..bercampur adok...kari mamak pon tersangkut jugak nih..ngiaa~~

Anisa Hang Tuah said...

otak kiri nis tak berproses dgn bagus.
sbb bongox bab matematik
hiks

Hazrina Erin said...

ape lagi belanja la milo ais sbgai penghargaan follower yg ke 700!~^^
tahniah2 (:

MerLe said...

aisyyy...sye kureng bab matematik tapi tetap nmpk pkataan jgak..mknanye kiri ke kanan?

miss keila said...

org yg cerdik pandai, dia guna dua2 belah...

niesz said...

ha a la..baru perasaan, kite bukan je nk tgk color tu, tp nak jgk tahu ape yg ditulis kan..

Cik Sara Aspalela said...

owh paham2!!!xd masalhhhh...heheh

Princess Nur said...

paham cikgu!!

Kancilbiru said...

konpius sudah...hehehe

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

im using the right brain...

Nisa' Pasir Gudang said...

sape tak paham angkat tangan;

saya cikgu!!

yad'z said...

aku berjaye jawabbb.. ahahaha... tapi agak sloww cam kanak2 sepastik dah... huhuhu

KUREKURE COMEL said...

ni dua dua tgh berlawan...

otak kanan kata merah...otak kiri kata hitam...berebut rebut...


biol sekejap..hahaha...

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

paham2...
masa nak bagitau warna perkataan tu , aku banyak guna otak kiri..

means , aku sebut perkataan tu bukan kaler perkataan tu..

**::CIKNUURUL::** said...

paham ckgu,..dh tu??next?

Afikah Aziz said...

Ika guna otak kiri hihi...eh yeke,btl la kot huhu :p

kechixx said...

x paham;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved