panggil aku kakak..

 
 
 
 
 
eberibadi ebribadi..gud mornim eberiwan..
"mulai sekarang panggil aku  kakak okeh!!"
kontrobesi ke tak kenyataan cenggini..
ni adalah kenyataan berdasarkan tajuk entry ni sahaje..
jadi korang takyah nak menggatal menukar jantina kejantanan aku..
semalam ade berborak panjang dengan sorang blogger dari temerloh..
dulu aku tak tau pon umur die berape..jadi aku pakai tibai je cakap ngan die..
tak gune pon panggilan hormat ke hape ke..yer la kan biase kalo kite cakap ngan orang yang tua dari kite selalunye kite kena la ade hormat sikit..
yang aku tertarik nye..die ade cakap..
"lelaki ni kekadang kalopon die dah tau..orang tu lagi tue dari die..kalo setakat 2 3 4 5 taon.. 
deorang ni die wat dek je jugak..ape la yang ade pade umur kan..sekadar angka je pon" 

aku terpikir ade benarnye jugak kenyataan beliau..sebab aku pon cenggitu jer jugak..kalo setakat berbeza umur 2 taon ke..setaon ke..memang aku akan buat biaser je la..
tambah2 dalam dunia blog ni..aku memang tak ambik tau le pasal umur blogger laen..
laen la kalo tetibe je aku tau umur blogger sekian2..yang die tu dah umur 89 taon.kompom laju2 aku panggil die "tokki" kalo pompuan aku panggil nenek je terus..

tapi aku perati pompuan yang aku kenal..deorang memang betol2 jage panggilan hormat ni.
kekadang tu..kalo sorang tu terberanak waktu pagi..sorang lagi terberanak waktu petang..
make yang terberanak waktu petang ni akan panggil yang waktu pagi tu kakak...
yer ke sampai camni sekali ek??

ape pon saling menghormati itu perlu..
yang tua2 dihormati..
yang muda2 disayangi...
yang cun2 leh geli2...

p/s
yang mane2 dah tarap2 kakak dan abang tu..adik jiji mintak mahap kalo terkasor bahase..
sebab adik jiji kekadang tak tau umur kakak dan abang...





bukan sekadar omongan kosong

26 comments:

░♥si lampu neon♥░ said...

mmg betul tu..aku pon naik rimas gak ..aaa entah camne tak kang kalau suruh orang pangil aku kau je kang..nnt orang kata plak..eh ko ni tak nak ngaku diri dah tua plak hahah



Jemput3x…hehehe..
# Tutorial : Cara Pasang Facebook Like Button Comel !#
# Cara Dapatkan Buffered Earnings Nuffnang - Part 1#
# (Silampuneon dah Grad !) Gambar Konvokesyen PISMP 2011- Part 1#

gEe said...

sy pun smer la, klau stkat tua 2,3 thn tkde pun nk pggil kakak or abg. tp kdg2 b'hati2 jgk tkut ade yg ckp x hormat..

Hansyitake~ said...

lawo gmba... tp bakpo muko lagu tu? haha

aku amik kira umo.. especially kalo blogger pompuan, kalo laki mostly aku tibai je pggl pape pon.. kalo pompuan, yg lg tua otomatik aku pggl kak.. kalo laki.. erm....abg? gulp? xsggop!

Arm_mj said...

kakak jiji :D..
haha..sbb mngkin perempuan ni lbh snsitf n sndirik nye naluri menghormati org len..yeke..? haha

aliza said...

hahaha..hye kakak jiji

Cik Eliza said...

hahahaha,

kakak jiji !


adk di sini ye, :P

puteri ain said...

morning kakak jiji..haha..

a'ah memang betul pun..perempuan memang akan macam tu..even beza setaun pun akan panggil akak..nak ber aku ber kau pun susah..tapi kalau lelaki relax je..go je kan tak kesah..

tu apa yang nampak la..

lea said...

kalo ngan perempuan yg lebih tua
boleh panggil kakak
tapi kalo dgn lelaki lebih tua
xleh panggil ABANG
riso mencetuskan kontroversi..haha

KUREKURE COMEL said...

hahaha.....geli....mina suka main taram je....pgl nama je....setle...
hehehe...

lea said...

kalo ngan perempuan yg lebih tua
boleh panggil kakak
tapi kalo dgn lelaki lebih tua
xleh panggil ABANG
riso mencetuskan kontroversi..haha

akU GaDis said...

aku maafkan~

len kali pggl aku kakak! hehe

aida said...
This comment has been removed by the author.
aida said...

laki if tua ke muda,still ak rse nk pggil atok..rse cam lbh hormat je cenggitu..hoho

Miss Ran said...

xske..
haha

kalo aku lbih mesra beraku je..

tp kalo pgkat bro ben, mat gebu..red mummy kenela bbhse skit..ye tak ustd?

Ummu~Ishak said...

adik jiji a.k.a kak jiji

comel banget!

bun said...

alamak
aku cam ne?

hahhahha,nak soh aku panggil
''ABANG JIJI'' ke?

hahhahaha,wek. geli2

tah,aku law laki,bantai je
law pompan aku otomatik ade pnggilan

putri noor syamimi said...

tanok.
panggil pokcik jiji besh! :D

echah mashuri said...

abg ji.eh..geli tiok nk pnggil;p

skandaLdariLangit said...

abang jiji~ auww :p


act, i really jaga gk panggilan tu. if perempuan, umo atas setahun panggil akak.

if laki, like if im 19, dia 21, akan panggil abang. klo stakat setahun ta panggil der..

but dlm alam maya ni. i still use it. unless dgn yg ta slese, so maintain mcm membe. besenye akak2 me panggil sis. bile jmpe panggil je akak, biaw pi dia na bahasakan akak ke ta.

but blogger frns laki yg umo ats2 yg rapat, mostly sume bahasakan diorang abg~ :)

skandaLdariLangit said...

er.. am i too serious? haha

since ur a gud frn of mine, saja mau detail :p

HATYCIKNUURUL said...

kakak jiji,..euuww,saje gatal jap,.haha,..

same la weh,.tp klu dlm dnia alam maya ni,btter sume kite anggap kwn,besfren,,so,keakraban tu lg best,.xde la nk kaver2 kn,.cm ko la,mule2 aku trsntap gak,.tp aku rse best je pggil aku ko,.xke mesere gitu?,.haha,.aku adik kau tau!,.huhu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tua sgt muka sis ye?jiji panggil sis akak???haha..

yad'z said...

owww emm geee... aku kene panggil ko abang lah ni ek... alahhhh... tak syiokk arrrr...

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

hahaa. statement last tu takleh blah.
nak panggil abg jiji boleh tak? (sambil kelip2 mata)

hahahahahaa.

Miss Yaty said...

err miss yaty ni agk2 tarap akak tak ek? pe kate bubuh umo jiji senang skit nk suh jiji pgil akak ke adik..haha

tak sume org nk gtaw umo dorang sebab umo kan sekadar angka. apa yang penting walau tak taw umo pun kita still kena hormat menghormati sesama manusia kan. tol tak?

eh nape yang cun2 tu leh geli2? cm lain macam je bunyik nye...hahaha

Oopss..Cikgu Cinta said...

em yup. aku laher 89. aku pngil pompuan yg laher 88 kakak.
member aku laki pelik dia kate

"poyo. tua setahon pon nak pgl kakak"

mmg laki main redah je eh??

p/s:ahahhaha...aku lempang ko kang...pure2 tak kenal aku la tu huhu.aku mls aku kopi paste jek hahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved