resepi daging black paper....

ape korang ingat bro mat gebu je ke leh kongsi resepi...aku pon rase cam boleh jugak kot..sikit2 la..setakat nak wat geli2 perot orang bujang..bro mat gebur tak yah cakap le die memang dah macam chef beso kat istana indera kayangan dah...

sempena nak sampai waktu tengah hari ni...aku bercadang dalam kepale hotak aku..nak memporak perandakan dapor umah aku lepas je balik keje ni..hajat2 dihati nurani yang bertaman ni..nak masak daging goreng je..tapi bile dipikirkan balik..ade baeknye aku try wat balik resepi yang salu aku dok masak mase study2 kat egypt dulu2...

 name masakan kite kali ni ye tuan puan..daging hitam kertas a.k.a daging balack paper...bahan2nye...

-berketol2 daging segar..daging ape2 pon boleh..kalo nak daging arnab segera..mintak dengan matmina
-due sudu black pepper bukan paper ye(sudu yang bese korang wat hirup kuah megi tu le)
-3 sudu madu lebah..bukannye madu yang kawen2 tu..
-2 sudu sos tiram yang betol2 original
-2 sudu makan susu cair...(cer kire dah berape sudu dah korang bazirkan nak memasak punye pasal)
-4 ketol bawang putih
-sebijik bawang besor 
-seinici halia..kire elok2 ngan tali inci..terlebih kang tak sedap lak..pas tu mule la nak salahkan aku...
-garam..aji no moto..gegule..minyak(takyah  nak wat bangang nak gune minyak urut atau minyak gamat...minyak masak ye)

cara cara nak membuatnye

1. Daging dihiris hiris buak di siat siat, bawang putih & halia ditumbuk sampai lebu..eh lumat, blackpepper ditumbuk kasar, bawang besar dibelah 4.
 
2. daging yang dah hiris2 tadi perap dengan madu+black pepper tu..sejam kot..tapi aku hari tu siap berjam2 lagi..sedap je jugak..
 
3. Panaskan kuali dengan menggunakan api ye..bukan cahaya matahari..tumis halia ngan bawang putih sampai jadi kuning macam gigi yang ade taik gigi...
 
4. Masukkan daging korang..yang korang hiris dan perap tadi..bukan daging dari tubuh badan korang senirik ye..tambah air sikit..tunggu daging tu jadi gebu ataupon empok enak untuk dicubit cubit..tarok bawang besor yang korang kerat 4 tadi..kalo rase nak wat kelainann sikit..tarok daun sup..kompom rase die lagi mengancam...

5. step last..tarok garam secukup rase..yang darah tinggi takyah tarok pon takpe..pas tu yang rase nak tarok pak aji no moto sile la tarok..last2 letak susu cair tadi..nak bagi rase lagi lemak..tarok susu tu banyak sikit..tapi agak2 le...jangan sampai jadi berkuah laks..
 
6. cube korang hias2 sikit bior ader nampak rupe..kasi mekap2 mane yang patot...touch up sikit2...bio tengok pon dah naek nafsu...

selamat mencube cube..kalo tak jadi tu bukan salah aku..tapi cube korang muhasabah balik ape silap korang dah buat...



bukan sekadar omongan kosong

20 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

hye abang jijiyu gebuu ^^

Isteri Yang Comel said...

nak try lah...

skandaLdariLangit said...

ska puasa ni ji :(

Zue Cancer said...

entry ko lg menarik kalo ade gambar makan ehhehe.......

p/s:macam2 mimpi aku dpt after balik kg huhu

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahhh bestnyer.terliur lak dgr resipe tu

d_LA said...

bakpo xdok gmbr ji...barulah meleleh air hidung..buleh doh jd bibik rmh aku ni.

Arm_mj said...

gambaarrrr~ mahu gmbar haha

yuyu aziz said...

sounds interesting, hope it tastws good. hehe.

boleh cube... :)

HATYCIKNUURUL said...

lahh ji,mne gambo?,.kate ko buat,.ciss,xjadi la tu,.hehe

fadhdeela said...

caya la jiji masakkk!!! leh masak utk deela pas ni..hahahahah :P

Meh singgah: Bisul ohhh Bisul!!

deeya said...

eleh ji ! yer jer ko buat .. mane gambar ?? nie mesti da sah-sah ta jadi . tetibe ragu-ragu dengan resipi ko ..

kiera'sakura said...

jiji,, ko msk pastu deliver kt aku blh...??? hahahaha

KUREKURE COMEL said...

perhhhh...pandai masak ke?
ke salin je resepi tu..hahaha...

sengal wooo....arnab..sentap..
hihihi...

bun said...

kaw masak?
menjadi ke?

bukti sat

echah mashuri said...

erm.ji.kalau ko letak gmbar dging yg dh siap tuh smbil wt peace mesti lawa kan.nak2 kalau pakai apron.heheeeh

Qaseh dalia adelia said...

leh caye ke ni kang pengsan haha

hamzah ian said...

perghhh

Miss Ran said...

erk macam pedas je..banyak betul ltak lada hitam erkk

yad'z said...

masuk kan daging korang?? ahahaa..ahahahhahaha...

Nica said...

cer masak len pastu amek gambaq.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved