same cam aku

macam biase la..bile dok jage dewan periksa nafsu nak apdet entry baru tetibe membuak buak pulak..ibarat dok tenung betis lembu yang licin tak berbulu..teringat balik zaman2 mude2 dulu mase dok bertenggek atas bangku sekolah..bile je nak exam..takdernye pulak aku ngan geng2 nak menggelabah cam geng2 student mithali yang laen..

masok dalam dewan nak exam..uniform mesti kena lengkap selengkapnye..lakonan je semate mate…lencana nampak cam ade..tapi ambik double tape je pon.dah habes exam cabut balik..leh gune baju sekolah time2 nak outing kan..stokin kalo dah takder sangat bungkus kaki dengan tengkolok yang geng2 silat dok pakai atas kepale deorang tu..

masok dewan ngan kaki kanan..kang masok kaki kiri cam tak berkat nyer plak..same cam masuk jamban je..pas tu duduk dengan tenang..muke mesti rilek..tambah2 kalo kena dok sebelah awek..bace doa nak bagi cerah hati..cerah perut jangan pulak menggatal dok mintak jugak..

habes jawab soalan..tengok balik..mane yang patot mane  yang tak patot..kalo dah takleyh jawab..sertakan kat belakang sekali kertas jawapan kate2 hikmah unutk seorang guru..

“guruku..engkau ibarat lampu jalan yaang menerangi jalan2raya dikala kegelapan..aku tidak mengumpamakan guru ibarat pelita…kerna pelita menggunakann minyak..dan harga minyak sekarang dah makin mencanak..guruku..jika jawapan2 ku ini tidak dapat memenuhi kriteria nafsu soalanmu..maafkan daku..kerna setakat itu sahja yang aku mampu buat kali ni..jangan berputus asa untuk terus mendidik kami anak bangsamu…”

ijat dah siap jawab soalan syair bahase arab tu..

die datang kat meja aku bertenggek nak antor kertas jawapan..tapi kat kertas tu ader cam nota kaki sikit..

“cikgu oleh kerana saye dah dapat jawab sume soalan dengan jaye dan cemerlangnya akibat dari usaha keras+doa+tawakkal yang tinggi..make saye mengharap agar cikgu ringan ringankanlah tulang temulang cikgu untuk memeriksa kertas saye dengan secepat mungkin kerna saye nak tau setakat mane kemampuan saye”

same cam aku mase aku sekolah dulu….




bukan sekadar omongan kosong

38 comments:

Cik Eliza said...

hahahaha

guru borek ,anak murid rintik,

bagaimana acuan, begitulah kuihnye,

hahahahaha

apakahhhhh,

ahahahaahhahaha!

putri noor syamimi said...

siap nota kaki?
huhu.

Lulu caldina said...

siap jwb soalan syair?
ekeke

niesz said...

hahaha..ape lg cikgu, jgn buang masa.. :P

Ieda Al-Habsyi said...

hahhahahaha! cikgu sempoi! :)
SEDETIK LEBIH (OST HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA)

b a m b a m ' s said...

baik tolong marks sekali paper tuh kan..alang2 nak tolong cikgu katanya.. heehhehe

bunga said...

hahahah...mai cini bunga mark kan..hahha...

adakah tulisan disengaja dikecilkan..hhee..

wawa meiko said...

Kalau lah ada cikgu yang cair dengan syair syair rasuah . . . . . . . . Hak3 :D

A.s.t.i.n.a said...

Sangka tak ssekarang ni dah jadi cikgu..? sangka tak ji..? Ji, sangka tak??

misz sheyla said...

hahahaha..sungguh x sbr2 anak murid itu

kiera'sakura said...

lepas nie ko ajar die b'blog pulak.. hahaha

KatekateKite said...

hahahaa.... sebbek la student kite tak wat sajak gurindam camtu ek! hahahaa

echah mashuri said...

huhuh..ak rase ijat akn erisi sgla tingkh lakumu cikguuuu;p

KUREKURE COMEL said...

hahaha..sengal ijat tu yee...
konon2 kamceng dgn cikgu la tu..kihkihkih...









p/s:tak mau gelak dah psl makan sambal tu...lepas beberapa saat gelak kat cni..perhhh mina kena lg teruk..hampehh..hehehe...

lea said...

hahaha..siap ade note tuh

Afikah Aziz said...

isy ijat ni,siap wat nota kakitangan sgl hak3x...ni mst cikgu die yg ajar kn ;p

sissyira said...

salam

dulu selalu tulis surat cinta mcm tu, selalu kena warning, sapa buat saya potong markah, lepas tu tak berani buat dah..haha

Hansyitake~ said...

cte la pasal plaja lain gak.. takde ke budak pompuan wat nota kaki ala2 nak ngorat ckgu jiji nie.. ahaha...

ko ngaja skola mne eh kat johor? ngaja arab tinggi ke? siap kne jwb soalan syair tu...hmm.. :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hihi..seronok jmp anak murid yg sama cam cikgunyer ye?

DuD said...

betul ke syair2 puisi2 tu semua membantu? sebenarnya aku x tau pun kewujudan teknik tektik membodek gitu... muaahahahaa...nampak sgt marks yg aku dpt selama ini adalah hasil usaha ketereran aku tanpa bodek membodek.. muaahhaaahahaa... (gelak bangga..)

Hanis MY said...

ahaha..adula ijat..kawe tahu nurun sapo (chekgu dio) akekeke...

bun said...

same macam kaw lah
hahhaha,kaw ajo die ek???

annenyss said...

begitu guru , begitulah anak muridnya . hahaha

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

teringat mase skolah dlu...
aku suke lukis gambar karton kat bawah kertas jawapan exam...kuikui..:P

kreatif tak ? :P

d_LA said...

IJAT WEHHH..KAWE TACING LAK BACA PENGAKUAN JUJUR IJAT TUH..TULUS MULUS

padlie said...

kemana tumpahnya air kalau tak ke simen...

Entry terbaru padlie: Darah... Takutnye..

C I K . F Y Z A said...

Bab lencana tu ley geng la dengan pengawas samseng mcm eden ni... huahuahua

aLieF si Muncung ManiS said...

ijat tu macam excellent student je..haha..terbaek...jiji,,tgok body alief macam bukan striker..tapi,,alief main wing attacker and stricker..wakil university ni..huhuhuhu...

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

hahaa tang lencana tu lyeah setuju.

well, ijat dah sehati sejiwa dgn cikgunye kan, so perangai pun lebih kurang dgn cikgu.

Jannah Miho said...

kemane tumpahnye kuah cikgu kalau bukan ke anak murid..hahaha

aLya said...

hahaha..okea la tu nak tahu kemampuan. besenye student ske tulis "harap cikgu dapat murahkan markah kerana sy telah buat yg sebaik mgkin tetapi blurr" hahaha

TiKa LEh said...

hahaha..kes tulis nota kaki ni dah selalu org buat dr dulu lg..adkh mintak simpati??hehhe

kechixx said...

taktik bebudak sejak azali lagi..hahaha..

MerLe said...

hehe..stail dlu jugak..tbe2 tingat plk ms skolah2 dlu..

skandaLdariLangit said...

haha. selalu kena pesan jgn tgl note cmtu~

puteri ain said...

haha...kalau tak ke nasi ke mana lagi kan tumpahnya kuah..haha...

azi nur said...

huhu jgan marah anak murid kalau ade yang ikuttt perangai mu dolu2..hohoo

piNky LuCiA said...

asal tulisan kat atas kecik. hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved