sayang+suke+minat+cinta






jap2..nak ambik mood jadi doktor lurve..
wushhhhh....
tetibe je angin jiwang geli2 datang mengusik jiwa raga yang bernoda...
tapi takpe..
aku tak kesah ape orang nak kate..
aku sekadar berkongsi rasa di jiwa.
.kalopon ade rase geli dan tak kurang yang mengata....
tapi itu sume buat sementare..
buat yang masih belom berpunye..
sudahkah kamu fahami maksud 4 perkataan di atas sane???
sesungguhnye...
sayang atau suka atau minat dan jugak cinta..
sumernye mempunyai maksud yang cukup berbeza..
maka untuk mejauhkan kecelaruan sang jiwa raga dan jugak minda..
fahamilah sang kalimah sebelom membuat keputusan berdasar minda yang yang kelam tiada cahaya akan pemahamannya..
(amacam menjadik tak..)
meh aku nak explain bebaik kat korang ape makne 4 perkataan tersebut..
sebab terkadang ade bile ade awek kate die sukekan kite..tu tak bermaksud die memang cinta kan kite..bile die kate die minat kite..tu pon tak semestinye membawa makna die cintakan kite jugak..cube fahami maksud tersirat sirat disebalik 4 perkataan tersebut..

MINAT:
bile ade seswatu pada sang jasad yang ditujukan minat padanya..seswatu yang kite minat..kirenye ade seswatu yang menarik kite untuk mendekatinye..

SUKA:
kita sukakan si die..mungkin kerana die tu kelakar..membuatkan isi perut kite terburai..sampai kite selalu terkentut kegembiraan ketika bersamanya..membuatkan kita rasa suka akan dirinye..tapi kalo setakat tak jumep berbulan pon rasenye ok je..takder la meroyan..

SAYANG:
Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita.menjadi telinga ye bukan taik telinga.. 
dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya ..tapi sampai ati ke nak wat camtu???ade je yang sampai ati..

CINTA:
yang ni..biasernye  geng2 bercinta akan mengharap si pasangan tu menjadi miliknye..yer ke tak???time2 ni la mandi pon tak basah..bau tengik semacam le kalo mandi tak basah..bedak pon tak berbau..kentut pon wangi tetibe..sumernye serba indah le..

kekadang bile kite tak berape nak  paham tentang perkataan2 ni..
kemungkinan besor untuk kiter jadi perasan tu memang terjadi...
yer tak???

tapi2...ade tapi...
tanpa minat..suka..sayang..kite tidak akan mungkin mencintai.. 
carilah cinta yang hakiki...
juga
cinta yang meraih redha ILLAHI
 




bukan sekadar omongan kosong

29 comments:

areteacar said...

PEWITT!! HAHAHA...

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

selain jadi cikgu , ko boleh part time doktor luv kan..:P

Anisa Hang Tuah said...

abg jiji.
kite cinta awak lah

cewah

NAD_YA said...

betul, betul, betul.
hee.
btw, thanks for the comment
pasal komen box ;)
nak komen lain2 pun xpe.

HATYCIKNUURUL said...

:))) "like" ayat last,.

Faaein Himura said...

pesanan yang terakhir tu yang best...
tapi siyes aku minat+suka kat kau.. eh bukan kau.. kat blog kau ni aje.. hakhakhak... =P

Princess Nur said...

cikgu..takde kelas ke dok hapdate blog ni? hehe

ika said...

amboi , jiwang kemain !

echah mashuri said...

rupanya xde lg org ak cinta.huhuu..ingtkn ramaiii;p

aliarosli said...

alamak?? aku ngan kawan aku macam mane?? dah asyik dengar masalah dia
takkan sayang kot?? kawan je


em,em, cinta abadi cinta hakiki hanya kepada ALLAH

payah nak cari tapi kene cari. USEHE

Qaseh dalia adelia said...

kita suka awak haha

gadis kepastian said...

hehe btoi2...aq suka ko..hehehehe

aliarosli said...

tolong komen kat sini jap
ngah dalam dilema

http://blueberrybun185.blogspot.com/2011/03/minat-vs-mama.html

tqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

MerLe said...

amanat yang baik di hari ahad yang panas terik..sy minat + suka..kt blog ni..hOho~

padlie said...

saya SUKA blog ni...
saya MINAT Nescafe..
apa lagi ek? heheheh

Entry terbaru padlie: AIR PASANG pagi, SURUT pukul lima

Naddia said...

chenta kpd tuhan adelah chenta yg abadi..^^

azi nur said...

mendalam, tersirat, tersurat, berkias...eh ape lagi... :))


mencintai Allah sesuatu yang pasti!

KUREKURE COMEL said...

hhehehe...mcm nak dekat dgn majlis je ni.....jgn lupe jemput jiji....hehehe...


betul semuanya berlainan....npe tak tambah satu lg....'benci'..
huahuahua...

aliza said...

wahhhh..doktor luv gitu..kemain lagi.hehe

puteri ain said...

hamboi hamboii hamboii...dr lurve ye jiji oii..haha

putri noor syamimi said...

jiji nak kawen ke? O.o

NOOR FATIN said...

hehehe betol2 apa ko cakap tuu. semuanya bermula dari mencintai ALLAH dlu. baru org lain.. :)

alexa yussida said...

cinta di bawah redha Ilahi:)

Miss Yaty said...

minat tak smeestinye membawa kebahagiaan...kdg2 org yg kite minat x sperti yg kta sgkakan..huhu~

yad'z said...

amin..... sejuk aty aku bace entry ko nieh.... ahahahaa

Bella Ayub said...

mood jiwang..orang nya tengah jiwang lah tu..
cinta Allah cinta yang hakiki..

epadzz zainal said...

^^,

vampire's lovex said...

arghhh aku tak paham...

aku tak layak bercinta,suka,sayang,lagi

kiera'sakura said...

jiji.... aku blur la.. huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved