due puluh tige...




tanggal 27 april 1988...
bersamaan 11 ramadhan 1408 
pukul berape tu mane gua nak hengat..
tempat gua tau kot..sebab gua rase cam gua terhantuk je mase nak keluar menjengah bumi tuhan yang indah ni..serase rase gua..gua diberanakkan kat rumah je dengan mak bidan kampong pekan raub pahang..

umi kasitau kat gua..mase gua mule lahir...opah gua siap heran lagi..pehal gua ni itam sangat macam kaum somalia..gua tenung balik gambor gua mase bayi..serase rase gua takder la itam sangat pon..tapi bagi opah gua..kulit yang kaler sebegini ghupe adalah hitam bagi keluarga gua..

dah tu pulak..bile dah dilahirkan dengan jayanya kedunia yang fana ini..
abi dan umi gua mule ber meeting nak kasi name yang macam mane pada bayi comel ini..
perffff...maka gua diletakkan nama..
MOHAMAD AZIZI BIN AZAHAZUHARI
nama ni diberi tanpa ada perbincangan secara mendalam pon dengan gua..
tacim....

 bile umur gua meningkat sikit..opah dan atok gua terkujat sekali lagi..pehal pulak gua bertukar jadi cam anak cina..bile mase pulak gua bersalin kulit.umi citer..mase gua kecik..gua memang sesangat nakal..sampai kan pagor kayu tu..korang nampak tak dalam gambor tu..dah beberape kali dah roboh.sebab gua panjat..pastu gua pergi maen kat tingkat sepuluh sambil2 tengok geng2 askor dok maen gym..seingat gua..gigi susu gua tercabut pon sebab gua jatoh sebab nak panjat pagar tu le..

dari kecik gua rase muke gua dah ader aura pak ustad..

  okeh gua buat pengakuan..gua pernah menanges bile  layan citer otromen..pas tu otromen tu mati..adik beradik die pon turun ke bumi..ambik mayat adik die..time tu seingat gua..memang gua nanges gile2 siap ketok2 tivi kat umah gua..suh otromen tu idop balik..raksase ketam pulak dok senyum kerek je tengok otromen tu tumpas disepit beliau..

 muke sememh disebabkan sepupu gua meninggalkan gua keseorangan dirumah dan mereka pulak leh bermandi manda kat sungai..
sebab tu sampai sekarang gua tak pandai berenang..

dan hari ini..gua dah berumur due puluh tige tahon dah..
dan gua nak berterima kaseh kepada due insan yang bertanggungjawab melahirkan gua ke dunia ini..


kepada umi dan abi..
along tak reti nak bagi ayat bunga2 macam abi salu bagi kat umi..
tapi along nak cakap along sayang umi ngan abi..

along nak ucap terima kaseh kat umi
kerana umi dah susah payah dok bawak along ke mana2 je mase along dok dalam perut umi..
kerana sangop menderita menahan kesakitan waktu melahirkan along..
kerana sanggop tak tidor malam sebab nak layan karenah along..
sanggop menahan malu bile along terkucil kat atas bas..
kalo along nak cakap sumenye memang takkan habes umi..
terima kaseh atas segala jasa dan pengorbanan umi..
untuk membesarkan anak mu yang nakal ni..

terima kaseh abi..
sebab menjaga umi dengan baik..
menjaga kami sekeluarga dengan sempurna..
memberi kami nafkah yang cukup untuk kami terus hidup didunia..
dan terus berusaha keras untuk melihat hidup kita sekeluarga terjamin
didunia dan diakhirat sana..
sebab banyak ajor along erti kehidupan sebagai seorang lelaki..

umi..abi..
along nak cakap terima kaseh bebanyak..
terima kaseh sebab bersama sama along hingga ke detik ini..
dan maafkan segala salah silap along selama ni..yang sengaja dan yang tak tersengaje..halalkan segala makan minum along..
hutang2 pon kalo nak halal leh jugak..hehe..
kasih sayang umi dan abi merupakan hadiah yang tidak ada nilainya..

doaku untuk kalian senantiasa ada selagi nyawa masih tersemat bersama jasad yang diberi pinjam tuan empunya yang selayaknya menerima segala pujian dari hamba hambanya..ecehhh
terima kaseh bagi mereka yang mendoakan gua..
terima kaseh bagi mereka yang wish geli2 kat gua..
gue tergeli hati rasenye..

p/s
kita menumpang kasih ibu bapa kita untuk meneruskan kehidupan..
tapi mereka menumpang kasih sayang kita untuk menghabiskan sisa kehidupan..






bukan sekadar omongan kosong

43 comments:

Bella Bell said...

happy besday beb!

wahhh....orang pahang ke?sory..baru tahu..sekampung la kita..muahahahahha!!!~

Miss Ran said...

slamat hari lahir jiji

aah kecik2 da rupe ustad..sjuk prut umi mngandung

er mude..ke aku je rase aku tue?

Epal Hirata said...

hohoho...23 eh?
comel plak along mase kecik...heheh
kite geng ah...
aku along gop..

Amirah Adnan said...

ololo~

sweetnye ayat ko~
hehe

tak sangke ko da 23.. aku ingat da 20++++.. keh3!

vampire's lovex said...

hepi besday !!!




besar dah ko ghupe nye yek....




nnti hadiah melimpah ruah,pos sikit kat aku ni haaaa...



ehheee...

alexa yussida said...

selamat hari jadi jiji !! moga dirahmati selalu

cerita otromen tu betol ke tak? err


oh..muka ko sebijik cam umi ko..senyum pon sama la..anak umi upenyee...

Nana said...

wahhh, hepi befde la k

Rozuan Ismail said...

selamat hari lahir.Moga panjang umur dan murah rezeki.

p/s comel masa kecik dulu

Faaein Talip Roy said...

la baru 23 ke weh.. aku igtkan dah doploh nam ke atas.. patut arr tak matang lagi.. hahaha..

lepas ni aku panggil ko adeklah..

selamat hari lahir adek jiji..
semoga hidupmu sentiasa diberkati Illahi..

makin meningkat usia makin dekatlah dengan kematian..

mengingatkan diri sendiri juga..

ghost writer said...

selamat menyambut hari ULTAH kamu Jiji..

semoga hari yang ke depan lebih enak dari apa yang di tinggalkan..

God bless u

Titisan Hujan said...

sanah helwah
may ALLAH bless u...

perjalanan hidup da mkin singkat nih....

pe lagi wishing of da year is
CEPAT2 LER KAWIN

ngeh3~~~

tulus sweet said...

23? mudanya!

KatekateKite said...

huhu,,,terharu lak tetibe =.='

ishiko said...

selamat hari kelahiran....^_^
semoga pnjg umo d dmurahkan rezeki..

miszlullaby said...

selamat hari jadi...selamat hari jadi...selamat hari jadi jiji..selamat hari jadi ^___^.

adik jiji ghupenye~ ha ha ha ha..lepas ni denga cakap kakak lallabi baik2 okeyh~^___^

Encik Psychopath said...

arsenal ?

liyana said...

happy birthday...cute mse kecik...

liyana said...

happy birthday...cute mse kecik...

kechixx said...

happy besday...kiutnyeeee;)

Ummu~Ishak said...

terpaksa mengaku - hari ni akak tertacim dgn entri kat neslo ni.

1st tym!

KUREKURE COMEL said...

selamat hari lahir.....nnti akob dgn mirah bg hadiah berharga dekat ko ye..


tungguuuuu...hehehe

Ieda Al-Habsyi said...

epyyyy semakin tua bro! hahahaha! semoga murah rezeki dan gemuks2 selalu ekekeke :)

airazulaikha said...

suwetnya parents ko.. hehe
sanah helwa!! selamat hari lahir..

~mY LiFe~ said...

wah org raub??? kat mane ek??? nway happy birthday....

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

alohhh comeinyer mase kecikk, mase kecik je ehhh.. jgn pasan lelebeyyy :p

Jangan terkejut Bumblebee bertukar jadi Vivabee cik bunga, hahah

Cik Eliza said...

peh ! tacing gla,

:')

Bila Ku Kata Cinta... said...

appy besdaya..sob..sob..sob..eppy besday

aliarosli said...

takmo wish dah

wekkkkkkkkkkkkkkk :P

Ainul Hayat said...

Selamat Hari Lahir Jiji,
Seriyes aku tacing doe baca entri nih...lebih2 lagi part kat berterima kasih kat parent ko. Apsal aku sedih sangat ni?? Pe pun, teruskan dgn sikap gila2 kau tapi ade kematangan ni eh...semoga berjaya dalam hidup.

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

touching n kelakar je cerita cikgu jiji,,
semoga happy2 selalu bersama keluarga.
may God bless u.

KuNanGKuNanG said...

slmt hari jadi...moga success slalu..amin...

.izzatul.hazwani. said...

uwaaa.. tacing nye baca entry ni...:'(

nwy..happy besday yee...
moga suksen and senstiasa berasa dlm keredhaannya :)

comel je masa kecik. dh besar? hahhaa...
kidding :p

deeya said...

selamat hari diberanakkan yang ke tige puluh due wahai jiji .. ops ! tersalah taip .. malas nak delete .

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

ehh...da 23 da ko kan...
jiji, rupenye ko sebaye ngn abg long aku ehhh...bole geng nie...:P

**::CIKNUURUL::** said...

sanah helwah jiji,..besday kte sme tp xsme taon,.hehe,.pape pon,aku suke ade jgk yg geng besday ngan aku ek,.ko xnk bg aku hdiah besday ke?,.cepat2,..hehe,.

ctnurathirah said...

appy besday jiji ! :DD

HaNi MaDu SaH said...

sy bangga jd org raub . heee :)

Ieyqa Adam said...

na wish jugak kat sini. besday yaa jiji, :)

Hansyirah Takezur said...

laa... lmbt.. xpelah..
nk wish jugak..

sanah helwah akh jiji...
semoga ceria2 selalu..
n drahmati Allah sentiasa..
amin~ :)

suka ayat nie..
"kita menumpang kasih ibu bapa kita untuk meneruskan kehidupan..
tapi mereka menumpang kasih sayang kita untuk menghabiskan sisa kehidupan.."

kakarotto said...

selamat hari lahir..
semoga dipanjangkan umur n kawen2 cepat2....da ade org y tggu ni....

yad'z said...

aku suka... huhu.. selamat ulang tahun... hope semua yang dihajati tercapai.. =)

Qaseh dalia adelia said...

HAPPY BELATED BESDAY JIJI ..SORY LAMBAT WISH ..SEMOGA DAPAT ISTERI YG SOLEHAH HIK2 N BHGIA DUNIA DAN AKHIRAT ...

Erin Azizan said...

perghh gua taktau macam mana gua boleh sampai sini..gua just nak cakap yg besdey lu tu lewat sari jer dari gua...haha sebaya kot kite thun naga!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved