jangan mencari terlalu sempurna..



haiyap..hisy..herk..okeh gua terkucil akibat kesakitan mase mengurut..gua baghu je sampai ghumah gua..baghu sudah mengurut bagi sesi terakhir akibat kecederaan tulang belakang gua..gua peghati dalam cermin care gua berjalan pon gua rase cam aib je..terkangkang2 je akibat kesakitan..ehhee..

balik ghumah..jengok lappy apple gua..one emel recieved...haip..gua terus laju meniarap bukak emel.mane tau kot2 emel yang howt2 dari d.rozmey da don ke...sekali bukak ghupenye emel dari awek bawah umur..merangkap anak didik gua mase gua jadi fasilitator program hapenye hentah...emelnye bertulis begini ye...

jangan mencari terlalu sempurna..

Jika kamu memancing ikan...Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu. Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

Begitulah juga...Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang, setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya. Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja. Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu.

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh. Cukuplah sekadar keperluanmu.Apabila sekali ia retak, tentu sukar untuk kamu menampalnya semula. Akhirnya ia dibuang. Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi.

Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya. Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa. Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya, akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya. Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya.

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu, MENYAYANGIMU, MENGASIHIMU, mengapa kamu berlengah?? Mengapa cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain?? Mengapa terlalu mengejar kesempurnaan?? Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain. Kamu juga yang akan MENYESAL...



cam ade unsur2 cube mengorat gua ke hape budak ni..gua tak layan awek bawah umur ye..harap maklom.lagipon esok gua dah makin dewasa..bukan makin tue ye..tapi ayat die tu layan jugak bile gua tenung lame2..



bukan sekadar omongan kosong

30 comments:

Cik Muda Sae said...

ye lorh...~,~

elinADNAN said...

hahahaaaaa
bende tuh semua betol agaknyeh memang dye nk ngorat kamu kottt..hahaha

Cik Muda Sae said...

tambah : okeh pew...! nanti bini ko muda...lalalalala~

aliarosli said...

perasan punye jiji

emmmmm,sakit belakang sebab apa?

Siti Safiyyah said...

aku tak cari bakal suami yg sempurna sangat.. janji ada kete mercedes, rumah banglo 4 tingkat, duit 40juta dalam bank, tu pon aku dah bersyukur dah. kehkeh :p

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tgk akak..suami tak la sempurna mana.tp sgt bahagia ..hehe

Eyrique Ettiqazz. said...

jgn mencari terlalu sempurna tapi carilah yg sepadan dan sekufu dgn kita.

Bila Ku Kata Cinta... said...

kompem ayat memancing ati anda~~hehehe..kui..kui..

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang, setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya. Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja. Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu.

> refer ke kamu ke...???

tulus sweet said...

mu toraso ko ji? haha

❤Myra Si Gula-Gula Hati ❤ said...

perghh..puitis tol ayat 'secret admirer' ko nie....hehe...:P

Epal Hirata said...

hahh...aku pnah forward email mcm tu kat mbe aku..
agk2 die rs pe yg ko rs ke?hehhe

akU GaDis said...

rmai nk ngorat ko,, ni tetibe nak rase jeles ni.. *tiba2* haha :P

liyana said...

x lma lg bunyi kompg la kt sluruh p.mas..pakepakebung,,ngeh2..
sabar2..jiwg tul ayt die

Raihana Izzati said...

lulz.

Kemain tau budak tu.

bagi emel meh. Nak tambah stok anak ikan.hek.

NOOR FATIN said...

kita pn tak sempurna, mcm mana la nak dapat yg smpurna. hoho

Cik Eliza said...

phewitt!

hahahaha

KUREKURE COMEL said...

perasan la tu...hehehe....layan jgk lah karangan tu.....


terima seadanya...haishh...

sicomot-comel said...

weyh...

sentap ni.

aku nak copy paste ayat2 atas tu, share kat blog aku boleh tak bhai??
nnt aku linkkan balik kat ko..

skandaLdariLangit said...

guwa ase cm sedih plak bhai bace entry ni. haha

Anonymous said...

jiji...ai nk wish beday la kt yu...xmoh komen sal entry...ngeh3...
sanah helwah jiji...moga sntiasa diberkati n dirahmatiNya...amin...
n moga ko btambah meced la,jgn jadik cam bebudak dh..hahahaah
oit3...nati nk kawen jmput ak...ko kn da tue...hua4

azi nur said...

nobody perfect! hehe

esok ari jadik ko ke...@____@

yad'z said...

hahahah.... dak bawah umur tuh yang tak menahan.. ahahha.. nice giler quote2 tuh.. haha

**::CIKNUURUL::** said...

salam jiji,..
andai kau tahu,.
esok juga aku semakin dewasa,..
waaa,.andai ku tahu juga,.
esok ko semakin dewasa ke??
hehe,.

Faaein Talip Roy said...

hahaha.. budak zaman skang dah pandai meng'ayat'.. yelah.. ko ni tak kan tak paham-paham.. dia dah bagi hint dah tu.. hahaha..

sok besday ko ji?
selamat hari tua.. hahaha..

KatekateKite said...

ermm.... tersentuh jugaklah hati baca cite tu time2 cenggini =.='

ermm....... kene forward kat seseorang nih, mintak izin copy yer!

wah, selamat harilahir jiji, semoga diberkati =)

alia, ni mesti kes die main bola kot nih! =p

vampire's lovex said...

wah wahhhhh...





hot cikgu nehhhh.....




anak ikan tuuu...hak3...

alexa yussida said...

perghh...jodoh ko kut tuh..haha

kechixx said...

hot hot..


hehehehe..

catherine- said...

nak nanes kt sini buleh?

uhuuuuu uhuuuuuuuuu

Hansyirah Takezur said...

wah wah...

hot teacher la nie?
sampai budak pon angau..

haha.. tabik la.. ekekeke.. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved