kalau dah benci










oleh kerna ramai bebeno awek yang bertanye pehal nabi benci ngan pasor takpon shopim kompeliks...jadi aku yang baik hati ni..akan menjawab soalan2 awek2 cun tersebut dalam entry berunsur pengajaran dari ustad jiji kali ni..izinkan aku nak ambik mood pak ustad dulu ye...

pam param pam pam param pam pam..perfffff.......

sahabat sahabatku yang dirahmati ALLAH sekalian adanya..(mood ustad dah masok dah)

berbalik kepada pesolan tentang kenapa nabi muhammad membenci pasar ataupon tempat berjual beli.sesungguhnya ingi ustad jiji menyatakan disini..bahawasanya itu semua bukanlah sekadar ugutan atau omongan kosong.akan tetapi ianya disandarkan diatar dalil hadis nabi muhammad yang bermaksud..

‘”Tempat yang paling baik di sisi Allah adalah masjid dan tempat paling dimurkaiNya adalah pasar-pasar..isnad shahih..

ekstrimkah ustad jiji menyatakan bahawasanya pasar2 atau shopim kompeliks itu dibenci ALLAH dan rasulnya..bagi yang memahami hujjah sudah tentunya tidak...

pada zaman nabi muhammad..tiada wujudnya lagi shopim kompeliks ataupon i- setan mau pon mall yang gedabak besornye..adapon pada zaman dahuluhanya wujud pasar2 tempat berdagang..oleh itu jika dilihat kepada makna tersirat hadis..sesungguhnya di mall2..ataupon di pasar2...dibenci kerana banyaknya kelalaian, fitnah, penipuan, ketamakan dan sumpah palsu. Bayangkanlah, shopping complex yang ada di zaman ini, bukan sekadar penipuan, sumpah palsu dan ketamakan, malah lebih dari itu. Maksiat, mungkar, arak, pergaulan bebas, wanita tidak menutup aurat dan lain-lain..

dan perkara perkara sebegini  hanya akan membuatkan seseorang bertambah jauh dari Allah dan orang-orang yang dikasihiNya serta mendekatkan seseorang itu dengan syaitan dan pasukannya; kecuali orang-orang yang mencari rezeki yang halal untuk menjaga maruah dan agamanya.

Pasar adalah satu tempat untuk mecari rezeki dan kurnia Allah dan ia juga satu daerah di mana Allah menjadikan ia tempat untuk bertukar-tukar hak milik (iaitu ada yang menjual dan ada yang membeli). Tetapi apabila ahli dunia memasukinya, hati mereka terus terpaut dan lalai serta berlakunya banyak fitnah. Maka jadilah pasar itu tempat yang dibenci Allah. Jika tidak kerana perkara ini, pasar itu adalah satu rahmat dari Allah kerana Dia telah menjadikannya satu tempat untuk manusia itu mencari rezeki untuk terus hidup dan manusia lain pula dapat mencari keperluan hidup mereka.

pengajarannya...
pergi pasor ke,,shopim kompeliks ke..jiak perlu je la yerk...eheh tapi akur ase aku dok lepak kat mall tu mau berjam jam jugak..lalai sungguh..hahahaha...

p/s
biasanya entry2 ilmiah cenggini tak ramai yang komen..yer tak????eehehee..



bukan sekadar omongan kosong

22 comments:

padlie said...

moral of the story, jangan lepak kat pasor..
bau ikan itu hanyir..

shopping leh menggoda nafsu borossss

aliarosli said...

ooooooo, gitue ea?? thanks terangkan
paham dah

Cik Eliza said...

istifar2,

huuuuuuu~

lepas nie kene kurangkan g mall , kehkehkeh!

Epal Hirata said...

nafsu shopping aku hanya akn mmbuak2 bile poket aku penoh jek..

kalau x,mmg ssh nk jejak hopping mall...
lg2 bile tperuk dlm utan ni...

tq la pak ustad...mmberi ilmu..hehhe

akU GaDis said...

owhhh..

terima kasih ustaz jiji :D

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

tq ler pak ustaz kongsi ilmu..hehe.. bagus.. sbgai peringatan utk kita semua supaya tidak lalai..

sib baik lerr cikmoon xsuka shopping.. at least xde ler suka menghabehkan masa berjam2 kat situ..

NuRuLiZzATi kHaLiD said...

benci dengan ayat kau jijI..HAHA! ayat soh owang komen..har3..
btw, like dis entri..bawu ngat nak conteng wall td nak mintak penjelasan..HAHA!!

BTW, syukron ya ustaz ;)

KuNanGKuNanG said...

camne nak kawal nafsu bsershopping ni ye...:S

KUREKURE COMEL said...

mina tak suka pegi mall...ehh..baru buat entry tu..cisss...

masa kecik2 je suka pegi..skrg tak suka dah....cuma pegi kat pasar malam je..


so..pegi pasar dgn laju2..dan balik laju2 jgk kan...baru blh kan..kan...

Cik Bee said...

last words tu.. gelak plak aku bacenye... pasni da kene kurang ke pasar.. kene beli tru online dah le.. =P

CGG said...

wa...
mantap! speechless ai

Oopss..Cikgu Cinta said...

http://cikgucinta.blogspot.com/2011/04/opsssmmg-camni-ye-budak-sekolah.html

watak anda dalam ni yer

Oopss..Cikgu Cinta said...

ye ke?kalo aku nak komen gak entry ilmiah ni ape jd?

d_tieah said...

Aiyooo.. Nasib baik salu kuar pegi tempat beriadah je.. Contoh cam kat tepi pantai.. Tapi kau situ pun banyak jugak kemaksiatan.. Huhuhu..


Entry Terbaru : Skrip Dialog Usop Wilcha Jadi Sebutan Setiap Hari

Qaseh dalia adelia said...

like... mmg banyak yang lalai bila g kat soping complex ..ade gak yg berpeleseran ..entry ilmiah is better than merapu .. :) sekurang2nya leh tambah ilmu ye dak

Anisa Hang Tuah said...

tak suke kuar pegi mane2
lebih selamat
hiks

deeya said...

mujur aku ta minat bershoping .. tp kalau dah t'kadang pegi dgn adik beradik tuh , ke karoke box berjam2 jugak lah lamenye . ahakz !

ustad jiji ....! meh bagi ko nyer pendapat siket kat belog aku . soal CINTA !!!! CINTA dunia . peliz !

penat aku wat entry cinta tu weyh , tp yang dikomennye bende laen . nak mintak pendapat susah .. jom jom ustad ! ^___^

Ainul Hayat said...

seb bek x minat gi shopping complex...hahahah

saya bukan tomato said...

nak komennn !!!

adehh , suka jugak g soping kompleks . ngee~ tpi jgn smpai jadi lalat cam kau dah la . ehh lalai ;p

wath said...

tapi sekarang ni uptown tumbuh macam cendawan. kat umah aku 1. umah membe aku 1. da tak tau nk lepak mane. b4 this g le jejauh downtown ke, kota damansara ke, s. alam ke. ni da dekat ngan umah masing2,.cam tak adil lak klau g umah dia tak g umah aku. miahahaha

insafla...

Syasya Acing Mitchy said...

suke entry niy ;) thanks for the advice ~

Ummu~Ishak said...

org tak komen sebab terkedu sambil menginsafi diri. ohoooo~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved