kapel=babi

tajok entry kasor semacam..okeh..maaf..tapi tu jer yang terlintas dalam pikiran aku..sumernye pasal semalam punye ceriter..bukan ceriter celcom wat hal..semalam gua ader join perbincangan bersama ustad ustad rock sedunia..kire conferrence le..dari arab saudi ade..dari egypt ade.dari urdun..dari uruguay pon ade..dari somalia..tetibe ade dari UIA mencelah masok..

perbincangan pasal kapel ni memang tak ada kesudahannya..bagi ustad rock yang berkapel..perghh..dah kompom2 deorang mempertahankan kesucian hubungan kapel deorang..yer tak..bagi yang singgle macam gua..mencelah ketika diberi ruang aje le..kang lebih2 kang..kena hentam kromo kang maunye nanges pulak gua..namun kebenaran totap dipertahankan..dok tengah sodap2 berbincang..tetibe ade sorang member gua nak mencelah..ade citer katenye..ramai2 pon seraya berkata..cer cite ce citer ce citer...

ceritera member gua..

ader sepasang kapel..orang islam..deornag nak berkapel.tapi deorang ni pelajar agama..maka deorang pon berpakat la nak wat satu revolusi berkapel..maka jadi "islamic couple" konon2 nye la..asal kuar date pergi tempat terbuka..se wanita wajib pakai tudung labuh..si lelaki..berkopiah..

dah tu pulak deorang keluar bukan membuang masa, date bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail ..pergh suwiittt tol islamic couple ni..(tetibe gua rase nak berkapel)

dah genap setaon dok amal kapel dengan care cenggitu..tetibe tengah2 deorang dok bertadarus kat starbak(tadarus kat starbak..erk..meleleh) datangla sorang mamat british..dok pelik tengok deorang dok tadarus..mamat tu tanye.."have u married"..jawab si pompuan bertudung labuh.."nope".."So, why you sit together with this ajnabi alone here",soal mamat british..jawab lelaki berkopiah.."kitorang ni kapel..tapi islamic way leww"..

kata mamat british.
"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. 

Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun. Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”ustad tu cakap..benda haram tetap haram kalopon dijaga sedemikian ghupe..

 belom sempat ape2...si lelaki berkopiah dan si wanita bertudung mule sedor..Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas...

tamat citer..

maka sumer yang dok pertahan kapel mase perbincangan tadi pon terkedu ade yang terus sign out...geng2 gua bertepuk bersorak..ye la ade betol jugak citer dan perumpamaan die tu..eh2..lu orang bace ker tak ni??biase kalo panjang2 cenggini takdernye nak bace sampai abes..takpe2 lu orang bace point2 penting sudah....hehhe...



bukan sekadar omongan kosong

33 comments:

Ieda Al-Habsyi said...

ahkak penah asik nak ngorat ustaz aka imam muda kalo setiap kali sembahyang terawih tapi asik takdapat je, nampak bebeno ahkak kene lebih muslimah kan kan kan, apak akak selalu jadi mangsa kem salam hahahahha :)
BUDAK KECIK NYANYI LAGU MAHER ZAIN - INSYAALLAH

☼ r A t U ● t U r Q u o i S e ☼ said...

agaga .. nice entry ah gilak! wa suka seh .. mornim!mornim!

HAJAR hasan said...

pernah dengar citer ni. kalau dah haram, tetap haram. tegakkan macam mana sekalipun, kalau dah hukumnya haram. takkn nak halalkan. dan yang halal jelas depan mata. perkahwinan. ye dop?

Syakir Rahman said...

hahahaha....nice entry...nsib baek aku single..xla terasa sgt..kah3...

liyana said...

nice entry..klu haram haramla jugak yer..
jgn nk dihalalkan...klu nk..mntk jer trus khwin..x gtu..huhu

aliarosli said...

aku bace sebab memang aku suka baca cam nie

emmmmmmm,ok! tak buat dah! (erk? dah baik la, tak kapel dah)

emmmmmmmm,memang tak boleh ditukar hukum

Farhan Zulhusmi said...

hot2 tajuk tu..
memang betul pon...mcm babi tulah...kalau kita nak kita cuba pertahankanya walaupun benda tu haram...emm

farah wahedda said...

FUUHHH mantoopp

Nana said...

baca sampai abess derr

NOOR FATIN said...

betol jugak. setuju3

Ain Zulaikha said...

ye benda haram tetap haram.. boleh pulak ya islamkan seeko khinzir then makan.. gilo apa.. hahahhaha

aida said...

bab2 ni klau org bg nshat or ceramah mang ak cpt insaf..huhuh..nk single but not available..huhu

deedee87 said...

terbaekk la bro.. bende yg haram tetap haram.. pusing ikut mane pn p point yang sama gak.. so just follow the rule .. klu nak sangat kapel kawin la.. da jelas2 sume bende lu dapat.. then dapat pahala lagi..
selamat aku single.. hehe

Sutera_suci said...

Saya baca sampai abes.

Terima kasih.

Far8 budak baik said...

tq tq..betul betul..tapi gitu lahhh..
walaupun aku seda mcm tu..
tapi ak tetap gak kouple..tq =)
berubah pelan2 kn..

NurLailatul said...

aku sempat baca awal dan akhir entri je..tengah tak sempat..=p

Epal Hirata said...

tersentap...











tau dh slh tp still wat lg..
insaf2..tp xd amik pape jln utk kearah insaf tu..
camane?
nasib baik jgak jauh..

piNky LuCiA said...

citer yg menarik.. =)

alien said...

betul tu
yg haram tetap haram walau kita cuba apa cara pun

ayue said...

wow... suka gila entry nie.. tiba2 terajin nak baca pulak... =)

qasehraihan said...

muahahaha...nice nice..
sib bek gua xde kapel..kihkih

Ainul Hayat said...

Aku baca sampai habis...

Epal Hirata said...

jiji...tulun
mintak jawab kan...



http://epalhirata.blogspot.com/2011/04/gangguan.html

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

setuju! nice info ;)


dearrr, jom singgah entry baru :) pasti buat kamo jeles. kekek :P

Rezeki Cintabunga mencurah² ke dalam gandum! heheh

Az-Zahra Fauzee said...

hmm~
dari dulu lg aku xkapel2 sbb tw 2 haram...
tp,
ade sorang kawan laki aku, kuang hajo..
die kate, ko nk jadi ank dare tue ke?

haisyh, ape die ingt sume org wajib kapel ke sblm kawen...
hangin~
sabo je la~

maCy said...

dnt get it. ada pbncangan then ada yg cerita cmtu?


gud point nway~

deeya said...

abg aku cakap muallaf atas dasar keimanan yg datang dari ALLAH , muallaf tu lebey hebat dari orang Islam yang sebenar .. abg ckap kite untung lahir2 jer terus dalam islam , tapi yang muallaf ?? dan hakikatnye msh ramai org islam cume dlam i/c kan tp bukan islam pd prktikalnya ..

besh la entry ko ! apsal aku rasa cara ko ckap kali nie same macam abg aku ..

yad'z said...

ahhahaa.............. aku dah dengo citer kapel =babi ni masa aku sekolah dulu.. huhu.. warden buat tazkirah tok dak2 asrama.. huhu

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said...

Cik Bunga dapat FREE lagi, ahaha... jangan jeling cik bunga eh kalau JELES, heheh


psstt..tumpang tepek banner cik bunga disini eh.. da copy cik bunga punye punye nnt rojer ehh, cik bunga tepek kamo punye jugak kalau ade:) FREE aje.. hehe. limited space dah nie.. jom².. :)

KUREKURE COMEL said...

haip....mesti babi tu kutuk kaw2 org tu dlm hati kan....

alexa yussida said...

taw haram tp buat jugak..

erghh tensi..

nak kawen !

im said...

sentap habis!but nicely said! :)
Check out this one:
http://bukanmelankoli.blogspot.com/2011/04/what-we-eat-is-what-we-are.html

Anonymous said...

saya mohon share

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved