saya tidak selayaknya untuk awak






rindu pada si abi akhirnya terubat jua dengan kepulangannya hari ini..biasernye abi balik pon sekejap je.pagi esok dah blah ke terengganu...jadi dengan mase seciput yang ade ni..gua ambik kesempatan melayan abi gua..kekadang abi gua lagi lawak dari gua pon ade...

anak yang patoh: abi2..sambil2 kita minum petang ni..sambil dok gentel telinge arnab tu..along nak tanye la abi sebijik due pasal dunia kedewasaan ni.maklom la..seminggu due lagi umur along dah meningkat pulak dah..dari setahun ke setahun..nak juga mencedok seketol due pengalaman abi tercinta

abi: sudah2 le bermadah bagai anakku..straight to da main point..kan sonang..kalo nak mintak adiah besdey tu..mintak mahap le..awak tu dah besor panjang..dah kerja bergaji dah..rumah pon free je duduknye..bil2 pon umi yang bayorkan yer tak??

anak yang patoh: hamboi abi..lajunye bermadah bicara mengator kata..tercepok rasenye atas dahi anakanda...along nak tanye abi ni..kenape eh pompuan2 kan..bile je orang2 cam along nakkan deorang..bukan along ye abi..orang2 yang macam along.ustad..ngapal quran..konon2nye baek sangat le..selalunye pompuan ni akan rase rendah diri dan cakap..
"awak terlalu baik untuk saye..saya tidak selayaknya untuk awak..carilah yang terbaik untuk diri awak..sekian"..kenape ek abi????

abi: anakku..tak sume pompuan macam tu kan..tapi jangan dipinggir mereka2 yang sebegitu rupe..jangan dibiar mereka terkapai kapai dilautan yang tak terduga bahayanya..yakinkan mereka tentang tugas kita selaku imam yang bakal menjadi pendamping hidup mereka..yakinkan mereka bahawasanya tiada salahnya pilihan kita kerna kita manusia tiada yang sempurna saling melengkapi bagi menampong kecacatan nan sedia ada..kerna itulah seharusnya dicari yang terbaik untuk diri diri insan diluar sana..kalau sudah dapat yang terbaik maka jangan sesekali melepaskannya..

anakku sesungguhnya kata sebegitu rupa kerna mereka tiada keyakinan dapat memberikan yang terbaik buat kaum seperti kamu..maka yakinkan mereka..bahawasanya kamu juga sama wujud cacatnya..setiap manusia ada haknya untuk berubah kearah yang lebih sempurna..kamu selaku imam..bimbing mereka kearah menuju syurga.tapi biarlah bergerak bersama sama..bimbing mereka..dan biarkan rasa yakin mereka terhadap kamu itu utuh selamanya..

anak yang patoh: ayahku..sesungguhnya anakmu ini ade tak paham kat certain2 part jugak..hehe..pehal pulak ayatnye cam jiwang bebeno pulak ni abi oit..pernah tak wat puisi geli2 kat umi???

umi: hape tak pernahnya..tak penah bace ke mesej lam enpon umi???

abi: nak adiah besdey ke ni???kang tak bagi kang..

muahaha..hepinye gua selaku anak yang patoh...ade betolnye jugak kate abi gua..sebenarnya abi gua bagi syarahan punye la panjang..tapi gua tak berape nak ingat..yang tu je gua ingat..ehhee...



bukan sekadar omongan kosong

28 comments:

Anisa Hang Tuah said...

hishh..report kat abi baru tau

btw,

tak suke jesi tuh

bOOoo!

aliarosli said...

gambo kaw letak besar gedabak tue nape? wekkkkkkkkk

hahhahhahahha, emmmmmmmmmmmmmmm

abi kaw dah segan le tue

hhahahhhaha, bile bufday wey?

Miss Yaty said...

hihi..bermadahnya anak si abi ni..haha..dah ada petanda nak meminang plihan hati ke ni..hik3..

p/s: bile besdaynye?? hepy besday ye cikgu jiji.. ;)

Miss Yaty said...

gmbo terbaru yang kachak jd kena promote la..hiii ;p

Cik Eliza said...

waduhhhh~

menusuk di kalbu , ehehe!

btw ,

ko nye gambo tu ko tiru setail maher zain ek ?

same la, hahahaha!

y u y u Z u l a i k h a said...

bagiatu abiiiiiiiiiiiiiii ^^

Miss Ran said...

erm btl kate abi anda..

huhu

pempuan tu tak ykin y die layak

mcm2 die pk

antaranye boleh ke die ikuti cara hidup org y alim2

pk pasal kebebasan

keskemaan

Ps: Mmg tak suke kalau org sbt nk jdohkn dgn ustad..tp kalo da jdoh..tolak cmne pon tak dpt kn?

jadi percaya pade jodoh ye cikgu

miszlullaby said...

kekeke..abi sempoi. Ala ramai je ompuan yang nak. Kalau ompuan yang betul-betul tahu mesti dorang nak. Kalau bersuamikan tahfiz ni, insyaAllah, kalau sempurna tanggungjawab isteri, senang je nak masuk syurga.=)

alexa yussida said...

eceh..merendh diri ko ji..padahal ramai yg beratur nak isi borang..keke

abi,jgn kasi adiah kat si jiji nih..bia die beli sndiri hadiahnyaaa:p

bila besday ko?

cikguden said...

nasihat orang tua kena dengar.

Mahu Baucar KFC

Epal Hirata said...

weyh...aku rase cm ramai jek nk bg adiah kat ko...next entry ko gtau bile besday kopastu ko letak alamat umah skali...



psst..nt aku nk 20% dr adiah2 yg ko dpt tu tau..

aliarosli said...

DAH, SOALAN DAH PUBLISH DAH

GI LA JAWAB

d_LA said...

aku kdg2 camtu gak..hehe..eh, abi ko keje kat tganu yer??ko xnak mai tganu ke bg bday present kat aku??bday aku dlm bln pose..banje bukak pose best gak ji..

Ummu~Ishak said...

sila jadi adik ipaq saya ^_^

y u y u Z u l a i k h a said...

hahaha.. nak compare kan jawapan la.. sebab yang yuyu tahu tu, ada mushkil sikit,. sebab yuyu rasa, yang yuyu tahu ni 40% betol.

y u y u Z u l a i k h a said...

hahaha.. nak compare kan jawapan la.. sebab yang yuyu tahu tu, ada mushkil sikit,. sebab yuyu rasa, yang yuyu tahu ni 40% betol.

Cik Bidadari said...

maka yakinkan mereka..bahawasanya kamu juga sama wujud cacatnya..setiap manusia ada haknya untuk berubah kearah yang lebih sempurna

apa yg abah awak cakap tu betul.... ada khilaf yg tersingkap dan tersimpan...

liyana said...

bguih btul anak abi ni...
yup//setiap mnusia ada hak utk berubah kearah lbih smpurna..
smoga hri ni lbih baik dr smlm~~

puteri ain said...

hahaha.. syarahan yang tu je dia ingat..

btw . pic style betul . haha

Applepinkcomeyy said...

erkk gamba kau niiiii -.-

vampire's lovex said...

haaaa baru kali aku baca ko cita sal abi ko..




sblom ni xde pnah citer kan??? kan??






baru nak request ko buat entry sal abah kau...






single jgn lama2 sgt woii....lapar nasi minyak da ni ehehehe

Bella Bell said...

errrrr.......gambar tu kecik2 sudah..hehehhehe!!~


kalau saya jumpa lelaki yg baik pon saya akan cakap dia tak layak utk saya...*merendah diri..hahaa~~


tp setuju dgn kata2 ayah awak :)

Anonymous said...

hahaha nampak sangat jiji yue tak sabar nk kaween ..

Ainul Hayat said...

Aku rasa itu normal kot...kat luaran kata tak layak dalam ati sebenonye nak wo orang2 macam tu...ngeh3.....

klakolah abi ko nih....padanlah perangey menuron kat ko...

airazulaikha said...

like abi kepada anak yg patoh banyak-banyak.. :)
abi best lah.. hehe

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

Btol kata abi awk tu..

MerLe said...

hehe..bermadah sungguh 2 beranak ni..pape pn btul jgk..org slalu pk yg ustaz ustazah,ngaji agama,hafal Quran tu perfect..smpai lupa yg dorg pn mnusia gk cm org lain..

Amirah Adnan said...

cayalah abi ko tuh!

aku cam tade keje je dok godek2 entry ko.. hahaha..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved