cermin la diri ko dulu weyh




tatkala gua tengok cermin..
gua nampak sebatang tubuh yang sangat lama dah gua kenal..
dah 23 tahon dah gua hidop bersama jasad ini..
namun hakikatnya ..gua belom kenal bayangan dalam cermin tersebut..

bile gua tengok wajah kiut gua..hati gua berkata.. Apakah wajah ini yang kelak akan bercahaya bersinar indah di surga sana ?
Ataukah wajah ini yang kelak akan hangus legam di neraka Jahannam

gua tengok mata gua..bengong hati gua bertanya..
Mata inikah yang akan mengusha dengan penuh nikmat dah kelazatan kelak..
Menatap Allah , menatap Rasulullah , menatap kekasih-kekasih Allah kelak ?
Ataukah mata ini yang terbeliak , melotot , menganga , terburai menatap
Neraka Jahannam………..
Akankah mata penuh maksiat ini akan menyelamatkan diri gua ?
Wahai mata , apa gerangan yang kau tatap selama ini ?

mulut gua merah merekah..cantik dipandangan masyarakat..gua bertanya..
apakah mulut ini yang kelak akan mendesah penuh
kerinduan .. Mengucap laa ilaaha ilallah saat malaikat maut datang
menjemput ?
Ataukah menjadi mulut menganga dengan lidah menjulur ,menjerit pilu sehingga mengerunkan setiap pendengarnye..
Ataukah mulut ini menjadi pemakan buah zaqum jahannam ..yang getir
penghangus , penghancur setiap usus.
Apakah gerangan yang lu ucapkan wahai mulut yang malang ?
Berapa banyak dusta yang lu ucapkan ?

dah berapa nayak dah hati2 manusia yang remuk hancor dek  kata kata durjana yang terkeluar dari mulut gua???
Berapa banyak kata-kata manis semanis madu yang palsu yang engkau ucapkan untuk menipu ?
Betapa jarang engkau jujur.
Betapa jarangnya engkau syahdu memohon agar Tuhan mengampunimu.
wahai mulut bagi si empunya jasad ini...

gua tatap body mantap gua..gua tenung sixpack gua..gua bermonolog..
sepertimanakah gerangan hati yang berada di dalam tubuh ini..
apakah isi hati gua sebagus kata kata gua???
ataupon sekotor daki daki yang melekat dtubuh gua??
apakah hati gua segagah otot ketol2 luaran gua??
atau selemah daun daun yang sudah kering rapuh???
apakah hati gua seindah penampilan zahiriah gua???ataupon sebusuk busuk kotoran  dari gua..

Betapa beda ..betapa beza …apa yang terzahir di cermin dengan apa yang tersembunyi..
Betapa beda apa yang tampak di cermin dan apa yang tersembunyi..
gua telah tertipu..tertipu oleh topeng..Betapa pujian yang terhambur hanyalah memuji topeng
Betapa yang indah ternyata hanyalah topeng..
Sedangkan gua … hanyalah seonggok sampah busuk yang terbungkus.. gua tertipu..

malu ku padamu YA ALLAH...selamatkan hambamu yang hina ini YA ALLAH..saat ia makin jauh darimu..sedarkanlah ia...ALLAH....

2.00 pagi...



bukan sekadar omongan kosong

16 comments:

Erin Azizan said...

insaf tatkala 2 pagi...

MerLe said...

tiba-tiba aku termuhasabah dengan sendiri.. kamOo nak wat benda alah cam review tu gtau la..nti aku join k =)

aliarosli said...

terkelu

banyaknya dosaku

mampukah aku?











nape harinie tido lambat?

MerLe said...

jiji, umur kamOo 23 ke? aiiii tak percaye

JIJI YU said...

ha'ah..aku baru je 23..27 april 1988...nape..ko ingt aku 17 ke..eheh

Anisa Hang Tuah said...

insaf.

tatkala nis terbaca bab body mantap 6 packs tu tergelak kecik la kan..
kahkahkah

MerLe said...

haha.. siap bg tarikh lahir.. harap maaf xde wit nk bg hadiah ye.. aku tahu la kamOo awet muda.. sile jgn perasan.. ingat kita sebaya.. rupanya kamOo muda dr aku la..

Hansyirah Takezur said...

sayu jie.. kebetulan ada background music yang sgt2 sedih.. tapi dalam kesayuan pon ada humor gak kamu nie jie.. hihi..

tapi tu lah.. seringkali nafsu diberi keutamaan.. kita memang manusia lemah.. tapi harap2 bialah kita cepat sedar & lakukan prubahan.. hmm.. :)

cik AngguR said...

tQ sbb membangkitkn keinsafan d haty cik AngguR jugak.... best entry

oreo oreo said...

nice one!
wehh, aku dah lihat enry yang agak matang disini. good good! i loikee!
kau syahdu sangat di pagi hari nampaknya ye. takpela. sma2 kita muhasabah diri balik okay. and moga ALLAH memaafkan kesalahan kita atas setiap dosa lepas yang kita telah lakukan. aku doakan yang tebaik utk kau.

=]

maCy said...

i love ur new template. simple yet cool :)

gadis kepastian said...

keinsafan mendampingi diri q...

e r a a RUSBERRY said...

huhu . mudah2xan keinsafan sentiasa membelenggu diriku jua .

Sara Ali said...

'gua dan keinsafan'

sama2 perbaiki diri,,
renung2kan...

alexa yussida said...

thnkss..

muhasabah

kiera'sakura said...

sama2 la kte muhasabah diri..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved