dah rabun buatla cara rabun

tertinggal spek mata bagi mereka yang rabun tu normal..aku salu je tertinggal spek mata..sampai terkapai kapai jugak aku nak mengusha awek yang bershawl warna warna pelangi...kekadang sampai rase penyesalan yang tidak terhingga kalo tertinggal spek..sentap woooo...

memang azab jugak le kalo tertinggal spek mata..rase cam tak nampak dunia..nak tengok tanda harga pon meraba raba...tetibe ade sorang member aku cakap cube gune cara pinhole effect kalo aku tertinggal spek mata..

dah aku ni bukan jenis berkepala hotak saintis..jadi aku mane nak paham konsep pinhole effect tu..jadi aku tanye cendiakawan gugel...ade la yang expelen cenggini..
"Prinsip efek pinhole adalah pada kelainan refraksi mata (kelainan penurunan penglihatan mata yang dapat diperbaiki dengan cermin mata), penglihatan akan bertambah baik bila melalui suatu celah atau lubang kecil."

camne nak wat lubang kecik tu dengan cara yang mudah..korang gune jari korang pon leh wat jugak..takpon pakai spek ni...
agak menjadik jugak le cara ni...

p/s
nak jaga exam pulak dah...mood tetibe swing...tapi kalo jaga kelas nombor dua deorang cepat je jawab..cepat je kuar..kertas jawapan pon bersih suci murni je



bukan sekadar omongan kosong

20 comments:

Miss Ran said...

slalu gak tgl spek..tp takde la meraba2...

swing kalah wanita=P

Ieda Al-Habsyi said...

akak pakai spek waktu memandu ngan tgk tv aje, kesian aku, takleh bergaya ngan spek mate itam belalang! :)

p@kcikLie said...

wah kena sepetkan mata ...nak2 cm skodeng tu..huhu.

Anisa Hang Tuah said...

nis rabun jauh dan sgt rabun.

hanya pakai spek time belajar & rase nak pakai jee.

hehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

sis rabun tapi belum la teraba-raba.kalau tahap teraba2 tu sure ramai yg nak berdiri sblh sis kot?hahaha

liyana said...

alhamdulillah mata ok lagi
hmm..ktas suci murnila sng nk bg markah..huhu

missSenget said...

diorg cepat jawap dan kau pun senang tanda..

kan?

~nsar~ said...

sedihkan allah tarik nikmat penglihatan kita.. tak leh nak bergaya dengan mana2 rayban... kalau nak pun kena pakai lens.. tensen...

Sunah Mohammad said...

haaa....? errr...tak paham..hahahahha~

Cik Eliza said...

pakai contact lens yg tade colour tu, kehkehkeh!

Qaseh dalia adelia said...

muassalamah - semoga sejahtera mengiringimu :)

Ainul Hayat said...

Bek-bek ji...umpama nyawa bile spek tertinggal...huhuh

maCy said...

nati macy na wt cerita sal bnde tu. ade gk pakai :)

Qaseh dalia adelia said...

napa qaseh tgk dalam buku ye tulis cenggitu ... sekali ngan makna hihi .. xpe lah dah tukau .. tq ~

Hanis MY said...

kompem kacak paka spek tu hehe, kalu gitu gap jagolah kelah no 2 sokmo...

kiera'sakura said...

aku selalu je suka2 tinggalkn spec.. hohoho

bersama kak Es said...

tak paham la Ji..mende tu ada jual ke?
ke tak perlu spek?
eh...ape mende sebenarnya

~siyes tak paham tapi nak tahu..

Afikah Aziz said...

wawawa ika xleh berpisah ng cermin mata,klu berpisah dgn die dh rasa buta jp...nk tgk no bas pun xnmpk sob3x... :(

Hansyirah Takezur said...

aku mmg xleh idop tanpa spek. jadi sepet la mata serta merta. huhu.

bab p/s tu tak ble blah. means xjawab soalan la tu. tinggal kosong kertas jawapan. :D

yad'z said...

tak paham =,="

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved