h2o...

hari ni cam membeku sikit kepala hotak nak hapdet entry2 berguna.rase cam nak tensen pon ade gak..aku dok perati dari semalam ade beberapa ekor burung spesies hape hentah..dok bercanda/berkhalwat kat jendela kamarku..kalo setakat nak bercanda tu aku tak heran le..ni siap berkonsert bagai sampai bernanah telinga aku..dah kira gangguan dalaman dah ni..kire leh report kat karam singh ke tak ek..ADUAN RAKYAT..siap ade yang tercirit lagi tu..haisy..

tadi jiran sebelah umah aku datang umah..sesaje je datang nak berborak..jiran aku ni dah berumur lebih separuh abad dah..kalo bersembang dengan die kompom ade2 je ilmu baru yang aku dapat..tak rugi..hari ni dapat ilmu kelebihan air masak dan masa bile paling afdhal nak minum air masak....

cer gitau korang minum air masak berapa banyak sehari??ade sampai 2 3 liter???seliter sampai tak??kalo aku..sehari 3 botol mineral besor tu wajib habis la..tapi tengok atas orang tu jugak le..kalo jenis tak bersenam tapi air masak die minum sampai lemas..yang tu jadi boroi la pulak..

kata tok 'im jiran aku tadi...

"awea2..kalu kato awea nok amal minum air masok hok molek..ado waktu2 dio hok tertentu..

- tiko awea mulo2 bangun dari tido..minum la buleh duo gelas air masok..kalu awea nok wajoh tu babyface supo tok 'im gak..amal la begitu..

-awea minum buleh segelas sebelom awea make nasik..sebab dio tolong cuci usus2 nga tali perut awea..jadi makanea tu mudoh nok hadam..

-pah tu..sebelom mandi awea minum la buleh segelas..kalu beraso dahago lagi tamboh lagi segelas..

-pah tu sebelom tidor..awea keno amal la minum air suam ko.habes tidok pon air mineral spritzer ko..wi segar jantung awea uh..

paham ke tak loghat kelantan yang aku taip tu..tak paham tanye..jangan buat degil lak..



bukan sekadar omongan kosong

19 comments:

liyana said...

entri menarik ustaz..
air suam tu air suwe ko ustaz?
x fhm

Ainul Hayat said...

faham sikit2 jer...huhu

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ye cikgu. sayo pehe sgt2:) terima kasih. amalan minum air msk meme bagus!:)

Eyrique Ettiqazz said...

aku translatekan.

mnm 2 gelas lps bgn tido.
segelas lagi sblm mkn
segelas lagi sblm mandi
segelas lagi sebelom tido...

org kelate ni...hok celup jo...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

okey2..phm cikgu~~~sblm mkn nasik nnt akak minum segelas.

akak ni jenis susah nak minum air ..adoii teruk kan?

Epal Hirata said...

pehe..huhu
baghu pah minum air kosong..hehe

bersama kak Es said...

dok pehe

babyface tu nate gapo???

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

pahe doh.
bangun tidur, sebelum makan, sebelum mandi, sebelum tidur.
tenkiu2.

cucu umie said...

fham lah juga..hehe tapi ayie memang jarang pon minum air masak kalo dekat rumah kecuali dekat ostel..memang minum air masak jeah..huhu

Anisa Hang Tuah said...

ji maap lambat wish
exam

selamat hari cikgu

:D

MerLe said...

sy faham cikgu..

mmg bagus amal minum air masak ni.. dlu aku tak suka sgt air masak,, suka air manis je.. ble dah besar ni, baru nak mula suka.. baik utk kesihatan

Ummu~Ishak said...

sejak bila tuka nama

Princess Nur said...

akak pn susah nak minum air suae banyok2..sekok pewut..hihi

miza said...

xpehe la cikgu jiji..ce translate..

bersama kak Es said...

dah tak degil ni...
cikgu lak degil tak nak jawab!!

alexa yussida said...

bgn tdo n sebelom tdo dah amalkan..oki tambah sebelom mandi n ape td?oo sebelom makan nasik..cunn..tq la tok im n tok ji

Hansyitake~ said...

cu pehe blako gapo hop tok im & ustak ji oyak.. hihi..

mokaseh.. nati cu amalkn.. ;)

selamat hari guru ustak..

Faaein Talip Roy said...

wah.. memang elok amalkan ni.. patut arr abg aku tu ajin je minum air lepas dia bangun tido..

kiera'sakura said...

fevret aku air masak nie.. tapi xpenah lak aku tau ade time2 die cm ko bgtau nie.. menarik2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved