kewajipan bersolat

Seorang Boss entah macam mana mood dia memang baik sungguh pada suatu hari tu. Sesiapa yang nak minta balik 5 jam lebih awal hari ni dia bagi. Tapi alasannya hanya satu jer boleh guna.
Haaaa!! Alasannya mestilah pasal sembahyang SAHAJA! Tau-tau macam tu ader 4 orang pekerja bawahan datang berjumpa dengan Boss ni;




Mula-mula seorang kerani biasa;

Kerani : Boss, buleh saya pulang awal? Saya balik nak solat kat rumah boss, leh tak?

Boss : Tak boleh!!! Kat sini kan ader surau, sembahyang jemaah lagi lagi banyak pahalanya!




Kemudian, datang pula seorang supervisor;

Supervisor : Saya bulih balik awai kut Boss?

Boss : Hang apa pasai??

Supervisor : Saya nak balik tengok anak saya sembahyang Zohor ke tak? Ntah-ntah dia ponteng…

Boss : Tak boleh balik, hang telefon saja bini hang suruh dia tengok!




Pengurus Syarikat pula mencuba nasib;

Pengurus : Boss!

Boss : Ha, pasal pulak ni?! Nak balik awal gak ker?

Pengurus : Errrrr!! Yer boss! Boss baik!! He!He!He!

Boss : Alasan apa lak ngko nie?

Pengurus : Saya nak balik sembahyang orang mati… Ada orang kampung saya ninggal pagi tadi, nak sembahyang jenazah…! Boleh kut boss yer pulang awal?

Boss : Tak bolehhh!!! Itu Fardhu Kifayah jer! Orang kampung lain yang ramai tu boleh sembahyangkan. Doa kat sini pun boleh!! Dah! Pergi buat kerja!




Tiba pula giliran Mat Peon;

Mat Peon : Boss! Saya nak balik awal boleh tak?

Boss : Naper?

Mat Peon : Isteri saya telefon, dia kater dia dah boleh sembahyang!

Boss : Yer ker??? Ha! Kalu gitu awak baliklah…Kesian awak dah seminggu nunggu!!!

Mat Peon : tima kacih Boss!!!

p/s
rase cam habes idea je untuk hari ni...



bukan sekadar omongan kosong

20 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

ustaz!!! dah solat ke?? ^^

Epal Hirata said...

hehe...byk ko dpt adiah arini jiji?

iniialahaku said...

hahaha...boss2...si peon tu plak yg lepas

liyana said...

ceh ustaz..byk idea ustaz..

Ainul Hayat said...

Haku dah agak dah...mesti last2 boss dia bg sbb istri dia dah boleh sembahyang.

Erin Azizan said...

giler kentang alasan..ngek betol haha

NOOR FATIN said...

hahahah. adoi

efa said...

haha mcm2 plak adoi la

Faaein Talip Roy said...

wah.. mentang2lah hari ni hari guru.. rileks aje cikgu tu kan.. macam-macam cite dia dok bercerita ari ini.. hahaha..

weh.. tgk tb 3 skang, rancangan khas ntuk ko yg bergelar guru..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

hahaa..gtu plak erkkk

unieMARKS :) said...

hahaha pulak !


ouh selamat hri guru ;)

kiera'sakura said...

erkk.... hahahaha...

bpe kotak hadiah ko dpt rini.. de dpt bunga x? hihihihi

Liyana Zahim said...

Oh.. Seb bek sy aboveage.. Ahaksss~

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ustaz jiji...solat kena awal waktu kan?

qasehraihan said...

muahahahaha...kamu wat lawak..kena kawen cepat!!

d_LA said...

HAHAHAHA...BOS TU MEMAHAMI GILER..DAH..GI SEMAYE ASAR PULOK JI..

Naddia said...

memahami betul la boss itu! haha

Gayahspears said...

hihi... Kesimpulannya di sni, jgn melewatkan waktu solat.. Sesungguhnya solat itu tiang agama... Jika runtuh tiang tersebut,maka runtuhlah agama kita~ renung2kan lah...

Gayahspears said...

hihi... Kesimpulannya di sni, jgn melewatkan waktu solat.. Sesungguhnya solat itu tiang agama... Jika runtuh tiang tersebut,maka runtuhlah agama kita~ renung2kan lah...

MerLe said...

bagus bos tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved