lu orang ade wat saving ke tak....

di malam yang buta..lepak kat beranda sambil menghidangkan darah percuma kepada nyamuk yang tak terduga dari mana datangnya....tetibe abi berkata...

"along anakku..gaji yang dok masok selama along bekerja ni...ade wat simpanan mase depan ke tak???yer la..mane la tau2..kot2 nak kawen ke..nak beli kete ke..nak beli kapal layar ke..nak beli roket ke..

anaknye mule termenung berfikir jawapan yang sejujurnya tanpa ade secalit kekelentongan untuk abi tercinta..

"abi..sejujurnya..along ade jugak wat simpanan mase depan tu..sekang ni..kalo masuk je gaji..along simpan lime ratushengget kat tabong aji..sebab along takleyh nak cash out duit kat tabong haji melainkan abi dah tanda tangan surat kebenaran..pas tu along ade gak saving..due ratus hengget dekat bank yang along dah hilangkan kad bank tu demi untuk tidak memudahkan urusan along cash out duit simpanan tu..yang selebihnya...along simpan dalam bank biase je..maknanya abi..along saving 7ratus hengget je sebulan..

"along..tujuhratus tu..untuk simpanan..dah banyak da tu..okay la dari takder..dah tu..ape yang along plan ngan duit simpanan tu..nak beli kereta ke..

"hurm..along berhajat dihati..nak jugak gune kereta tu abi..taker la nak pakai kete mahal2..civic 2.0 tu pon dah ok dah..lagi cantik kalo dapat yang mugen punye..tapi along terpikir..along nak beli tanah le dulu..kalo boleh tanah ladang getah ke..ladang sawit ke..kebun ke..buat mase ni gune je la motor kapcai yang ade ni ha...lepas ni nak cuber up sikit saving..jadi seribu ke..wat simpanan untuk bakal menantu abi lak...


"anakku..kamu kini telah matang dan berfikiran dewasa..akan tetapi berpijaklah dibumi yang nyata..nak gune civic la konon..minyak motor pon kedekut nak isi senirik..


naseb abi gua takder blog je..kalo tak PCM pon jadi follower die..
terase tercepok atas batang idong gua...bukan kedekut abi ku..tapi saving...


p/s
gua sebenarnye..dengki dan cemburu sangat kat abi gua..nanti gua wat satu entry pehal gua cemburu dan mendengki sesangat kat abi...

 



bukan sekadar omongan kosong

21 comments:

Anisa Hang Tuah said...

menjamin mase depan.
:D

Miss Ran said...

boleh ngurat jiji ni

byk simpanan haha

KUREKURE COMEL said...

sama lah...kdg2 simpan sampai seribu.
pastu mula pening duit dah abis...hahaha....



sgup mkn nasi dgn telur je tu..sbb sayang nak keluarkan...haiiishh...

SiS NaD said...

SaLaM iNCHiK JiJi...

SaYa PuN MBuaT SaViNG... TaPi TaK La SeKaYeS iNCHiK JiJi... 10SeN SeHaRi Je... 'SiKiT2 LaMa2 JaDi BuKiT'... KaLau NaK BuaT eNTRy aBouT uR aBi, BuaTLa PaDa BuLan DePaN... oN aBi'S DaY... (^_____^)V

Green Apel said...

haha...bagoss anak abi-__-'

Bella Bell said...

hahahha..sudah la kau..berangan je lebih...

adehh..sweetnye abi awak ni..


^__^v

liyana said...

matang sungguh anak abi..haha

aliarosli said...

ji, banyaknye, meh la sikit

hahhahhaa

e r a a RUSBERRY said...

waa . gud ! hm , kite xpernah lagik simpan2x duet kat mana mana bank oh . kejap je kat dalam bank tu . 2 ,3 hari dah habis . huhuw . hm , rajin ek abg neslo bt entri baru . hehe . baru je sbentar td baca entri - cikgu bersalah - best la .~

azi nur said...

hokaloh pehal pulok nak cenburu ngn abi tu..huhu

tabung haji memang keutamaan...yeshh!!

Ummu~Ishak said...

nasib bek saving i lebih dr u, miahahha

tapi adik laki akak langsung takmo simpan gaji dia.penat duk pesan hari2 tapi tak jalan. haihh

yad'z said...

wahh.. banyak sey saving ko sebulan meon... wuhooo... save biaq senang nak tanggung anak orang nanti.. ehhehe

MerLe said...

ok la tu.. sy simpan bulan ni, bulan depan dah amik guna.. hehe

Faaein Talip Roy said...

hahaha.. baru terkena ko.. ada hati nak guna honda civic.. isi minyak motor setakat bape hengget pun kedekot..

setiap hari aku buat saving.. nak beli CRV..

Rozuan Ismail said...

dengar pesan abi tu ye.wat saving.betul apa abi awak cakap tuh.untuk masa hadapan jugak.huhu

Cik Bidadari said...

suci murni tima menjawab soalan... dah namanya cikgukan...? jawapan terbaik... alhamdulillah... cara saving kat bank yg hilang kad tu saya gunakan sampai skang... sebab terfikir nak beratur kuarkan duit guna bukukan... selamat...

Puteri Iqa Izyan said...

hehe.nnt nk kawen sonang.
tak yah gune duit mak ayah ^_^

Epal Hirata said...

puhh..byk saving ko..
pttle nk beli tanoh..


pstt..leh kautim share ngn aku nih

Ainul Hayat said...

Baguslah ko ni Jiji...menabunglah demi masa depan. Ko memang matang walaupun ko ade perangai kebudak-budakan...ko orang kedua aku tahu berperangai budak2 tapi matang...haha

YAYA AZURA said...

banyaknya savinggg..jeles akak .. akak pegang prinsip 10% dari gaji sahaja ...hihi...

KatekateKite said...

wahhh bergaya abi pegang senduk! =D


eh ehh... batul tu! ayah kite pon pesan suh beli tanah tau!


jeles jugak bile mak ayah kite ade tanah walaupun kecik adelah jugak hasilnyer!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved