macam mane ni..

dah habes cara dah aku cobe tak menjadik jugak.dari lepas asor sampai ke pukul 6 petang aku dok cube dan terus mencube..totap tak menjadik jugak..dah tegang..kedutan pon dah ilang..aku angkat je die kendur balik..berkedut balik..aku gosok balik..slow2..kedutan tu ilang..pas t aku nak sangkut kat penyangkut..die pon berkedut pulak..

aku telepon umi..tanye camne nak iron baju batik ni..dah berbulu dah lobang idong aku ni..berpeuluh peluh aku dibuatnya..takpernah lagi dalam sejarah penggosokan baju aku menghadapi situasi sukar seperti ini...maklom la..dah 5 bulan keje..tak penah aku pakai batik..bukan 5 bulan ni je..aku rase sepanjang aku idop ni tak penah2 pulak aku nak pakai batik yang aku gosok senirik..biasernye umi yang gosok..tak penah aku iron senirk baju batik..

umi cakap..bungkus baju batik tu dalam plastik..then tarok dalam peti..pas tu..die suh aku kuar maen bola..balik maen bola..ambik baju tu cuber iron..dan haselnye..sonang nak mam****...aku rase cam puas ati..puas ati aku mengerjakan batik tersebut..ghupenye gitu carenye...umi cakap nak bagi die lembab je pon...hohohoh..

umi cakap pakai baju batik ni takleh fit2..tak hensem..
aku cakap..aku tengok ramai yang pakai batik perut2nye terkehadapan..sebab tu deorang tak pakai fit2...kang terserlah kebuntingan deorang laks...

p/s
orang kate batik indon tak kena iron...ye ke



bukan sekadar omongan kosong

32 comments:

Miss Ran said...

tak pon sembur air..bia lembab betul

aku slalu gune strika wap..berasap br iron..

hsl oke la dri kedut seribu kn

Epal Hirata said...

tehhe..
cambest jek petua umi ko..
nk torai la..

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

hehee bgus r petua umi kau tu . .

Bella Bell said...

cube letak bawah tilam...peram dia kasik dia tegang sendiri bawah tilam tu..hahahha!!~

Faaein Talip Roy said...

baju batik.. mula aje2lah nama tegangnya..

bila ko dah pakai.. kedut juga nanti..

SiS NaD said...

SaLaM iNCHiK JiJi...

oH!~ SaYa PaNTaNG BeTuL KaLau BaJu ReNYuK n BaJu YanG SuSaH Nak iRoN...

PeTua YanG MaSuK BaJu LaM PeTi aiS Tu PuN SaYa BaRu TaHu MiNGGu LePaS BiLa RaKan PeJaBaT oFFiCe BeRiTaHu... MereKa SeDia MaKLuM aKaN KePaNTaNGan SaYa Tu... (^_____^)V

aliarosli said...

huhuuhuhu, cam tue ek? baju batik aku rimas sikit

cepat sangat kedut dia, geram

Haulid Al-Hararr said...

uiksss... baru perasae belog mu jie.. huhuhu... salam kenal ;P

Anonymous said...

tumpang tny..dlm peti sejuk ke?peti ape sbnrnye? xpaham eden..

**::CIKNUURUL::** said...

HAAA,GITU PETUENYE JIJI,.nsib baik ko tepon ummi,.klu x,agknye smpai ke hri esok la ko xpkai2 batik tu,.hehe,.

Cik Bidadari said...

bro... aik... baguslah idea tu... nanti nak cubalah... thanks... nak cubalah... thanks..

e r a a RUSBERRY said...

hahahaha . cian u abg jiji . smpai bebulu hidong u . apa2x pun , ak strika baju batik ak xpulak betabiat cam tuh . msti batik baru lg nih kn ? hihi . paleng bagus kalao nak rushing amek span bg basah sesikit (kalao xdak strika sembur2x air tuh) pastuh basah2xkan ckit baju batik hang . kompem ! mjadik jugak k .

JIJI YU said...

mueheh..aku tarok dalam peti sejuk weh..kalo tarok dalam peti simpanan wang..mane nak lembab weh..ehehe...

ape kate korang cer buat..weh maju le korang..dah pakai batik dari dulu eh..

liyana said...

lah mcm tu ke..ptutla x prnh lendik..sekali jer pkai sbb ssh sgt nk gosok..nnti nk try..heee~`

Bigdaddyz said...

pakai batik kalau fit sangat nanti nampak perut jer ke depan....

MerLe said...

yeke? 1st time dgr petua gni.. slalunya org kata sembur a.k.a renjis air ckit atas baju..nk kasi lembap ckit senang gosok..

Faaein Talip Roy said...

*marahlah weh.. kasi sentap aku ni..

Momo Chan said...

ko pakai nampak kebuntingan ko x ji? haha

Far8 budak baik said...

hahaha..org tua je kot mcm tu..
kita masih muda..
jadi boleh fit...hik3

vampire's lovex said...

ehh ??



asal aku tak tahu kena letak dalam peti ais tu ?



terer la mak kau !!


kem slam kat beliau ehh..*tetiba. hha

Liza @ Adzriel AB said...

batik indon... kena iron gak. biasa akak spray air je, settle!

Liza @ Adzriel AB said...

akak cilok link ni tau..suka!

Titisan Hujan said...

baru tau cmtu caranye....

sib baik la incik jiji gtau
*(ilmu dri ummi incik jiji)

Rtp Farra Arisha said...

u got the same problem with me! ish, really fed up klo dah digosok then berkedut semula. huh, menyusahkan saja yeeee!

normally, batik indonesia kebanyakannya tak perlu gosok cuz its originally soft and kurang berkedut. :)

alexa yussida said...

oh macam tuh petuanyaaa...cool..

sarah mohamad said...

baru ku tahu tuu cara nak iron baju batik. selama ni tak pernah iron puun. hiks

choirunnangim said...

assalamu'alaikum..
salam kenal dari kami..
wah pasti cakap nian menggunakan Batik...
apo lagi ladi setrika pule nih...

wath said...

kau terus iron pas spin. senang gak. sbb pas spin dia tggl lembab2 je, tak basah

JIJI YU said...

umi aku suh tarok dalam peti sebab die tau aku ni kalo lembab2 kang terbakor pulak batik tu..bukannye murah natang batik tu kan...aku tak sanggop nak belinye...ehhee

kiera'sakura said...

laaa apsal ko x sent kt aku je batik tue blh la aku yg baek ati keje sopan santun nie tlong iron kan.. muahahahaha....

YanaMIB said...

gila mantap tips ni..akn ku coba!! pffttt~ ^_^

JIJI YU said...

a'ah..nnti2 aku send kat ko..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved