perubahan

bile terpikir nak berubah arah kebaikan..bukan sesenang mengunyah jajan ataupo sesenang membuang najis idong dimerate rate untuk seseorang itu berubah..kena ada kehendak yang kuat..kena ada usaha..kena kental tabah dan sabar...

sebab bile kite berubah nanti..manusia manusia disekeliling kita kan tertanye tanye..pelik ibarat melihat alien seksi menyusukan anak..dalam kepelikan ade jugak yang dapat menerima perubahan kebaikan diri kita..dan tak kurang jugak ade yang bermulut sebusuk saluran air kumbahan..


dan tekadang bie kita kena caci maki dikata dikeji..maka ade jugak yang mula menjadi lemah dan mula menyalah perkara yang tak patot disalahkan..ramai yang menyalahkan dunia..

"dunia ini zalim"
sedarlah..dunia tidak pernah melakukan apa2 kezaliman..yang melakukan kezaliman adalah isi yang ada di atasnya..dan andai dunia dapat berkata kata..mesti mereka yang mengatakan ianya zalim akan diherdik kembali..ni bukan aku yang kata..ni seorang ulama' yang kata..

perubahan memerlukan pengorbanan.

p/s
cam matang je rasenye



bukan sekadar omongan kosong

17 comments:

Puteri Iqa Izyan said...

haha. baik lettew tulis najis idong? :D

aku pun nak berubah supaya matang sikit. haha

Bella Bell said...

dunia zalim.. ombak jahat.. perkataan2 yang biasa di gunakan utk menyalahkan mende lain.. tapi diri sendiri tak pernah nak di salahkan..


ok.. setuju dengan entry ni yang nampak matang.. :D

Hansyirah Takezur said...

asal mcm matang je nie? mcm syair arab yg dialih bahasa pon ada. hehe.
=.=''

tapi betul. dunia mmg zalim.
prubahan manusia slalu dpndg remeh. mesti nk persolkn --> kenapa dia jadi cmtu?

attitude masing2 yg kena perbaiki sebenarnya.

Rozuan Ismail said...

memang susah nak buat satu pengorbanan.lebih lagi yang melibatkan persaan dan naluri

liyana said...

hmm..btul..mmbuat satu perubahan
mmg susah..lagi2 klu ade pgruh ngtf

selamat mematangkn dri~~
same2 mematangkan diri

bersama kak Es said...

sangat kuat mereka2 yang menjadi terasing

vampire's lovex said...

tahniah ko da dapat apa yg aku cakap kat aritu...ehh? hahaha..

matang sungguh... semoga dapat anugerah ckgu terhnsem dan terbaik next year

k a k L a m p said...

matang tuh dtg bukan dgn sendiri. tp dgn pengalaman dan sedikit duka lebihan manis nye dlm senyuman.. ewah aku lak yg lebih

azi nur said...

memang cool...tetbe aku matang same~

Gayahspears said...

penulis yang agak matang...
teruskan menghasilkan penulisan sebegini ya :)

erk... was2 dgn budaya 'korek taek idong' hahaha

yana,, said...

entry matang, tp ejaan mcm still macam bdk2 lg,,

tp xpe,, jnji idea yg matang,,

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

yang terkorban tak buleh berubah dah

Ainul Hayat said...

Pergh, memang matang Ji. Kebetulan pagi tadi kat radio Era pun dr fadzilah kamsah bercerita pasal perubahan nih.

Edy Zaidi said...

anda sngt matang skrg...

dah lama xmenjengah blog ni...ampunkan diriku...hehe

aLya maNip said...

berkorbanlah utk berubah..hehe :)

Faaein Talip Roy said...

selagi umur ko tak 25.. ko jangan perasan diri ko tu matang arr.. hahaha..


tu hasil selidik dr.fadhilah kamsah... lelaki tak akan matang selagi umur dia tak mencecah 25 tahun.. dan ko pun termasuk lah.. hahaha..

Sunah Mohammad said...

cakap tentang perubahan, teringat dulu Jiji ade request untuk buat Eh, Ustazah! topik hidayah...

Eh, Ustazah! : Hidayah

tak pasti Jiji da baca atau belum.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved