popular tapi songsang...

kita tak berapa nak perasan sangat..sekarang ni dah banyak sangat amalan2 kita yang menurut adat je..kita pikir benda tu cam betol dah kita buat..tapi sebenarnya..ade sikit sikit songsang..

-amalan kenduri arwah..ade malam2 tertentu tu biasernye makan besor dari kebiasaan..macam malam ketujuh..kehempat puluh..melantak tu biasernye tuan rumah yang masak..RASULULLAH menganjurkan supaya jiran tetangga yang memasak sebenarnya..yer la kan..tuan rumah dok tengah berkabung atas kematian pon tak habes lagi..dah tu pulak kalo kena orang yang kurang upaya dari segi kewangan..hah..berkemungkinan jugak kita akan termakan harta anak yatim...

so apekata..kita yang masakkan untuk deorang..siap bagi derma kilat lagi...

-kalo jadi tetamu kat rumah orang..memang kita akan terase segan silu malu kucing berbulu kalo dihidangkan makanan ye tak????kadang2 tu rela makan tak habes..perghh..konon sopan santun..tambah2 kat umah bakal mertua..hehe..yang sebenarnya..islam dok ajor kita supaya banyak sikit makan tu sebab biasernye makanan yang dihidangkan kepada tetamu banyak berkatnye..satu lagi makan bior habis..

-solat sunat kat masjid bukan maen rajinnye..kat rumah tarak..sebenarnya..soalt sunat nabi kite ajor supaya memperbanyakkan dekat rumah...

-biase orang nak pergi haji..mase nak pergi tu buat la kenduri kesyukuran serba sedikit..tapi bile dah balik..sonyap je..hehe..sepatutnye..dah balik pon kena la buat jugak..Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir..leh la aku pergi melantak due tige kali..


-sekarang ni..ramai yang dok riuh satu alam semesta kalo deorang bertunang yer tak??padahal bertunang ni nabi ajor..kuarga die ngan kuarga kite je udah le..kang tak jadi kang..takke ade mulut2 longkang dok mengata dah kalo ramai yang tau????yang dituntut untuk di riuh riuh kan ialah perkahwinan..yer tak...

perasan ke tak perasan?????kalo ade lagi tambah le senirik..






bukan sekadar omongan kosong

19 comments:

akoo said...

prasan3..hehe

Erin Azizan said...

sja la nak bagi satu dunia tau kata dia dh bertunang..plus buleh buat tema macam2..err kau ade? hoh

Anonymous said...

perasan sgt lerr,,tp ak pn cmgitu gk.kalo umh org tuh mlu2 kucing nk mkn.huhuhu]


echah mshuri

Faaein Talip Roy said...

perasan juga.. lebih2 agi bab tunang tu.. kalo dah tunang meriah cam majlis kawen.. macam manalah majlis kawen tu nanti..

Ainul Hayat said...

bab yang gi makan kat umah orang tu aku memang shy-shy cat sket nak makan banyak.

Angah Sepet said...

perasan..betul2 bak kata upin ipin

Farhan Zulhusmi said...

betul tu...
tapi...inilah orang melayu..
hanya taqlik sahaja..tanpa taw motifnya...kan???

maCy said...

kenduri arwah. mmg konsepnya mcm tu.

tp biasanya makan2 tu dari duet yg org2 kasi..

buat makan pas org lain dtg doakan arwah same2~

kalo time arwah baru mngl tu biasanye mmg owg2 lain akn masak utk tuan uma ke ape. eh. ke cane.

deeya said...

bab kenduri arwah tu , klau ikot pngalaman memang jiran tetangga la yg masakkan utk kluarga si arwah .. biasenye nasik ambeng . bawakkan buah tngan/kueh mueh utk knduri tu ..

kt kmpung aku , klau mknan dihidang tu x abes kitowang bungkus bawak balik ..

hurm ~ memang pun sembunyikanlah pertunangan dan war-war kanlah pernikahan

kokser kokdam said...

jie, aku bunyi mu ttune..?

wah3

=D

Rozuan Ismail said...

setuju.kadang2 amalan kita ni sebab adat bukan agama

p@kcikLie said...

masa nak bermegah2...tapi kena ada batasnya..cer contol sikit..semua org sama lebih kurang je..salah kena tegur..kalu betul /yg bagus2 kita follow la..

Cik Eliza said...

setuju, ngeh-ngeh-ngeh,

mari lah bermasyarakat ,

:D

KatekateKite said...

camne ek, kite bertunang, memang femli die and femli kite je yg tahu and kawan seketul due.
takde la sampai pasang balai bagai.
(tapi ade gak plamin mini tu =.=' huhu)
tapi kn dah lama2 jadik ramai yg tahu.

ermmm..lagi satu, bile kat umah org makan banyak, takot org nmpk kite cam gelojoh lah plak.

MerLe said...

perasan3~ terutama bab bertunang tu.. cm dah jd trend plk.. klu sy, ckup la ngn sarung cincin tunang n makan sikit2 utk famili dia yg datang.. skg org bertunang dah mcm kwin..

Titisan Hujan said...

haaa..btol tu kalo ckp sal tunang

btunang xyh heboh2 pn
bl kawin bru leh war2 pd semua.kire meraikan laaa

bersama kak Es said...

akak cam nak sekeh je benda gedik yang last tuu
ganggu konsentrasi tol laaa!!
hahaha

~ perasan dan cuba perbaiki.. :)

C I K . F Y Z A said...

byk lagi sebenarnya benda yg songsang.. atas alasan ikut adat la konon..

contohnya bab kenduri kahwin dan mas kahwin.. Bukan ke Rasullullah dah bersabda yg lebih kurang mcm

"lg rendah mas kahwin pompuan tu, lagi tinggi darjat dia."
(betulkan kalau salah)

ini sampai ribu2 sekali kawin. Dah tu siap bersanding dan tepung tawar segala bagai. Benda-benda tu dibuat atas alasan ADAT...

Memang la biar mati anak jgn mati ADAT tapi biarlah ADAT YANG BERSYARIAT.

kiera'sakura said...

baru2 nie je aku prasan pasal abiskan mkanan kt umah org tue.. sblm nie aku xtau pown kene abiskan..huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved