teguran membunuh

“agak agak la bhai kalo nak menegur pon…memang tak salah ape yang lu cube sampaikan..tapi sentap kot jiwa nurani gua..gua pon manusia jugak..bile dah sentap semangat nak terima teguran lu pon dah down bhai..membunuh semangat gua tu…”

nak menegur memang tak salah..tambah2 kalo nak menegur benda  yang salah..tapi bior ler ade tata tertibnye..kalo korang main sembur je..emosi pon jadi tak berapa nak stabil..orang yang ditegur pon mungkin akan hilang rasa hormat kat kite..dan mungkin jugak..semangat orang yang ditegur untuk berubah tu terus hapus dari jiwa raganya..itulah yang pakcik panggil TEGURAN MEMBUNUH…membunuh kedua dua pihak..si penegur dan pihak yang menerima teguran…takder sape2 pon yang untung..

TUHAN pon dah ajor dalam quran..nak tegur orang kena la secara berhikmah TAPI biar penuh peringatan…yang ditegur pon akan respect kat kita..biarpon kita takder la dok mengharap orang hormat pada kita yer tak???

terkadang teguran sinis geli geli pon menjadik jugak..ehehehe….yang jenis ni pakcik suke..makan dalam je rasenye..teguran awek awek pon ok gak tu....


2
p/s: dah tu kalo yang dah berkali kali tegur tapi die wat macam buaya kenyang makan taufu je camne pulak tu???cer korang lak jawab…




bukan sekadar omongan kosong

21 comments:

Hansyitake~ said...

lain manusia, lain ragam...
tapi sebolehnya, tegurlah dgn berhemah.. barulah senang orang nak trima.. :)

komen first! hihi..

apasal lately guna pakcik jie? tua bbeno rasa.. huhu

Epal Hirata said...

ak nk tegur ko ni..




Hai pakcik jiji..
Hehe..
Tegur gak 2 kn..muehehehehe

liyana said...

gua mintak maaf bro kalu kata2 gua buat bro tersentap...ehe

hmm..thanks for reminder..berhikmah..=)

MerLe said...

klu x dgr lg, mknanya dia mmg x phm bhs.. bab2 tgur & menegur ni ssh.. salah tgur skit merajuk bertahun-tahun.. tp mmg tul, menegur biarlah dgn bhs yg elok.. xde mknanya tegur klu duk sembur je.. mkin xmau dgr ada.. pape pn, pkcik jiji sb2 la ye..

Ainul Hayat said...

Sebab tu ade kua pepatah kerana pelut santan binasa dan kerana mulut badan binasa. Orang yang nak memberi teguran, kenelah melalui kaedah yang bijak. Jgn men sesedap mulut je mau tegur fikirkan sensitiviti org lain. Org yg ditegur sila luaskan pikiran...

Ieda Al-Habsyi said...

teguran mak mertua buat anak menantunya :



buat duit banyak2 ye nak, hahahahahaha ! :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hurmm....lain org lain ragam.
ada yg lidah cam pisau.sekali tegur,berdarah rasa sampai bertahun..hehe

Titisan Hujan said...

tu pasal sblum mnegur kna pk susunan ayt dlu.tkut tsalah tgur.

yg dtegur plak..jgn la cpt melatah.

Faaein Talip Roy said...

sentap aku baca..

aku pernah gak bagi teguran membunuh ni.. memang tak sesuailah pun...

kawan dah bertahun2.. akhirnya renggang sebab teguran membunuh aku..
sedih lak bila ingat..

✿ gadis biasa ✿ said...

setuju gak la
sebab i am bad person so bila yang menegur tu cara baik..sejuk je hati nak terima
tapi kalo tegur aci jerit..memang kita rase cam
eh,cam kau tu baik..
huuuu

efa said...

nak tegur tu boleh tp teguran biarlah yg bernas dan masuk akal dan tak terlalu kasar :)

KuNanGKuNanG said...

aku mmg xsuka kalau org tegur aku cara kasar, ada yg nk kene pelampang la jawabnya...

Amirah Adnan said...

inject je terus.. tayah tegur2..muehehe :p

chemay said...

biasa la tuh..
orang ni kadang2 nak mengur tak beragak.
sbb tuh kite kena buad2 dgr je if dorg cakap..
tp otak pikir tempat laen
hjahaha
:P

fiezah91 said...

hehe..kadang2 nak menegur tu beremosi sikit sampai lupa dah adab. lalalaa~

Ummu~Ishak said...

sian baby tu kene soletep kat dinding

aliarosli said...

sokong! malu pun ade gak kalo tego terang-terang

macam nak mengaibkan je

huuhhuhuuhu

kiera'sakura said...

aku xnk jawab ... errrr~~

Gayahspears said...

uwaaaa :(
jgn tegur ganas2 taw boleh membunuh semangat i.. auchahaha...

deeya said...

kalau da berkali2 tegur tapi degil gak tahap kepala biawak , biarkan aje .. skurang2 nye kta da jlankan t/jwab nak menegur nie .

دعوة بالحكمه << da'watu bil hikmah =)

nina bobok said...

tapi ada org jenis dia kena tegur bagi sentap kalau tak tak de kesan pun.. dari tegur elok2 naik lemak sampai bila pun macam tuuuuu jugak.
tegur sekali bagi je.. terus beruubah kan bagus. tak berkesan jugak tak tau laaa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved