dah taqdir aku layan video blue....

"ostad2..aku dok pikir2 ni ostad..dah semalam aku tertengok video blue ostad..dah alang2 tertengok muqaddimah citer..aku layan le sampai abes..bile dah abes aku rase cam berdosa lak ostad..tapi bile aku pikir2 panjang sikit lagi..aku rase cam tu dah taqdir aku kan pak ostad..jadi dah ditaqdirkan aku berdosa melayan video blue ostad kan...tapi bile aku renung balik..ade terlintas bisikan setan..tuhan tu cam kejam la pulak bile aku ditaqdirkan begini..sebab bukanke tuhan yang menentukan taqdir kite..

"wakkkk lu.. sesenang menyalahkan taqdir..kalo betol le tuhan tu kejam..sesenang je die lemaskan lubang pernafasan ko dengan hingus mase ko dok tengah bernafsu layan video kerek tu...meh sini dok atas riba aku..aku citer sikit sal taqdir ni..sambil hempok2 kepala ko aku citer sal taqdir"

"ha'ah..takpe la ostad..aku dok sebelah sini je..aku dah dengar pon..tak perlu ostad nak bergeli geli sambil explen sal taqdir..terus kan pak ostad teruskan"

"bile ko sesenang sebut sal taqdir..ko sedar tak yang taqdir ni die ade due jenis taqdir..taqdir yang ko memang dah takleyh nak ubah2..satu lagi taqdir yang ko boleh ubah2..tapi bukan sesenang nafsu ko je nak ubah taqdir yang boleh berubah rubah tu weyh..citer sal taqdir yang takley h diubah..takyah citer panjang..aku bagi contoh je senang untuk kaum cam ko ni..contohnye hari qiamat dan satu lagi mase ko dok menghungap nak mati...yang tu memang takleyh nak ubah2.."

"dah tu..ostad kasi story le pasal yang boleh diubah ubah"
"taqdir yang boleh diubah ubah lak..banyak weyh..aku bagi ko satu contoh je la..umur engko tu..kalo dah ditaqdirkan umur ko tu..tak berapa nak panjang..mati tak sempat beruban..tapi tetibe je ko ade belajor sal satu hadis nabi..yang menyatakan bahawasanya sesiapa yang menghubungkan tali silaturrahim maka akan dipanjang umurnya dan dilewatkan ajalnya..maka ko pon berikhtiar menghubung silaturrahim sesama manusia sejagat..disamping ko berikhtiar ko salu berdoa supaya dipanjangkan umur dalam keberkatan..tupppp tupp umur ko dipanjangkan..sedangkan pada usia kita enam bulan dalam rahim mak kita..3 perkara telah ditetapkan untuk kita..ajal maut kita..jodoh kita..rezeki kita..dah kalo taqdir tu takley diubah..pehal nabi kata sambung silaturrahim maka panjang umur??pehal tuhan suh kita berdoa dan berikhtiar lau bertawakkal padaNYA???

"huk aloh..tapi kita selalu saja menyalahkan taqdir bagi mereka yang tidak memahami"

"last sekali la ni sebelom aku berundur diri..ko kena ingat..berhasil ke tak usaha engko tu..sumer bergantung pada ALLAH jugak..kalo tak berhasil..bersangka baik la pada ALLAH..mohon perlindungan dari segala bisikan jahat..kerna ALLAH memberi apa yang kita perlu bukan apa yang kita mahu.."

'Sesungguhnya ALLAH tidak akan mengubah keadaan (nasib) sesuatu bangsa sehingga bangsa itu mahu mengubah keadaan (nasib) mereka sendiri.' [Ar-Rad : 11]





bukan sekadar omongan kosong

33 comments:

bersama kak Es said...

takdir juga menemukan kita ...
hahaha

rara pinkmafia said...

Ya Allah,mcm tu pon hado.usaha dulu baru ikut takdir,tp ni kalau tgk blue anggap takdir,mmg nk mampos lah tu.

Iffah Afeefah said...

terbaik

hehe bertambah ilmu aku rini

JIJI YU said...

terbaik je..baik ko like..leh tambah ilmu orang laen jugak..

Eera Shera said...

selalu org slhkan takdir..hidup ni ats pilihan kita. tapi jadi atau x, bergantung pada kehendak ALLAH. kalau kuat usaha, byk la hasilnya kan.. ni tak..pemalas, asik mengeluh lepas tu salahkan takdir, bengap beno la tu..

sergeant keroro said...

takdir itu tak bersalah.

♛ Azie Azra ♛ said...

SERIUS AKU SUKA ENTRY NI.

baru aku faham weh jiji yu. thx la ko da sebarkan ilmu dgn cara senang aku nak fhm..contoh pn boleh diterima.

Bella Bell said...

ok jiji.. aku dah like.. kira aku dah share la dengan org lain.. dan aku harap org lain baca la entry ni.. hehhe~

ada pengajarannya.. kadang2 ramai gak antara kita ni yg menyalahkan takdir.. sedangkan Allah dah berfirman 'Sesungguhnya ALLAH tidak akan mengubah keadaan (nasib) sesuatu bangsa sehingga bangsa itu mahu mengubah keadaan (nasib) mereka sendiri.'

tQ sudi share ilmu dengan aku.. sebab tu aku suka baca blog ko.. :)



^^

Подтверждаю said...

as salam..
hehe..
tu ter-taksub untuk mengubah takdir diri..yang rata-ratanya kita boleh tengok. botox sana sini. akhirnya ramai yang merana

>_<

burger king

Afikah Aziz said...

erk,tgk blue pun takdir adehh,nasib ustaz jiji terangkn ng pjg lebar,klu x abis la die duk anggp tkdir huhu....ape pun suke entry di petang jumaat ni

Khairul Atikah @ Cik Yuki said...

sgt suka entry ni !! thnks ^^

Hanis MY said...

allah hu akbar...

timo kasih banyok ji

p/s: bereh nati kawe aja makey paka kayu :)

RaraTan said...

woahhh, sesenangg je salahkan takdir. HAHA. manusia manusia.~

MerLe said...

aku stuju ji.. rmai org tak fhm hal ni.. ble jd apa2 slalu slhkan takdir.. sbnrnya kita boleh elak bnda x elok jd.. ostad aku penah kate..

"tiap org dah ditetapkan takdir hidup. tapi kita msih boleh ubah takdir dgn izinNya. Allah sentiasa berikan yg terbaik utk kita"

kate2 tu la yg slalu jd motivasi pd aku tiap kli aku down.. hOho~

ko mmg mcm ostad aku la ji..

Mohamadazhan.com said...

salam ke sini...nice entry bro..sangat berkesan dan terkesan =)

cik pulau said...

setuju..

cara ostad bg tazkirah best...
suka..
like la cenggini..

**::CIKNUURUL::** said...

uk aloh pak ostad,..aku xpasan ade butang liek kt situ,..adeii,..arini buat petame kalinye aku like la,..hik3,.

Nurul Jannah said...

bagusla pak ostad..wa tabik lu :D

Sunah Sakura said...

alhamdulillah, syukran ya ostad... i like ye ostad, tapi i like ni tak kuar lak kat FB...sebab dah setting gitu...

James Alexander said...

nice...


pak ostad mmg diitakdirkan sebagai yg tercomel dan terbaik....

liyana said...

nice ustaz...
sempoi n berkesan..

like..

diana said...

maknanya kalau orang tu mati sebab merempit kita tak boleh kata
"dah takdir nak buat cemana.."

kan??kan??
tapi ramai je yang akak tengok suka cakap gitu..

Anonymous said...

yeayhhh!
gua sokom lu sopmo larh! :)
masyeh bnyak bro!

NURUL NADIAH MAMAT said...

yang penting jangan salahkan takdir...

nawal addina said...

err , anon ? haha

takdir , tapi 'tradisi' bole di ubah ;)

vampire's lovex said...

aku rasa,kalau bnda2 yang x berapa nak elok,itu bukan tkdir tapi datang dari sndiri yang sebab kan jadi cmtu...


aku rasa la... so ,apa ko rasa ? hhe

yad'z said...

huu.. aku tatau nak komen ape dok.. best sangat entry nih .. aku like je lah ek. hehe

saya bukan tomato said...

takdir kita tak dapat berjumpa .. errr

iniialahaku said...

nas terakhir tu dah mnkonklusikan semuanya...

HEROICzero said...

hahahahaha. mudah sangat alasan nya. =)

skandaLdariLangit said...

ostad, ska ingat ostad yg tg cerita tu. bwk2 kawen lah ostad. siap ajak duk atas rina apedehal? hahaha

FasiHaH SupiaN said...

terbaik jiji, ostad chong ni mesti memurid pun suke blajar ngan ko ek..hehe

kiera'sakura said...

betol2 bersangka baik la pada Allah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved