putus sahabat kerana ALLAH..

"aku nak tegur kang..die marah lak..kang muke masam mencuka lak..dah le ghupe die pon masam semacam je..kang putus kawan lak..haisy..camne le aku nak tegur member aku ni ek..tak tegur kang aku rase cam aku ni bukan sahabat sejati pulak..camne ni"

kekadang kita bersahabat bagai nak rak..tapi kita ni sahabat sejati ke tak ek??kata sahabat dunia akhirat le kan..tapi kalo member buat salah..tak kire la salah dari segi ape pon..ade ke kite tegur die..mungkin ade yang kita tegur dan mungkin ade kesalahan die yang kita wat2 tak nampak je..demi menjaga hati die.ye tak??aku rasa korang sume pon tau..camne sahabat sejati  yang sebenarnya..bersahabat di dunia supaya boleh bersahabat dalam keadaaan gembira di akhirat sana...


camne nak tegur member kamcing ek..aku sebenarnye buaknnya pandai sangat pon..tapi bagi aku..aku rase kita sumer ni ade kekereatifan memasing dan ade cara tersendiri...cara memasing..cam contoh member maen bola pakai seluar pendek..cube la bagi hadiah hadiah seluar tight kat die.tak salah kiter berkorban sehengget due sebab sahabat..yang penting..cara teguran kita..secara berhikmah dan penuh peringatan..


dah tu kalo die sentap jugak..taknak jugak dengor cakap kita...camne lak??
bile kite bersahabat dengan die kerana ALLAH..maka kita jugak boleh berpisah dengan dia kerana ALLAH..camne pulak berpisah kerna ALLAH...pikir2kan lah...tapi sahabat yang sejati takkan meninggalkan sahabat die 'lemas' keseorangan..akan diusahakan jua untuk menyelamatkan sahabatnye..walaupon hanya dengan serangkap doa..

p/s
aku sendiri kekadang maen sembur je jugak...ehhe



bukan sekadar omongan kosong

18 comments:

Mr feckry said...

baca ayat qursi sebelum tegur pastu baaca surah tohaa ayat 1 - 5 .insyaallah lembut hatinya.

Chempaka Sari said...

kadang2 sembur je pun menjadi jugak. haha....

Bella Bell said...

hmmm.. kadang2 aku tak reti gak nak tegur sahabat aku.. sebab tu kadang2 aku main sembur jugak.. cuma lebih sopan la.. hahahha!!~


^^

sergeant keroro said...

laki sama laki sembur jek XD

senyumSOYA said...

x suka laki pakai tight~ hahahah...

i'm ezza haniza said...

mase borak2 ,perli sket smbil buat muka manis , dia nak marah ,dia tak pasti kamu cakap kat dia..so ,nti dia pkir la sndri..masing2 da matang kan :)

James Alexander said...

jgn main sembur jiji...

kang die spray ko balik kang... hehehe...

Hanis MY said...

adula ji wei...kawe ni jenis tokleh nok sembur haha... tula kena usoho blaja tegur caro molek, insyaAllah bia pitu hati dio tebukot lass

Titisan Hujan said...

selemah-lemah iman..tegur je la dlm hati

Mawar Berduri said...

tegur kerana allah, tapi syaitan menghasut untuk menjaga hati.

aku bingung dengan diri aku.

FasiHaH SupiaN said...

haha aku kekadang sembur jugak, tapi kadang2 aku gunakan medium pertengahan lah, macam blog, fb untuk menyampaikan. aku tahu dia baca..huhu

ghost writer said...

adui..haha!aku pun suka sangat pakai seluar pendek beb.kadang santai kat cafe pun pakai seluar khakis pendek.haha.

kadang kita kalau bab kawan yang terlampau sangat aku lebih suka buat pendekatan tegur dengan gurauan..tau ianya lebih sinis,tapi ada jugak kawan yang leh terima.

Mutiara Bernilai said...

:)

daie, harus menjadi yg pertama menghu|ur tangan,,bahkan yang pertama berk0rban 'rasa',,kena sembur n marah?tahan aja,,ini juga mehnah bukan?

uhh, cakap mmg mudah, nak m|a|ui tu yg susah,,xpe2 masing2 ade 'kunci' masing2,,bebe| 0rang, nak sete| hubungan dgn manusia, kena sete| hubungan dgn A||Ah du|u,,sebab A||ah yg pegang hati manusia,,kan? :)

Iffah Afeefah said...

skong

sembur je

dr senyap je kn

Sunah Sakura said...

betul tu jiji...kadang2 aku tegur dengan menulis halus2 secara umum kat blog, then share main tag kat FB... tu yang ramai kawan aku da tak baca blog aku da...erkk!

**::CIKNUURUL::** said...

kdg2 main sembur2 pon best jgk tp aku xprnh la try,.haha,.prnh sorg ustz ni die smbur kwn aku ji,sbb xpkai srung kaki,.then,yg pmpuan ni bebel2 sbb cre ustz tu tego direct depan org rmai,mane x hangin,.so,moralnye bg ustz tu,die kne brhti2 lg pasni dlm nk tgur kwn,.sian die.niat dh btol tp kalo cre yg slh cmne plk kn?,.pape pon,kne sbr,.sume kne ikhlaskn dri,insyallah,.1 hri Allah nmpk keikhlsn tu,.


pnjang benor aku bebel ni,.haishh!

saya bukan tomato said...

mmg susah nak tego membe sendri .. wuu

kiera'sakura said...

bila ditegur... kte lak yang diperli "ustazah" susah kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved