resepi ketupat sotong tersumbat

meh nak ajo korang masak ketupat sotong..mentang2 le aku baghu je pandai..

memule korang kena pilih sotong yang fresh2..takyah dok gatal nak pilih sotong cacat disebabkan bajet kureng le hape le..kalo dah bajet kureng takyah buat terus..satu lagi pastikan sotong  yang sempurna sifat ye..yang berkudis..telinga bernanah takyah beli


beli beras pulut yang elok2 kalo tak cukup bajet mintak dengan jiran sebelah..takyah banyak sangat..dalam sejemput due tige jemput beras udah..pastu rendam dalam santan..taruk garam secukup rase lidah yang normal...rendam dalam due jam..agak2 aku le tu..

bile je beras tadi dah kombang semangkok..dah cukup due jam korang merendami beras tersebut..ambik sotong sotong yang dah siap dibuang segala isi perut dan dah dah dipancong kepalanya..korang sumbat2 beras rendaman korang dalam body sotong tu..tapi jangan kasi penuh sangat..ala ala nak wat lemang gitu..takkan tak bese kot..

bile dah isi perut die ngan beras pulut tu..korang ambik balik kepala sotong masokkan balik pas tu cucuk dengan lidi yang cuci..maksud lidi cuci disini ialah lidi yang baru diraut dari daun kelapa dan bukannya lidi yang dok wat sebat punggung anak jiran sebelah..

dah tu korang tarok sotong dalam periuk belanga..arahkan sotong tu dok diam2..pastu air santan rendaman beras pulut tadi cuah dalam periuk tu sekali..jangan buang air santan yang korang wat rendam beras pulut tu..yang beras pulut lebih2 tu...bagi makan kat ayam...

nampak2..lepas tu tarok daun pandan..nak kasi ade bau wangi sikit..kalo nak kasi bau perfume..sembur le deodoran korang..dah tarok daun pandan tarok due keping gula melaka..nak kasi lagi pekat..tarok santan sikit lagi..api bukak kecik2 je..takyah besor2 bagai..pas tu tutup periuk dan tunggu le dengan penuh ketabahan dan kesabaran..

ni lah haselnye..kire ok la ni..pestaim aku cube wat senirik..nak hias2 aku mane ghety..asal leh ngapp masok batang tengkok geli geli pon dah ok dah ni...kalo korang rase nak hias cube la tarok kumbang yang korang tampal2 kat shawl tu...

p/s
aku rase yang terengganu punye style die tarok halba..halia ,serai..kan3...



bukan sekadar omongan kosong

18 comments:

i'm ezza haniza said...

sedap nyee...tmbah2 org yang suka menyotong macam sy ni..hehhhe

Azie Azra said...

terengganu punye sedap. tak kire. fav aku gak ni!

Muslimah Optimis said...

fulamak..cikgu neslo masak la..hoho.. tak penah makan lagi tapi ada member cakap sedap.. tapi rasanya dia xletak gula melaka pun.. hasilnya jadi macam sotong msak kicap je?? abis rasa manis la ek?? huhu

Rtp Farra Arisha said...

ohhh oh ohh bestnya. dah lama ngidam ketupat sotong nii. nak jugakkkk!

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

wahh jij pandai masak mcm2 rupanya.tak pernah mkn.alamak..manis ke?letak gula melaka eii?

EZAN IDMA said...

peh. bau smpai sini. hehe

Sunah Mohammad said...

waaaaaaaaaaa~ pandai masak gak jiji eh~ lapor pulaks~

Faaein Talip Roy said...

teringat rancangan ketuk2 ramadhan.. si fizo ada jugak masak menatang ni.. apa lagi.. raya ni serbulah umah si jiji ni.. paksa dia masak ketupat sotong ni.. untuk aku nanti ko pos laju eh.. guna Fedex tau.. hahaha..

e r a a r u s b e r r y said...

rajennye ko memasak abg jiji . bole kawen da ni cepatcepat . haha

James Alexander said...

ini kirenye hidangan cucian mulut la kan...??? nampak mcm manis jek....

alexa yussida said...

hehe..sengal2 je ko ni..adeke letak kumbang shawl bagai..

sedappnyee..slalu kalo mama aku bt,msti dah cop ckp org nak makan 10ekor,org lain jgn kaco..bajet duk jauh stahun skali balik kan..lpstu bila dah masak,makan dua ketol dah tergolek atas sofa...sumpah pulut dia macam dadah..terus tdo kalo makan..bgn2,dah habes dah yg duk cop2 tuh..T__T

liyana said...

fuyoo terer2..
mahal kit klu bli yg dh siap
sotong ada telinga ke?..
ambiik sotong tu ltak kt shawl la kot2 cntik..haha

Hanim Mahali said...

mama pernah buat ni, tapi masa tu tak de kat rumah... tak dapat nak rasa... terliuq pulak nengok... *telan air liur*

Gayahspears said...

pergh.. meleleh air liur aku >_<

aLieF si Muncung ManiS said...

curi je bunga sebelah rumah tu utk hiasan masakan mu tu...bunga tahi ayam pun jadi..hahaha..gurau je..:P

kiera'sakura said...

klu xletak gula melaka xleh ke? msti manis kan letak gula melaka.. aku xmkn sgt2 manis2 nie.. hohoho

✿ gadis biasa ✿ said...

gheshh!!!!
buat kita nak larik balik p.mas sekarang suh umi watkan.
huuuuuuu^^

Miss Ran said...

yezza trully kelantaness

memang ni resepi kelate..manis je..sedap! suke makan kuah=P

terengganu nye pun sdp..sbb tak manis..

due2 sejenis dessertcume bezanye manis ngn tak je

tahniah ji..dah ade rupe..tetibe nk wat gak=P nntikan entry ni k

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved