benarkah kita beriman

“Apakah manusia mengira bahawa mereka akan dibiarkan hanya dengan mengatakan, “Kami telah beriman,” dan mereka tidak diuji?”
“Dan sungguh, Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka Allah pasti mengetahui orang-orang yang benar dan pasti mengetahui orang-orang yang dusta.” (Al-Ankabut: 2-3)

bile mendengor alunan ayat ni..aku tetibe terpikir nak cari maksud die..so aku kongsi kongsi le ape yang aku leh paham dari ayat ni secara ringkasnye...kata orang sharing-sharing kan caring..

terkadang kita mudah bebeno mengaku dan merasakan yang diri kita beriman dan bertaqwa pada ALLAH dengan sebenar benar iman dan sebenar benar taqwa..akan tetapi..setiap kali kita ditimpa ujian yang ringan maupon yang berat..kita tetibe jadi  mudah bebeno nak mengeluh dan mudah berputus asa..

maka disaat kita ditimpa ujian yang pelbagai..ingatlah.bahawasanya..ujian ujian itu dikenakan ALLAH terhadap orang2 yang  beriman..dan cuba fikirkan..bila mana ALLAH memberi ujian pada masa itulah..baru kita dapat ketahui sejauh mana iman dan ketaqwaan kita kepada ALLAH..dan ALLAH mengatahui pengakuan manakah yang benar..dan pengakuan manakah yang mana hanya sekadar pengakuan di bibir sahaja..

p/s
terkadang DIA berbicara dengan kita menggunakan perantaraan orang orang disekeliling kita.. 



bukan sekadar omongan kosong

30 comments:

Atiqah Sa'ahiry said...

subhannaallah..pringtn untuk diriku ini..

Rtp Farra Arisha said...

terkadang apa yang diniat tak semestinya bakalan jadi, apa yg terucap tak semestinya benar, terkadang apa yg diinginkan tak semuanya dapat. so that we could only give the best prayers ever untuk menunaikan semua niat@hajat kita tu. kann.


gimme5 sikit :))
penterjemahan cikgu jiji kali ini buat arisha betul2 faham. good sharing for everybodyyy!

bersama kak Es said...

seringkali ujian ni macam tamparan kasih Allah agar kita sedar diri kita tiada apa2... semuanya hak Dia dan kepadaNya lah tempat kita bergantung harap

Umie Artoqiemie said...

:’) anda calon imam muda !

H.J said...

aku suka tengok kamu beriman

cucu umie said...

Allah sentiasa memberi ujian kepada setiap hambanya..mungkin Allah tidak beri ujian cuma Allah mahu melihat sejauh mane iman seseorang itu keadpa Allah...

FasiHaH SupiaN said...

hmm, betul.....cakap dimulut tak semudah ikrar dihati untuk ditafsirkan dengan perbuatan demi menjaga dan meningkatkan iman..

Anonymous said...

yupt! saya sokom :')

sekian wassalam~

H.J said...

aku suka tengok kamu beriman

James Alexander said...

faith to Him is not just words... it's from the heart...


nice entry...

aimie amalina said...

=)
peringatan baik!
moge kite x mudah melatah dengan tiap dugaan-Nya! =)

nanad said...

like this entry :) betul, dan dalam setiap ujian itu pasti ada hikmahnya.

ika said...

yeap . tapi bila kita sendiri dilanda ujian , kita mudah lupa .

bila org ingatkan , kita baru sedar ,

rupanya kita sedang diuji . :)

Faaein Talip Roy said...

lemah aku bila cakap pasal iman... hmmm.. =(


p/s: aku dah smpai KB dah senin lepas.. smpat lah jenjalan ke wakaf che yeh.. ko tggl area mana weh? asyik igt ko je spanjang kat sana tu... hahahaha.. =P

cik pulau said...

peringatan tuk diri sendiri..
nice sharing pak ostad..^^,

Pembunuh Tanpa Bayang said...

iman...
aku sedar iman aku masih belum cukup untuk membawa aku ke syurga.bertapa hinanya diri.

Iffah Afeefah said...

ermm betul ustaz jiji

tetibe aku sayu je bace entry ko ni

Kalamhati said...

Sohih..

Allah dtgkan ujian dan peringatan melalaui pelbagai cara..directly dan indirectly

sergeant keroro said...

ujian dan dugaan untuk menguji keimanan dan taqwa :)

Asyila Zainuddin said...

bila dapat ujian baru sedar yg masa2 susah je kite ingat kat Dia.. bile time senang, selalu leka pastu kurang nk ingat kat Dia..

kiera'sakura said...

betol tue..

beriman bukan hanya pada lidah semata.. tapi pada hati dan tindakan.. makin dekat kita dengan Dia makin hebat ujian Dia.. sbb Dia nak kita makin hampir dengan Dia..

**ce ajarkan aku cm ner nk letak benda like tue.. aku x reti..hihihi :p

ghost writer said...

selama aku hidup aku belum pernah mengatakan kalau aku sudah punya iman yang tebal dan kukuh.ia seolah-olah bongkak pada Tuhan.

HEROICzero said...

bahasa Tuhan .


lebih dari itu . =)

gedek! said...

terima kaseh reminder ni...

cimOt said...

aku tersenyum =)

Edy Zaidi said...

insaf2..:(

akoo pae said...

Die uji, tande Die sayang.rite?
=)

d_LA said...

minggu lepas aku kena kuatkan iman x update blog..hehe..pepun yelah, doa2 la salu suruh Allah kuatkan iman kita kan..Aku ngaku iman aku x kuat sgt sbb tu kita kena salu berdoa ms solat

Sunah Sakura said...

yup, betul tu!

Qaseh dalia adelia said...

itu lah seorang pendusta .. ada baca satu ayat , kamu kata bahawa kamu mencintai Allah tapi keluh2 kesah bila di landa ujianNYA maknanya kamu seorang pendusta ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved