islamic couple...



sekadar ingin bertanya pendapat ramai..
ade ke weyh islamic couple..
bior le aku ni pak ostad..tapi tak salah rasenye kalo aku cobe mendapatkan pandangan umum..kan3...

gudnyte...



bukan sekadar omongan kosong

33 comments:

intan.maisarah said...

ade ke istilah islamic couple?
idak le teman tau..

Bella Bell said...

ermmm.. islamic couple? kena tanya SZ pulak ni.. hehehe!!~



^^

laskar pelangi said...

tak tau plak. islamic couple lepas akad nikah kot;D

bercinta lepas kawen ;)

yana,, said...

plg bnci kalau ada yg try nk share kisah2 islamic cpl ny,, prlu ke nk ksi tahu semua org tntg kisah cnte dywg tu??? tu ke yg islam nk???

Rozuan Ismail said...

couple lepas bercinta.Islam galakkan taaruf dan haramkan couple.

James Alexander said...

cmno ni pak ostad....??? bukan ekau lebih arif ke...???

reenapple said...

xde islamic couple.... bila daacouple komfom daaa tak ikut cara islamik daaa

Anisa Hang Tuah said...

islamic kapel time dah nikoh lee
kan ostad?

sergeant keroro said...

islamic couple?

entah la.

pendapat aku, tak salah menzahirkan rasa cinta manusia selagi tak memlebihi cinta kepada Allah.

namun hendaklah melalui sumber yang betul, misalnya pertunangan.

namun, bila bertunang, masing-masing kena jaga diri.

tak boleh keluar berdua, dan lain-lain.

rasa cinta itu fitrah. Islamic couple bagi aku, couple yang menzahirkan diri mengikut syariah islam.

semua orang selalu nak kondem bila sebut pasal couple, sebab diorang pandang dari sudut yang negatif.

panjang pulak aku komen. baik buat satu entri kan? hehe XD

sori ostad :P

FasiHaH SupiaN said...

hmm, melalui pembacaan pembacaan lalu, tiada istilah islamic couple, nikah is the best way....

syarifahsidrus said...

dulu ada baca artikel,islamic couple= suami isteri. tu je

**::CIKNUURUL::** said...

xpernh dgr pon,..islamik kapel tu mrjuk kpd care2 kapel yg ala2 islamik la ek,.ade plak dlm islam dituntut kapel mapel bagai,.xde kot ji,.ni pndgn aku je,.huhu,.


nite,.

Siti Safiyyah said...

nak kapel lepas kawen boleh?

Syakir Rahman said...

kapel dlm erti kata skg ni adelah hbungan istimewa antara lelaki dan perempuan yg blom berkahwin..sbb yg da kawin org x ckp kapel...

so, kalo da bukan muhrim mknenye kapel tuh dh haram..kalo islamic kapel bukan ke spt menghalalkn yg haram...mana boley...btol x?

lgpon islam itu sendri x pernah menggalakkn kapel walau bgaimana gaya skali pon..

tempoh bertunang itulah masa utk mengenali antara satu sama laen.. semua tuh utk mgelakkn fitnah..

ghost writer said...

kalau tanya aku lagilah aku tak tau..eh,sebenarnya aku tak pasti bro.

MerLe said...

emmmmm... bg aku, tu jenis kapel lepas nikah..

Cik Aish said...

sebenarnya pasangan yg bercinta, tp tak bersentuhan, tak membuka aurat, sentiasa jaga percakapan dgn pasangan, jg mata, dan jaga solat masa dating, rasanya tu boleh kot dikira islamic capel..tp ectely term tu tak wujud la..islam tak galakkan pun budaya kapel ni..

HEROICzero said...

islamic couple hanya untuk mereka yang mahu couple, tapi risau status 'couple-haram.'


dan mereka cuba menghalalkan perkara yang mereka laung2kan haram.


terpulang pada diri. kau bawa ke halal, halal lah. bawa ke haram, haram lah .

siti kektus said...

hm, nak p nikah cepat2 lah, ;)

FTR said...

islamic couple sbelum nikah.. of course lah takde.. pasti akan ada sekelumit zina di situ.. zina hati contohnya kan..kan.. betul tak pak ostad?..

nape? ko nak bercouple dah eh..

hahaha.. adek jiji.. mu kawen terus lah.. leh akak makan nasi free.. kuikuikui..

cik pulau said...

setakat yg duk baca dalam buku, takde istilah tu..
sedangkan Allah melarang hambanya menghampiri zina..
apatah lagi kapel...
Errr..
sangat lah tak arif pasal benda ni..
pak ostad lagi arif raasanya..^^,

chiLleD...!! said...

xde pon islamic kapel melainkan hanya untuk menghalalkan yang haram..hnya pndngan diri.

kiera'sakura said...

bg aku islamic couple lpas nikah la kowt....

fillah said...

salam... mohon share

http://aasique.blogspot.com/2011/04/cinta-ukhwah-fillah.html

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

alah ostad ni..saja jer kan?mana ada islamic couple.tp akak selalu jmp remaja arab berniqab dating

♥♥♥ said...

rasenye islamic tak kalu saye katekan, terune dan dara berkenlan dlm page mcm nieh. then berkenlan (tp still masing2 menjage adab,perkataan,tingkah laku. ect), kemudian sama2 jatuh cinta. tapi dlm tempoh berkenlan tidak pernah berjumpa dan akhirnya si teruna meminang si gadis untuk menjadi permaisuri hati. islamic couple tak?

♛ Azie Azra ♛ said...

tade! asal kapel je memang tak bole kan?..p aku kapel jugak...erm..lau jauh2 tak boleh eh?? da la xnmpk, xpna call..hihi..aku balik mesia je terus pinang..agagaga

✿ gadis biasa ✿ said...

@ostad
pandangan ostad plak..?

p/s : nak declre islamic kapel ke weyh..?heeeee

Miszcahye said...

cinta halal....
kahwin jelah :)

mencegah lebih baik drp mengubati...
bila dah terjebak dgn couple
nnti susah pula
sbb emosi dan nafsu sibuk nak jadi raja

Iffah Afeefah said...

ade je

cume bukan atas dsr kapel kot

cm ko ske die

ko gtaw

then korg kwn cm bese

tggu mse seswai kawen

takde la g deting berdue2an

Подтверждаю said...

as salam..
dey, dey~
apa ini kapel2.
tada baik aww~
uncle tada dengaq itu bunyi Islamic kapel. hehe.

kapel dating 'jauh-jauh'??

yad'z said...

nak tau jawapan? refer entry kau pasal kapel = babi.. kat situ ade jawapannya.. hahaha

Anonymous said...

hurm..ada ko pok ostad wey.. =.='
huk aloh..berat nanang gni..nati nk tya ustaz azhar la...^^

gapo2 pn,apa yg molep,gua sokom lu bro!
seqian wassalam:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved