setakat lime hengget....

dedulu.mase sekolar rendah dari derjah satu sampai due...betis pon tak berbulu lagi..taip2 hari duit poket kompom sehenget je..nasi lemak 50 puluh sen air sirap 20 posen..yang lebih leh beli kueh..tu pon dah cukup kenyang dah..kalo ade lebih2 lagi..mane la tau kat menang duit pertaruhan bertanding berlaga semut api ke..boleh la wat beli cekedis..naek derjah tige sampai enam..duit poket bertambah lagi sehengget konon leh wat menabong le sehengget lagi..lama2 menabong boleh beli kete dash yonkuro..

masok sekolah menengah dok kat asrama umi bagi lime puluh hengget sebulan..tu pon setiap kali due minggu je..time umi datang melawat.kompom ade2 je duit topup..

masok unibersiti..umi ngan abi kasik 5 hatus hengget sebulan..hurm2 tu pon kekadang tak pernah nak cukup..tapi dah name pon duit..kalo takder plan nak wat pe ngan duit perbelanjaan bulan bulan..memang kompom gagal le..
tapi dok pikir pikir bebudak sekarng lagi le dasat..sekolah rendah tu pon dah lime hengget sehari..kalo sebulan dah beghape dah..tu baghu sekolah rendah..rase2nye menu sekolah totap jugak menu same je..dari dulu sampai sekang..takder nye tukar2.. tetibe mase rehat ader budak makan cabonara..indulgance cake..ye la kan dunia makin maju.tapi ramai yang makin melarat.



bukan sekadar omongan kosong

30 comments:

Faaein Talip Roy said...

betul lah weh.. aku mula2 dapat dit belanja skolah pagi ngan petang... 50 sen aje.. pastu naik sket2..

bebudak skang.. sume demand tinggi.. ish.. bersyukurlah wahai generasi skang.. hmmm..

Encik Psychopath said...

500 sebulan? Mewah mewah.

Anisa Hang Tuah said...

skrg dah beso panjang pon.ayah tanggung seribu sebulan

Iffah Afeefah said...

wahhh kaye sungguh

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

agaknyer budak sek sekarang ada lg tak mkn mee lambak kat kantin ye jiji?teringin nak tau,dulu akak beli mee 20 sen jek sepiring

James Alexander said...

bertuah kamu jiji. ibu bapa aku bg duit belanja time skola jek. time universitas, pandai2 la keje part time carik duit belanja...

puteri ain said...

kalau kita dulu 5 ringgit beso gile . skang budak2 5 ringgit pun xheran da.

yana,, said...

aku first month kt unibersiti ni, habis dah gaji aku sebulan tau,, tuu pun kira semput2 jerk nk hidup ni,,

^baju kurung^ said...

hmph. bdak skrg xyah ckap. demand!
pagi dh bg, klas agama petang mintak lagi. botakla ayah ak..

diana said...

akak dulu masa sekolah menenngah mak bagi 15 ringgit je sebulan..
hujung bulan 15 ringgit tu akak bagi semula kat mak sebab
nak beli beras...

vampire's lovex said...

time anak aku nnti,ntah2 sehari 50 hingget..mampos aku !!

warghhhhh...

Elyana Ahmad ツ said...

500 sebulan ji?aku sejak masuk U tak pernah dpt duit belanja lg dr mak ayh.hahaha

kiera'sakura said...

aku slalu terharu bila dah keje nie mama papa aku still tnye ade duit lagi x... huhuhu

erysweetie said...

entry hang yg ni ada sesuatu yg cuba disampaikan. kipidap. =)

Kalamhati said...

masa skolah rendah ambo bwk 5 posen je..nasi 3posen..air seposen..takpun bwk bekal air..2posen wat beli kopok..hehe

MerLe said...

tul tu ji.. aku dulu ms skolah rendah bw 50sen @ rm1 je.. sekolah menengah pn rm2 @ rm3 je.. tp adik aku yg sekolah rendah tu skg bw rm5 sehari.. dahsyat tul! mkn apa ntah kat sekolah tu...

i'm ezza haniza said...

heeeeeeeeee ... saya smggu rm150 je :(

H.J said...

ji..mu semak ji...haha

Nur Aizureen Md Zahir said...

sy dlu p skola bwk 60sn je kot..tp tu pon da kira cukup..bli mee kdg2,,xpon makan kuey da cukup..mmg x beli air sebab bwk bekal..60sen pon ade ag baki ntk bwk p kelas mengaji plak :)

siti kektus said...

kat hostel dulu2, sebulan 50 hengget abah kasi. tolak duit tusyen, duit kelas, adalah dlm 20 hengget yg tinggal. ;)

Подтверждаю said...

as salam..
hehe~ pakcik sokong!
tapi tang nasi lemak tu, kat sekolah pakcik, 40 sen.disebabkan pakcik gemar bawa botol air, dah jimat 20 sen. hehe mana semua duit2 u hang labur ji?

hm..budak2 sekarang. dimanjakan sangat memang makin mengada dan melarat.haih..tunggu masa, muda2 dah dapat penyakit.

intan.maisarah said...

rindu kantin sekolah ak dulu..

laksa 50 sen
makan dgn keropok ikan 20 sen..

perrgghh

aimie amalina said...

huuu~ windunye zaman sekolah..betol! sgt sokong..so bdk sekolah skrg tolong la bawa bekal..selamat terjamin save duet..heee =)

HonEyBuNNy said...

skrg neh lau sikit2 bawa g sekolah mmg xcukup..sehari pun kalau lanja dekat U...habis kt rm50...tu lom masuk shopping...tetiba cian kt mama n abah...kena asyik msuk duit tok anknya jah..ehheh

gedek! said...

lepas pecahkan tabong tu sila samak...

cik pulau said...

betol2... dulu sekolah rendah bawak 50 sen je..

Niena Pengembara Ilahi said...

erm. msa skolah dlu mak kasi 5posen je,skolah menengah seploh seminggu, naik form3-5 bru mewah skit.. pastu smbung study harapkan alaun jer :D

Bila Ku Kata Cinta... said...

dari 20 sen...ke 50 sen..ke singgit..ke dua inggit... dan adik kau kini...5 hinggit satu sesi...?? sabo jelah

liyana said...

hmm..btul..
aku dulu kalu kelas tu smbg ngn
keelas fardhu ain..
2 ringgit je mama bg
adik aku skang rm7..
duit yg 2o sen 1o sen die x rate2 jer.
akula yg kutip..kalu die x nk aku wat msk tbung aku
pnjgla plak komen..haha

Qaseh dalia adelia said...

tahu xpe.. dulu dan sekarang lain .. perbelanjaan pun makin mahal .. budak2 sekarang pun demand .. bukan takat belanja sekolah , upah pun kalau tak hinggit2 tak pandang aih .. penampo kang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved