bagi la aku peluang..

terkadang bila peluang dah ada depan mata..kita sengaja buat buta..dah bila peluang pergi gitu aje..baghu le menyesal tak terhingga..mula gelabah tak ketentuan hala..pesan ibunda tercinta..bila peluang elok terhidang grab it dengan penuh usaha..

bila dah grab peluang yang ada..jangan pulak buat memain sambil lewa..tu bingai jugak namanya..bukan semua bertuah sedar peluang berlambak depan mata..tu hakikat sebenarnya..bila kita dah sedar itu peluang yang tersedia untuk kita..ingat.. apa jua peluang yang terhidang..ianya dari yang maha esa untuk hamba hambanya..macam bonus la tu kiranya..

dah bila terlepas peluang pertama..mata yang terpejam celik tetibe..masa tu la baru la merayu penuh pengharapan untuk mendapatkan peluang kedua dan seterusnya..ini bukan cerita nora elena..setiap yang bersalah layak diberi peluang kedua..terkadang kita takkan sempat menikmati peluang seterusnya..kerana telah termaktub perjanjian nyawa dengan sang pemilik yang maha kuasa..jika diberi kesempatan menyedari dan meraih peluang kedua..jangan lagi sia siakannnya..kerna menyesal kemudian tiada berguna...

p/s
jom shopim baju raya..kang lewat2 kang ramai pulak manusia berkeliaran kat mall..



bukan sekadar omongan kosong

40 comments:

cik heroin said...

kesimpulannya, grab lah ia sebelum terlepas. Maseh

Iffah Afeefah said...

huhu


ko bbetol nk shping ke

Kalamhati said...

hmm btol tu..

Rtp Farra Arisha said...

kan. kan..betul betul betul!!
jangan sampai yang dikejar tak dpt, yang dikendong keciciran!! yang penting adalah usaha tak henti2 :))

nak pergi shopping plak ke tu!! arisha pun belum beli baju raya lg :( huhu.

happy saturdayyy!!

Atiqah Sa'ahiry said...

curi peluang tu jiji...baju raya warna apa tahun ne..

RaraTan said...

lumrah manusia ... adat lah tu kot. saje je buat2 bute walaupon dikurniakan mate due bijik, tambah lagi nan akal fikiran. tskk tskk :)

ain fathihah said...

suatu perkara tu biasanya tak terasa bernilai selagi ia masih dlm tangan kita..bila dah terlepas baru nak menyesal

fairuz said...

baju raye aku kaler merah. kbai

intan.maisarah said...

aku ada draft entry lebih kurang macam ko ni huhu

peachippo said...

hehehe..
selalu rase myesal mase sahur tak mkn byk2..
pastu bgun pagi tuu tgok kat dapurrrrrr...wowwww , besnye...huhuhu ^^

Liyana Zahim said...

Jd hargailah hidangan di hari raya..

Suhaili Sarif said...

peluang da xde,baru menyesal.mmm...

eh da lama x guna word bingai ...hehe

liyana said...

hmm..btul
kb mall ke?parkson?haha

FaKArePa!n said...

peluang kedua tu pyh nak dapat sbb kadang2 memang dia tak akan hadir lagi..

Acik said...

kadang2 kalu kita lambat beli baru raya, dp diskaun gedebom punye! :)

Anisa Hang Tuah said...

kadakg-kadang manusia sentiasa was was dgn peluang

izfanora said...

kdg manusia nie susah nk beri peluang kedua kpd org yg dh pnh buat salah. sedangkan, selagi tak diberi peluang, susah utk sesorg berubah.

hr nie mesti ramai org g shopping kan.. huh, mls nyer nk kuar..

Qaseh dalia adelia said...

biasalah kita seringkali menunggu peluang yg lebih bagus sdgkan peluang kecil tu mampu memberi sejuta makna ...

manusia ~ bila hilang tercari2

gadisBunga said...

hah, ape lagi? bila nak praktikkan pesan mak tu?

ILA HonEyBuNNy said...

peluang yg baik hanya datang sekalu ja...hargailah peluang itu....

sakan nak shopping tu nampak..ehheheh

James Alexander said...

peluang bershopping sakan sudah tiba...

jom pi beli belah amik peluang abiskan harta.... hehehe...

Lea IsNaw! said...

betul tu.kdg2 kite selalu siakan peuang yg ada
bila dh hilang baru menyesal..huhu

SoLy SoLicious said...

gunakan peluang yg ade sebaik mungkin.

SoLy SoLicious said...

oh ye, lupe lak "happy shopping"

laskar pelangi said...

betul tu.mostly, peluang dah ada depan mata,kita masih buta pasal tu kan..dah melepas baru lah nak menyesal tak sudah...


pewit..shopping dgn HJ ke?? kat ner?kbmall? heeee~ selamat bershopping!

Megat Ridzuan, 24 said...

ustat jiji U jadi tok imam masjid mana tahun nih? ambe nak g lawat la ustat jiji.

Cik Bell said...

yeeee...stuju..peluk pluang tu erat2..

akoo pae said...

nice pic lah. =)

mcm puisi dah pulak akoo bace ayat ko.haha

em.btul2..kite tak smestinye ade 2nd chance kan.

erysweetie said...

kirim baju raye aku sekali.

EjAt_mU89 said...

jln sggh tgk imam muda hehehe

Edy Zaidi said...

baju raya xbeli tahun ni..jimat duit.hehe

MerLe said...

tu la..org slalu pk

"xpe la..ada lagi yg lg elok kt dpn"

tp sbnrnya dorg x sdar dh terlepas byk peluang yg dtg dpn mta

rugi3~

aku xde bju raya thn ni..hOhO~

sergeant keroro said...

hehe, meh la shopping, ko belanja? :P

asnizaziz said...

manusia selalu leka, takkan dah sampai hujung nyawa, baru nak mintak peluang utk bertaubat? hmmm

~SaL IjOu~ said...

bila leka..manusia itu lupa..bila da 'terhantuk'..baru nak buka mata~

iMBobo said...

malam raya nnt lah aku shopping hhehe..

Sunah Sakura said...

aku rasa macam baca seloka aje...

reenapple said...

selalu terlepas peluang.. huhu

kiera'sakura said...

aku bru ingt nk wat entry ala2 cenggini

cik pulau said...

nak grab la peluang yang ada ni..
tak tergrab lagi..
hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved