melayu tak reti kerja ke???

nak kata melayu lebih lebih.nanti kang aku kena cop pengganas lak.tak memasal kena masuk kandang..lagipon aku senirik kaum melayu jugak..kalopon ada ala ala pan asia tapi aku tetap melayu..

tapi bila tengok kaum melayu dok buat kerja sambil sambil lewa je..ibarat mepaskan batuk berdarah ditangga..memang demn bebeno le..kekadang kita nak jugak tolong menolong sama kaum..sama agama..tapi tapi tapi..banyak bezanya kalau kita bekerja dengan kaum lain berbanding dengan kaum melayu..what kedehal..

jadi aku anggap kiranya aku tak jumpa lagi la kot melayu yang kejenye ok..mantop..ye la..dalam setndan buah pisang tak semua buahnya elok..yer tak



bukan sekadar omongan kosong

24 comments:

Gen2Merah said...

iya, saya setuju dengan pendapat ini.. entah knapa kita melayu2 ni salu sambil lewa ja bekerja.. bersantai2, kuar minum berjam2 lamanya.. pastu cepat sangat nak pulang..

dulu penah keja ngan org cina. disiplin mereka bekrja amat dkagumi.. kami pun on de spot jaga kelakuan dan tatatertib bekerja di situ..

tu sebab kita mlayu ni salu tertinggal.. huhu

Sunah Sakura said...

selalunya yang bukan melayu lagi ada semangat untuk bekerja ikot sunnah Rasulullah...

Faaein Talip Roy said...

ha.. tu lah.. itu lah nama melayu.. yang sering layu... aku kata lebih2 kang takut ada yang marah.. hmm.. pantang ditegur.. ada je yang tak kena.. hmmm..

Luqeem™ said...

ramai yg buat kerja smbil lewa..huhu..

Asyila Zainuddin said...

bab study pun same je.. cina lagi outstanding selalunye..

aimi adilah said...

btl3 :)

nuruashia ♥ said...

kalopon ada ala ala pan asia tapi aku tetap melayu.. ayt ko mmg xley blah kan..adoilaaa..pan asia tang mne tu???????? :P

Faaein Talip Roy said...

out off topic..

Aku macam tak berkenan aje tengok link blog aku dalam bloglist ko..

DELETE lah weh.. buat menyemak aje kat situ..

NURUL AINI NORAZMAN said...

melayu mmg mcm tu mostly,.ce tgk cina klu buat kerja diowng bersungguh2 aw,.

PENCONTENG said...

tu la pasal, dengar cite dari abg sedara aku yg keje gomen, staf melayu nii pukul 10 lepak cafe. borak2 sampai kul 11 lebih. pahtu tgh hari kuar pulak lunch. dah tuuu bila nak siap kerja? bila nak bertambah produktiviti negara?

Faaein Talip Roy said...

Good Job!.. Lama dah aku minta.. baru hari ni terlaksana.. bagus!.

Hati aku pun tenang.. Terima kasih.. Maaf.. kalau ada tersalah bicara.. terbuat ko terasa selama kita berblog.. Dan Selamat Hari Raya..

sara zainol said...

kerja? malas.. mkn gaji.. umm mcm mcm la.. kenapa perlu malas bekerja? haishh,kerja tu sumber rezeki..

diana said...

nak tau kenapa???
sebab melayu rasa dah cukup selesa dengan apa yang ada...
dah rasa terjamin padahal kalau tak usaha silap2 negara pun tergadai...
berbeza dengan bangsa lain yang merasakan mereka macam menumpang kat tanah melayu ni..mereka berusaha untuk hidup tanpa mengharapkan pertolongan mana2 pihak sebab mereka tau merekaa tak dapat kelebihan macam orang melayu dapat..

tomatokering :) said...

aku rajin ! #okebai !

Faaein Talip Roy said...

aiseh.. aku lupa lagi satu benda nak suruh kau buat.. Sorry aku rasa macam menyusahkan.. tapi aku rasa itu mudah aje kot.. tolong unfollow sekali blog aku yang lama tu.. ada 2 blog yang lama.. unfollowlah..

yang lelain kalau terbaca mesej ni yang pernah follow blog lama aku.. minta tolong unfollow lah juga.. segala kerjasama anda.. amat saya hargai.. Terima kasih.. Dan Selamat Hari Raya.. =)

cik pulau said...

aku lak melayu yg malas keje..
sampai skarang tak keje.. hadoii..
tak kawen la cenggini..

errrr.. tak berkaitan.

sergeant keroro said...

well said, mentaliti selesa di negara sendiri.

ina said...

tepulang pada individu itu sendiri... melayu ka cina ka india ka., klau da mls tue mls jugak.. hek hek hek

adrinaqamarina said...

aku pon nak komen lebih lebih karang, takut join ko masuk kandang jugak kan? :P



cikgu aku pernah cakap, memanglah nama kaum kita MELAYU, ada LAYU kat belakang tu tapi janganlah terus layu dan layu.


-.-'


pan asia? *angkat kening*

Iffah Afeefah said...

mls berlebihan

haha

ps: Pan asian la sgt

::Cik Pija:: said...

pan asia? mata mata sepet u? bhahahahhh!

btul tu, bangsa lain lagi tau berusaha drpd bangsa kita. maluuu ooo

kiera'sakura said...

ok aku bukan pisang jadi aku tak tergolong... hahahaha :p

Syakir Rahman said...

sbb diorg menganggap keje tuh tuk dpt gaji je...diorg x letak minat yg mendalam sewaktu bekerja...dan ada sesetgah melayu yg x taw keje tuh ibadat....sbb tuh diorg wat smbil lewa...

asnizaziz said...

keje semata2 nak dapatkan duit, cmtulah jadinya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved