nak cari bini...



islam ajor..nak cari bini..pilih berdasarkan..rupa..harta..keturunan dan agama..tu empat kriteria yang perlu kita ambik kira untuk memilih seorang isteri..aku share la sikit pasal apa yang aku belajar..


wahai wanita wanita..dah kalo korang jahil pasal agama...memang tak tau hapekebenda pon..jangan ingat yang korang tak leh nak kembali dah kepangkal jalan untuk menyempurnakan agama kita..berusaha untuk berubah..kalo dok pikir yang jahat..tak reti sangat pasal agama pasangannya kompom jugak tak pandai agama..maka memang kesianlah kat kaum asli afrika yang baru masok islam..mau2 nye pasangan die pon orang yang tak pandai agama jugak..memang naya


tak semestinya tak tau pasal agama maka kita bakal beroleh pasangan yang sama..berusahalah untuk berubah..minta dikurniakan imam yang mampu membimbing kita untuk berubah..bila imam tu dah tiba..grab it..lelaki pon..tak semestinya dapat bini stok ustazah korang akan berbahagia..kerna hidayah itu milik ALLAH..berusahalah untuk memperolehinya..


tang keturunan pulak..tak semestinya..bila perempuan itu dari keturunan yang tidak baik..maka ianya akan menghasilkan baka baka yang tidak baik..apa kata we make ourself menjadi starting point untuk menjana keturunan yang baik..its up to ourself...


yang rupa dan harta tu..senang je kan nak ulas senirik..biasenye tang agama ngan keturunan je yang membuatkan hati seorang wanita itu gundah untuk menerima seorang lelaki dan imam yang baik untuk mereka..


nak tanya lebih lanjut..tanya je kat fb..kepada yang bertanya..amacam..dah terjawab ke idak ni..


p/s
awak..kita akan sama sama berusaha ek..built da stand to standing together..



bukan sekadar omongan kosong

26 comments:

epadzz zainal said...

wah2...
mitop2 pehe lah ore tuh.
keh3..amin2...


semoga ada jalan terbaik untk mereka..heeeee..

H.J said...

semoga berbahagia..

Yatie Awang said...

ini untuk cari bini ek, cam mana pulak nak cari suami...hahahha tapi tak apa kakak dah dapat hihihi

fRaMe+LenSeS said...

ai like entry ni.. weee~~ ada orang nak tawen dah ke? yayyy.. :P

nuyui a.k.a miss NUSHA said...

suka entry ini..

sama2 berusaha yer..

smoga berbahagia =)

Zul Fattah said...

aku doakan sahabat aku sorang ni, dapat la jodoh yg sesuai dan bahagia sehingga akhir hayat...Amin..

Fyqa said...

whoaaa.

nice laa..

;)

aziekz said...

dan kna igt,,,,kte semua bkn perfect..complete..so si llki or si pompuan ..jgn nak lbih2...
kekurangan or kelebihan tu ,,untuk saling melengkapi,,,
moga aku dapat yang insan yng baik,,menerima kekurangan ini,,heee..

for en,jiji
moga berbahagia..:)

ijA said...

semoga berbahagia...JIJI YU

Niena Pengembara Ilahi said...

benar sebenar2 nye :)

xada ilmu kta leh carik..berusahalah ke arah kebaikan :D

Rozuan Ismail said...

agama adalah option paling penting untuk pilih calon.masih belom terlambat untuk belajar agama

kiera'sakura said...

setuju... nak dapat yg baik, kita kene jadi yg terbaik dulu... ye ke idak?

iyka syafika said...

tapi cm mne lak dengan orang yang xleh terima sbb lain agma2.

Tasha said...

pendek sngt...kih3

Santri T.P.I.N.I said...

pilih yg ada agama, nanti yg tiga lagi tu akan datang sendiri...

Diana @ bilakukatacinta said...

awak..kita akan sama sama berusaha ek..built da stand to standing together..

suweet plus jiwang kemain

BeloG MTT said...

Teruk sekarang tak semestinya teruk selamanya..Dan baek sekarang tak semestinya baek selamanya..Wahh boleh gitu pulak statement kan.. hehe :D

Apa pon kita ni sebagai manusia tak masih boleh belajar segala jenis ilmu tak kira siapa pon kita hinggakan hembusan nafas terakhir..Cehhh~ :)

Syazwan Che Deraman said...

laki kena pandai la pimpin bini.
kalo samo samo sesat.
nayo la kat akhirat nanti.
sapa tuo sesat.
bahayo bahayo.

[sutera kasih] said...

setiap hari berubah menjadi lebih baik..

Cik Eliza said...

heeeeee~

speaking englishhh

t kau nak kawen jempot aku ye uncle jiji,

:P

laskar pelangi said...

wah pak ostad!
mantoppp! macam pakar keluarga lak..semoga bahagia bersama pelangi hati pak ostad;)

aimie amalina said...

waaaaaaaa
maceh pak ostad
kene soh bakal imam bace ni =]

cimOt said...

thumbs up!!

diana said...

nasihat yang bagus bukan je untuk yang masih mencari..
tapi untuk semua..>:)P

Eera Shera said...

peribadi psgn tu ditentukan oleh peribadi kita

Ainul Hayat said...

Semoga ko berbahagia Jiji bersama Cik Pelangi. eh eh eh... Pe pun nice info. Nanti pape aku tanye kat fesbuk ok....

p/s: Kalau pasal pekerjaan pasangan yang jadi isu ape kes?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved