salah engko la ni..

bangau oh bangau apeha engko kurus..
macam mana aku tak kurus..ikan tak timbul timbul..
ikan oh ikan apehal engko tak timbul..
macam mana aku nak timbul..rumput panjang bebeno..rumput panjang bebeno..
rumput oh rumput waht kedehal engko panjang sangat..
macam mana aku tak panjang..lembu tak makan aku..lembu tak makan aku..
lembu oh lembu apekehal engko tak makan rumput..
macam mana aku nak makan..perut aku sakit perut aku sakit..
perut oh perut apahal engko sakit..
macam mana aku tak sakit makan nasi mentah makan nasi mentah..

warghh bingai..sampai ke bila pon takkan habis lagu ni kalo cenggini..same thing goes to us..kita seringkali menyalahkan benda yang tak patot kita salahkan..tak pernah kita jadikan diri kita starting point untuk melakukan perubahan..dah tu kalo asyik tuding jari kat orang lain padahal kita yang tak nak berusaha..last last sapa yang untung..hurm.kalo ikut lagu ni..last2 ular jugak la yang untung kan..dapat makan katak free free..orang lain jugak la yang akan untung..orang yang cepat grab peluang..yang tau berusaha tanpa menyalahkan sesapa..

sama jugak dalam perkara agama..
kita tak solat..kita salahkan air yang takdak...
kita buat maksiat..kita salahkan nafsu yang tak tertahan..

dah tu sampai bila..





bukan sekadar omongan kosong

25 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

klau wat salah sikit,nk salahkan org len...kesalahan sndiri xnmpak

ijA said...

ahaha, hmmm..

EYQASARA said...

btol2....suka tgok silap org lain, silap sendiri pejamkan mata je.. hampeh org mcm nie.. ggrrr.. *teremo plak kan? adeh...

Eera Shera said...

takdir yg selalu disalahkan.dan apa yg berlaku selalunya sbb perbuatan sndiri

Iffah Afeefah said...

Ko buat aku tpikir


erm btol. Sampai bile salahkn org

Ct Aja said...

betul2... senang crite cermin diri sendiri dlu.... takde org boleh ubah kalu bukan kite sndiri..

aimi said...

manusia zaman skrg

apik pehe said...

tau takper..at least tanyer diri dulu..maybe kiter sendiri yang mula wat salah

IFA Athirah said...

wjud jugak ey org cmtu?yg xde air,xnk solat?polik ni..

chiLleD...!! said...

fikir sejenak..muhasabah diri

kembatolo™ said...

keno jirik mapuh ore lagu ni ji. sungguh pun. haha

Sunah Sakura said...

T__T

Hanie_Dew said...

tau xpe. manusia boelh cipat seribu satu alasan untuk lepas dari kesalahan.

wah wah cam tazkirah komen aku.

aimie amalina said...

dok situla smp bebile
aiyaaaaakk
jgn cri alasan..hummmm

Bigdaddyz said...

best kalau ada sahaja alasan....:)

Yatie Awang said...

itulah kena fikirkan sedalam-dalamnya, apa yg kita mahu dalam hidup

diana said...

kalau itu macam mati lagi baik ooo..
hehheeh

FaKArePa!n said...

sampai kiamat pon x habis.. btol tak ostad..

Anum said...

macam2 kan manusia zaman sekarang

Asyila Zainuddin said...

pernah sekali aku lupe lagu bangau ni.. sampai call org semata-mata nk tau pasal lagu bangau ni.. haha..

Cik Eliza said...

main salah2 sudey, haha

H.J said...

....

budakijaupendek said...

salahkan diri sendiri sebenarnya.
tp ego terlebih pulak.
so salahkan org lain. haha

kiera'sakura said...

tepuk dada tnye iman

adrinaqamarina said...

aku pernah baca pasal citer bangau ni dalam satu buku haritu.


suka nak salahkan diri sendiri atas apa yang jadi. kuman seberang laut nampak, gajah depan mata tak nampak.



part semayang tu lagi la. tambah3 kalau travel jejauh, tak bermaksud kita tak boleh solat. -.-'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved