anak pertama..

jadi anak sulung bukan kemain susah weyh..tanya je sapa sapa yang memegang jawatan secara tak langsung tu..kompom takda yang akan kata senang..kemain jugak susahnya..

adik adik ku beware..big brader is watching you allzz
jadi anak sulung..means high expectation..dalam segala aspek dan segala hal..memang adik beradik..dan family akan pandang dengan mata mata yang deorang ada..kena set satu benchmark tinggi dalam family..

kekadang anak sulung ni ada jugak yang perangai die tu macam split..kat rumah kemain dia diam..muka meced..ada lagak gaya kepimpinan..low profile..tapi bila kat luar rumah..dia la raja..suka bersaing dengan member member..tapi aku..kat rumah pon aku havoc..kat luar pon aku havoc..apa aku kesah..tak caya tanya la si HJ..


anak sulung...mana main kongsi kongsi barang..barang second hand pon biasanya anak sulung dah tak berapa nak layan..sebab dari kecik..anak sulung biasanya dapat benda baru je manjang..lepas tu..barang barang tu akan dipusakakan kepada adik adik bawahan..so jangan cop kami anak sulung ni meterealistik..


biasanya anak sulung akan mempunyai naluri tolak ansur..sikap mengalah yang tinggi..natural born with dat..bukan dibuat buat..tapi percayalah ianya memang hadir dari dalam diri kami..chewaahh haik petuih..sebab tu kami jarang sangat melawan bila kami dimarahi..dirotani..disebati..dibaham jikalau kami membuat salah..kalo pon kesalahan tu takder la sebesar mana sangat..


apa lagi ek..sapa anak sulung cer kasi sambung ini story sikit...


p/s
abi anak sulung jugak..so die memang memahami jiwa raga aku le..



bukan sekadar omongan kosong

36 comments:

ijA said...

ahaha..betul tu..anak sulung dapat barang je 1st ..weeee..pas tu bertolak ansur tu betul..kat rumah ketua..lah..kat luar pun boleh je jadi pemimpin dan tegas kot anak sulung ne..ehhheee

Niena Pengembara Ilahi said...

betul la tu..tp sy ank bongsu

Faaein Talip Roy said...

paling tak best dapat barang turun-temurun.. hurm... untunglah anak sulung.. apa2 semua dia dapat dulu..


p/s: wah.. adik jiji nak beli dslr.. perghh.. bestnya.. adik jiji ni tanya kat akak, macam akak ni pro aje kan.. kalo tanya akak.. of courselah akak suka D90.. sebab tu memang dslr yang first akak idamkan dulu.. akak ni tak berapa mahir sangat bab dslr ni, setakat guna main tekan2 aje.. hehehe...

Akak tak pernah guna Canon 60D, jadi tak boleh nak komen sangat.. Nikon D90 aje pernah usha2 dulu.. Bagi akak D90 ok.. Tapi sekarang, D7000 lebih upgrade dari D90..

Adik Jiji cuba klik sini.. tengok perbezaan Canon 60D dengan Nikon D90..

http://snapsort.com/compare/Canon_EOS_60D-vs-Nikon_D90

InshAllah ada jawapan nanti.. [^^,]

mesti member adik jiji ramai guna dslr kan.. pasti dia orang lagi mahir bab2 ni.. better tanya dia orang..

kalo tanya akak lagi sekali.. akak akan jawab dslr dari brand NIKON.. sebab akak Nikonian.. wajiblah mengatakan Nikon is te best.. hehehe.. ^^, ..

yang pentingnya Ji.. Sebelum nak beli tu letakkan target dulu, nak beli dslr sebab apa? kalau setakat nak ambik pic biasa.. guna kamera compact pun dah cukup.. jangan membazir..=P dan lagi satu try dulu jenis2 dslr tu semua.. dah puas hati belilah yang mana berkenan di hati..

ingat satu je Ji.. apa saja kamera yang kita ada itulah yang terbaik buat kita.. Yang penting ambil gambar guna HATI.. tak kisahlah 60D atau D90.. hehehe.. [^^,]

*terpanjang pulak komen ni.. macam dah boleh buat entri aje kan.. hahaha..

Eera Shera said...

aku pun anak sulong gak..

anak sulong pandai, baik, banyak berkorban dan boleh diharap.

huhu..masok troli tolak sendiri.

Muslimah Optimis said...

haha..aku setuju sebab aku pon anak sulong gak.. pasai bacthmark tu totally agree

kiera'sakura said...

aku ank bongsu pmpuan.. jadi aku mmg x reti tolak ansur dgn adik aku tue.. hahahaha :p

Qaseh dalia adelia said...

saya anak sulong tapi manja .. ok tipu haha
bongsu girl ..

emm mmg berat kan tggungjawab anak sulong , tapi tak tahu lah sbb tak merasa yg pasti nya rata2 anak sulong ni garang gak r kat umah ..betul tak ?sebab abg sulong ku sangat bekeng .. kuwang3x ..

zahidah seran said...

saya anak sulung.
protective.

Zul Fattah said...

best ke dapat jd anak sulong?

Syara Mohammad said...

Hi...

err... can't say much. I'm the youngest in the family. =D

Mya said...

oh ya. true. saya pun anak sulung.

chiLleD...!! said...

sy pon anak sulung..sume yang ko ckp ada betollah...

Panggil Aku Han said...

ok den pn ank sulung slalu tertekan dgn kerenah adik2 dkt rumah tu..haihhh

ghost writer said...

aku anak ke-tiga yang tak banyak demand dan karenah.

cik yuki said...

anak sulung . . kena tanggung kesalahan adik2 die . . ^^

Ct Aja said...

huhu, betul2, jadi anak sulung untung pe....

Asyila Zainuddin said...

anak sulung dtg utk bg komen ni.. heee.. paling tak suke bab expectation tu.. pressure jugak nak dptkn str8 A dlm sume exm.. pastu bangge bile takde lg adik beradik yg pecah rekod.. heee..

KaK LimAh Si SupiR said...

ehee..kaklimah ank last, so xtau ap perasaan jadi ank sulung :P

Rtp Farra Arisha said...

anak sulung bakalan dapat semua yg mereka inginkan.:O anak bongsu pun sama kot.
kmu anak sulung eyh??

SoLy SoLicious said...

aku anak sulong gak..lalalala...:)

EE said...

ank bongsu g ssh.asyik2 org kata manja...haishhh pening kapla...

Syazwan Che Deraman said...

aku anak sulung!

aimi said...

aku ank last.. tp aku nk komen sal abg long aku..

dy 2 pemalas... xreti kemas brg2 dy... kalo aku balik uma mst aku yg kne kemas brg2 dye... lau aku xd..mak aku n ayh lah yg jd mangse...

aku xsuke ank sulong...!!!!

ciK LyndaWawa said...

anak sulung terpaksa mengalah..erm...

Epal Hirata said...

aku along manja je kat umah...sbb yg bwh aku laki kot..hahah
tp aku sgt stuju along ni high expectation...n kdg2 kn jd hipokrit sket dpn adik2..
:p

Bella Bell said...

sepppp sikit!! gua pun anak sulung jugak.. hehehe..


tapi.. bila gua keluar dengan kawan2 yang baru kenal gua, semua orang akan ingat gua ni anak bongsu.. grrrr.. nampak sangat gua ni perangai kebudak- budakan.. haha!!~

EYQASARA said...

tak laaa.. my sis dgn sy..sy lg bnyak mgalah.. manje terlebey anak sulung ni.. hahaha.. :P

Sunah Sakura said...

aku anak sulung beb...tapi aku la yang paling cam kanak2 kot kat umah tu...err...

erysweetie said...

hoh. memang susah kemain.

bab barang tu lagi aku setuju. haha.

aimie amalina said...

weeeeeeeeeee
aku ah entri ni
sebb aku anak sulong jugak
anak sulong ada tahi lalat kat bahu
x caye ce tgk skrg
kiki

Gen2Merah said...

saya kagum tengok tanggungjawab yang dijalankan oleh abang sulung saya sejak ketiadaan ayah kami..

kini tanggungjawab tu dipikul bersama oleh saya semula sebab abang saya dah bekeluarga..

risa said...

salam sayang my uztaz;)
memang tanggungjawab anak pertama agak susah...contoh adik2 lain..
selalu akak tak push anak sulong...selalu bagi semangat kat dia..tp tu lah macam jiji cakap lah anak sulung sangat2 berdikari:)

Iffah Afeefah said...

Kmain puji y slung

tp klo y slong cm ank bngsu cmne lak?

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

wlpon aku anak no2 dari 9 org tu.. tapi aku paham bebenor perangai anak sulung nie..

suka mengarah...sbb dia yg paling tua laa katakan..

Tasha said...

syg along aku...tbe2

cimOt said...

woiii abg long!!hahaha..adek nak eskem!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved