lu tak usaha..pandai-pandai lu la

seorang penggunting rambut non muslim dok tengah layan sorang pelanggan muslim sambil bertanya:

"macam mana kamu mengatakan bahawa ALLAH tu wujud..padahal engko tak nampak pon ALLAH..jika ALLAH benar benar berkuasa..kenapa diluar sana..ramai lagi yang dok berlapar..yang jahat..yang tak terurus kehidupan deorang..peperangan..senang kata kusut masai la kan..mana ALLAH kamu???"
si muslim tu tersenyum tenang..menten cool..rilek selumber badak air dok berendam..

"dah tu kalo aku kata kat dunia takder penggunting rambut..amacam..melenting tak??"
"pehal lak ko kata cam tu??"
"sebab aku tengok diluar sana..kemain ramai lagi manusia yang rambut deorang kusut masai..dah tu ramai pulak yang rambut panjang..memang huduh le rambut deorang"
"oo kir aengko salahkan aku le ni..tu bukan salah aku weyh..deorang yang tak datang nak gunting rambut dengan aku..aku ada je dok tercongok kat dalam kedai ni"

Maka muslim itu tersenyum, "Begitulah umpamanya. Bukan Allah itu tiada tetapi manusia itu tidak pergi kepada Allah, tidak meminta pertolongan dari Allah, tidak mendekatkan diri kepada Allah, tidak mengamalkan apa yang Allah suruh dan tinggalkan apa yang Allah larang. Bukan Allah tiada tetapi manusia yang tidak mendekati Allah." Penggunting rambut itu pun terus terdiam.

sama halnya dengan hidayah ALLAH..bukan ALLAH tak memberikan hidayah kepada seseorang..tapi seseorang itu yang tidak berusaha untuk meraihnya..

amacam story..baik ka...



bukan sekadar omongan kosong

26 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

hmmm betul,mmg smuanya dh ditentukan tpi kta xleh nk berserah je.. usaha tu pnting

Niena Pengembara Ilahi said...

yeaa ! gelak sopan sbb dpt jdi pengkomen 1st

Anum said...

betul2
story bagus

Anisa Hang Tuah said...

saye lagi suke gunting rambut sendiri.

✿ cik pieQa ✿ said...

Owh TERBAEK !

thumbs up :)

aimie amalina said...

baekkkkkkk ostad!
jap nak pi like!

kembatolo™ said...

nyakuk2. haha

Iffah Afeefah said...

Sungguh setuju dengan tuan hamba

Paradise Gal said...

Allah ade di mana-mana.. tapi diorang yang buta tuli tak nampak.. atau sengaje ignore. sebab nafsu dan akal bergabung. tanak susah berkorban hidup kat dunia ni. nak hidup senang aje sokmo. huhu

diana said...

dah malas nak usaha lepas tu nyalahkan takdir pulak.."nak buat cemana..dah takdir.."
tu ayat orang zaman la ni..
cakap guna lutut!

Bella Bell said...

perumpamaan yang simple tapi menarik.. gua suka tu :)

RaraTan said...

manusia kadang kadang suka sgt duk salahkan orang laen kan? ish3

Tasha said...

baik sngtlah!

gedek! said...

Ha!

Teros diam!

HEROICzero said...

perumpamaan yang baik , dan mudah . =)

Faaizz d. Zul said...

analogi yg bes.

Allah mmg tak pernah dan tak akan tergugat kalau kita tak datang kepadaNya.

kita yg perlu Dia.

=)

Faaein Talip Roy said...

analogi yang baik ustaz.. teruskan lagi.. ana teringin nak baca analogi-analogi yang lain pulak...

* eh apahal plak aku terbahasakan diri 'ana' ni.. hahaha.. eh lupa.. patut bahasakan diri akak.. ^^, teruskan bercerita lagi yer adik jiji..

eiela said...

Kalau tak jumpa Allah, macam mana nak tau DIA ada ke tak kan.

EYQASARA said...

btul la tu... (^^)

Diana @ bilakukatacinta said...

analogi yg mudah dan simple - dapat diterima oleh orang biasa2 cam aku

cimOt said...

yuppp..betoi!!

KaK LimAh Si SupiR said...

best! haaa..amek kau..tny lg mcm2 :P

Sunah Sakura said...

aku lak pestime baca story ni kat blog hilal..dalam cerpen remaja mulia..

CIK TOM said...

cerita yang bagus...utk kesedaran org non muslim..

kiera'sakura said...

mcm story kaabah aku bce kt pesbuk tue....

like like

b-are zakri said...

terbaekkk!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved