cara elak nasi basi abang long ji gebu

ha'ah...selamat tengah hari abang long jiji gebu ucapkan pada korang korang semua..hari ni..abang long jiji gebu nak kongsi petua petua petua nak elak nasi basi dengan cepat..kekadang abang long ji gebu tanak nasi sebelah malam..nak kasi adik adik dinner..kalau ada lebihan nasi tu nak jugak buat nasi goreng ala baba nyonya pepagi esok..leh wat bekal untuk adik adik ke sekolah..

kalau camni belum sempat basi dah jadi yayiikk ni...
maka diharapkan keadaan nasi itu molek le gamaknya..namun ada pada sesetengah keadaan nasi tersebut menjadi cepat basi..maka abang long ji gebu jadi sedikit bermuram durja lah..setelah abang long ji gebu tanya kepada opah..opah kata..

"taruk je garam ke secubit dua..takpon bunga cengkih..hasilnya..nasi tu bukan je lambat basi..malah nasi tu berbau wangi gitu..nak lagi wangi tabur le bedak johnson baby.."

cenggitu le caranya..namun begitu abang long ji gebu tak cuba lagi..muehehe..



bukan sekadar omongan kosong

33 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tq tips ni jiji..klu musim panas kat sini nasi mmg cpt basi

Iffah Afeefah said...

Uh aku tatau la plak

slalu thn je

Anisa Hang Tuah said...

petua..

Nalisa Syahira said...

hui , nasi berlauk .

KuNanGKuNanG said...

rindunye kat nasi ni...dua minggu lagi balik klate leh la beli banyak2...xkan sempat basi sbb dah masuk dalam mulut terus ke perut.hahaha

Faaein Talip Roy said...

selalu aku masak.. Alhamdulillah ok ajelah.. yg penting masa basuh tu.. banyak2 selawat.. huhuhu..

*kalo dah amik pic tu senget.. mane leh ejas lagi.. melainkan edit ngan photoshop ker.. tapi bila dah edit kepuasan tu takde dah.. hurmm

budak penjara said...

nasi kukus beli mano tu??

Sunah Sakura said...

ko saje kan nak tunjuk nasik ko amek guna kamera mahal

diana said...

o..
ye ke??
akak tak pernah tahu pulak..

mekasih opah abg long jiji gebu...

d_LA said...

kejam la ko ni ji tunjuk pic nasi ketika aku sedang berlapar ni..grrrr..mmg x sempat basi kalo rope gitu weh...

Blueice Butterfly said...

~thanks 4 the info..hehe kna try :)

qasehraihan said...

waaa...dh terer bokek le ni dio..hoho

izfanora said...

wangi lah nasi aku lps nie..

eh, ko mmg guna tulisan warna hitam ker? aku xleh nk baca post ko. kn highlight dulu, br leh baca..

aNaYaNa said...

haha jahatnya petua..

Asyila Zainuddin said...

selalu masuk peti ais je.. haha.. konpem tak basi..

bobiedanbad said...

klu ada nasi lebih aku masuk dalam peti sejuk je, esok pagi tak basi ble goreng ikut suka hati

amy syahirah said...

hamboi! tak penah2 org ltak bedak johnson baby oiii . =P

Eera Shera said...

ooo baru tau..

Hanie_Dew said...

nak cube letak bedak johnson baby la.

Amirah Adnan said...

aku penah try.. tp sekali je.. tak suke bau bunge cengkih tu.. hihi

(Lizz) http://www.mummycute.com/ said...

sedapnyer nasi bungkus....

Niena Pengembara Ilahi said...

nk kasi wangi lagii taruk le channel no5

ghost writer said...

bab bubuh bedak johnson tuh yang tak tahan tuh.mesti sesaja jer.haha!

siti kektus said...

yeke? jgn time makan tergigit bunga cengkih tu sudah. ;)

aimie amalina said...

okeh
ko cube dulu baru bg taw okeh
hehehe =p

laskar pelangi said...

wooo! terliur molekkkkk tengok nasi kukus tu..rindu kelate wes...

cik pieja hut said...

nape tak letak perfume je skali? kan wangi je nanti klu makan...

Rozuan Ismail said...

haha letak bedak johnson baby sekali dgn lotion pon ok.huhu

Umie Artoqiemie said...

o.. cenggitu.. boleh try ni abg long gebu.

FaKArePa!n said...

hbat petua ni ostad..

Pembunuh Tanpa Bayang said...

ada petua...
tak lah membazir kalau nasi tak habis.tapi bab letak bedak tu agak meragukan.

cik pulau said...

bedak johnson tu meme terbaek ji..

kiera'sakura said...

simpan dlm peti ais jela.. tp make sure simpan dlm tuperware yg bertutup

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved