hang blogger kedekut ke pemurah..

ada orang kata"bodoh takleh nak ajar..cerdik takleh nak tumpang"..


ada pernah korang dengar ker peribahasa sedemikin rupa????yang si bodoh bila di ajar..taknak pulak die mendengar ajaran tersebut..yang si cerdik ni pulak.kecerdikannya hanya untuk diri die seorang sahaja..ilmu yang ada tak mungkin dia akan kongsikan bersama orang lain..
dalam pikiran aku yang cukup suci ini..dunia blog juga punya cerita yang sama seperti peribahasa takpon pepatah diatas...ada yang tak suka bila ditegur..otometikelinya akan melenting kalo orang ada bagi teguran pada blog dia..padahal yang menegur tu bukan calang calang orangnya..sudah lama berpengalaman dalam dunia blog ni..

sama juga blogger yang dah 'cukup ilmu' kononnya...bila diminta tips tips maupon tujuk ajar..pergh..langsung tidak dilayannya..iya iya dong..maybe ada sebab tersendiri..waaa mana mungkin seorang blogger berilmu nak melayan beribu ribu soalan dari mereka yang berada dibawah..dia pon maybe takder masa..tapi takkan satu pon tak terlayan..

apa yang pasti..kedua dua sikap diatas..sememangnya wajibbbbb..wajibb kita campak jauh jauh dari bersarang dalam diri kita..

Rasulullah S.A.W bersabda:

“Tidak wajarlah bagi orang yang bodoh, berdiam diri atas kebodohannya. Dan tidak wajarlah bagi orang yang berilmu berdiam diri atas ilmunya.”
p/s
nak tanya aku soalan soalan..tanya je la..kalao ada yang tanya tak terjawab lagi..tolong ingatkan aku..tak rugi share ilmu yang ada..kan..biar la sebesar zarah sekaliponnn



bukan sekadar omongan kosong

34 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

aduhh risau gak jika ada yg bertanya soalan tp akak lupa nak jwb.ada ke tak ye?sbb kita bkn ada ilmu sgt pun..huhu

bobiedanbad said...

adakah aku , tidak menjawab soalan sesiapa? hehehehe maaf klu terlepas padang aku ni pelupa orgnya

FasiHaH SupiaN said...

betul tu....jgn biarkan yg bodoh terus bodoh yg pandai sorang2 pandai

~Nana 귀여운~ said...

nak tanya tapi x tau apa yang nak ditanya..mcm mana tuh ? :D

azwa amani said...

setuju sgt.. :) sharing tu kan caring.. :)

Eera Shera said...

betul2..ilmu tu pun pinjaman dr ALLAH jugak.bila2 je boleh ditarik..

sergeant keroro said...

bila ko nak kawen ji, sila jawab.

Umie Artoqiemie said...

nak tanya.. bila nak bagi password nuffnang kat aku? haha

Liyana Zahim said...

Weh aku tidak tergolong dlm golongan tu kan? Aku ini pink hati.. Hahaha~

[sutera kasih] said...

siapa buat header awk? smart

betul tu..ilmu itu milik Allah, kita hanya meminjamnya dan mesti dikongsi. sharing is caring is loving is sweet!

erysweetie said...

peringatan yg bagus.

Iffah Afeefah said...

Aku ade soalan

laskar pelangi said...

ada soalan ni..bila ostad jiji nak kawen? hehe

Cik Eliza said...

baru ade idea kew nak tulis?

hihi...

Syazwan Che Deraman said...

aku baru dengar weh perkataan tu.

demo kerek ko tubek kb?

mas saari said...

sharing is caring... janganlah bodoh sombong!

Kalamhati said...

ni hok nok denga nih..lamo doh tunggu jiji buko kaunter pertanyaan..hehehe

kembatolo™ said...

tp sblm tanye tuh try la usaha sdiri dlu. hahaha

Jue said...

Nak buek camne kalau org dah poyo

Soalan aku; bole tuju lagu?hahaha o ya, xyah wat entry pun xpe. Ko kasi je link video tu kat komen box. Nanti kitaorg p cekidaud

Niena Pengembara Ilahi said...

betul..jgn kedekkut ilmu & jgn jadik bodoh sombong... tatau tanya,

Lea Isnawi said...

ilmu perlu dikongsi

sharing is caring

Tasneem Sayorwan said...

Ni mesti sero hati dgn sapo2 nih? ahaha

amy syahirah said...

sy nk tnye satu soalan boleh?? knape nama belog awk nescafe+milo?? hehe . jwab jgn xjwb :)

Hanis MY said...

Mujo takdok ore tny napok sgt tok pro hehe

diana said...

akak buat blog mula dari 0..
tanya orang tu orang ni..
ada yang jawab tapi ada jugak yang memang sombong..
yang sombong akak pangkah terus.

sekarang kalau orang tanya apa2 usaha la akak untuk tolong kalau mampu..tak mampu akak ckp tak mampu.tau dah rasa cemana bila kita harapkan orang tolong tapi dia buat dekk je.sakit wooo...

ghost writer said...

payah gak kalau kita tak dapat menjawab sebarang soalan berhubung tunjuk ajar nih..kang tak pasal2 dikatakan sombong lak.

Bella Bell said...

mohon tunjuk ajar.... bukan tujuk ajar..


typo bro.. typo... hahahahaha.. :P

RaraTan said...

kadang2 ade jugak yang bodoh sombong. hohh, itu yang lagi saket ati seh. haha

aimie amalina said...

baek ostad!
ostad
trimassss
sebb selalu ingatkan kami =]

PENCONTENG said...

alhamdulillah, minggu ni baru je aku perturunkan ilmu buat blog kepada kawan aku,

moga bermanfaat penulisan kita semua ostad :)

Hanie_Dew said...

ilmi kalau dikongsi semakin berkembang.kalau diperap nnt jadi pekasam je.

Hanie_Dew said...

errr.setakat ni xde soalan.

kiera'sakura said...

trima kasih jwb soklan aku ritu

Paradise Gal said...

berblog juge satu skill. perlu dipelajari. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved