jawi vs rumi

aliff..ba..ta..saa...jimm..haa..kho...dall..dzal..rooo..zaiii...sampai yaaa...kompom korang pon tau kan baca aliff ba ta..yang tak tau..pergi bukak muqadaam balik..cari pak ustad..belajo balik..lagi senang..donlot je lagu aliff ba ta dekat utube..macam macam style ada..takpon pi ramlah ram..suh dia nyanyikan satu lagu aliff ba ta..ye la sekang ni kan musim  tanya retiss bab bab agama..

aliff ba ta ramai yang dah kenal..tapi ramai ke yang reti baca jawi..kalo rumi tu takyah cakap le..melainkan kaum tua tua taraf onyang tu mungkin jugak ada yang takleh baca rumi..sebab deorang dah terbiasa dengan penulisan jawi..maklom la..nak menentang penjajah dedulu pon tulis kain rentang guna bahasa jawi..terpele'ot jugak kepala hotak penjajah tu nak membacanya..

haa..hambik ko nak..sekali tulisan ghupe tulis dengan kaki tak cukup jari..tau ke nak baca macam mane weyh..
maksudnya:
we want you to go out from our country

from onyang
gamaknye gini lah sepanduk onyang onyang kita dahulu kala masa dok halau penjajah..kemain lagi..tapi sekarang ni berapa ramai yang tak reti nak baca tulisan jawi..kan kan kan..



bukan sekadar omongan kosong

33 comments:

Paradise Gal said...

ade name kamu dalam entry baru.

chiLleD...!! said...

adeh..xleh nk bc yang tu..xphm

kiera'sakura said...

lame gle x prektis bce jawi.. huhuhu

kiera'sakura said...

lame gle x prektis bce jawi.. huhuhu

Anum said...

lama dah tak baca jawi
ntah2 dah x pandai

Anisa Hang Tuah said...

utusan melayu
akhbar jawi

laskar pelangi said...

dasyatlah isu pasai retis dan isu agama..ada ke disoal pada retis...samdol betol

kembatolo™ said...

kekok kakloh weh.. haha

Zul Fattah said...

aku masih lagi tersekat2 nk baca jawi.. menyesal rasa x blajar masa skolah rendah dulu

aimie amalina said...

keke
same dgn entri teman kelmarin
gud2 ostad!=]

nurdani said...

jawi kian dilupakan. aku baru nak buat entri fasal ni. bagus2. hehe

FasiHaH SupiaN said...

bila apa org kata tu akademik lbh dititik beratkan, subjek ukhrawi macam terpinggir sedikit..

Niena Pengembara Ilahi said...

terpaksa ngaku.... nk nulih jawi pun kekadang t'slh eja..kalo baca, satu mukasurat kna amik masa 10x ganda lama berbanding ngan rumi....


msa skolah rndah dlu kalo kelas jawi slalu pnteng

putri noor syamimi said...

lamo amek den tak mai sini. haha.
boto la tuh. ramai yo kengkawan den yang gagap2 baco jawi...den pon ade gak kalau bahasa jawi emang leh baco...tapi kengkadang nak nulih boto bona tuh tak dapek sobab ea jawi an cam melayu gak...dinamik...kengkadang ado alip kengkadang tak..

#seni jawi-khat atao bahasa omputeh ea callipgraphy pong ore tak tau bebeno~

#ko dapek baco ko bahaso den ni jiji? haha!

Eera Shera said...

tok wan aku pun tau baca jawi je. rumi tak berapa

ghost writer said...

aku sendiri pun merangkak gak membaca jawi.harap asas jer ada masa primary school.haha

Umie Artoqiemie said...

perghh lama gila aku baca.. hahahah..

tinta hatiku said...

sy boleh baca Jawi tau... walau tak selancar ostad.

;)

❀Hanim_RosLan❀ said...

ttulisan jawi anak murid saye lagi cntik..haha

Asyila Zainuddin said...

nasib boleh bace jawi.. tak sia2 mak ayah hantar pegi sekolah dulu.. :p

Faaein Talip Roy said...

hahaha.. siapa onyang tu?

lama jugak tak baca tulisan jawi.. tapi Alhamdulillah still boleh baca lagi,...

Amirah Adnan said...

alhamdulillah aku boleh lg bace jawi..

patriotik entry ko skang kan.. hek

aimaniman said...

alamak bijaknya dan tingginya semangat patriotik org2 tua dulu2 kan... zaman sekarang plak... kaf.alif.mim. ha.ya.ra,ya. ta.waw. alif.waw.ra. cha.waa.nun.ta.ra.ya. come here to our country.... bawak masuk punk, skin head etc..

MerLe said...

haha..ptut la terpeleok pale aku nk bc.. bi rupenye..

tp mmg..bdk zmn skg ramai dh x kenal jawi.. bdk thn 5 pn kdg2 x pas lg..sdey je rs.. anak murid aku dlu pun sma...

diana said...

budak2 sekolah sekarang ni ramai betul yang tak tahu jawi..
bukan budak sekolah je..
mak budak dengan bapak budak pun ada yang tak tahu..
selalunya kalau tak reti jawi maknanya ngaji pun tak reti..

Hanie_Dew said...

aku reti baca jawi la. alaaaa.. aku baru nak bagi tau ayat atas tu in rumi. ko dah bagi tau. ala ko ni...

~Nana 귀여운~ said...

hebad..huhu

Epal Hirata said...

terer gile jawi ko...haha,leh translate BI lg tuhh...

aimi said...

dlu aku xreti bce jawi... exam sek agama aku slain balik soalan.. sb x reti bce... lme2 nt5h cm ner aku blh bce cikit2... n aku jd minat nk bce tulisan jawi =D

ijA said...

reti juga sekarang ne..sikit2..je..

KaK LimAh Si SupiR said...

jawi english tuuuuu :P

.izzatul.hazwani. said...

hahahha.. blur jugak nk baca jawi tu . bila dh baca smpai abis baru dpt ...

cimOt said...

sekolah aku dolu wajib baca akhbar jawi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved