resepi abang long ji gebu..

ini tengah hari..abang long ji nak kongsi satu resepi paling mudah simple dimple pimple sesuai untuk orang bujang bergetah lagi keseorangan tapi not available seperti abang long ji..ini hari abang long ji gebu nak kongsi resepi ikan keli masak kicap..

ni kalau masak kicap ni...boleh tahan
bahan bahan..
-ikan keli yang dah siap goreng..goreng pulak takyah la goreng sampai jadi garing..goreng biasa biasa ja.sambil bermalas malasan cenggitu je..

-separuh bawang besor hiris hiris..sambil bermalas malasan jugak..

-3 ulas bawang putih dihiris manja


-halia besor ibu jari budak umur dua tahun..dimanyang manyang

-kicap manis..sos tiram..cili boh ikut rasa..kalau nak pedas gila..taruk le sesupit cili boh..

-garam secukup rasa..yang ada darah tinggi..kurangkan sikit..

-minyak ron 95..


cara caranya..

panaskan kuali...taruk minyak RON95..tunggu minyak panas...nak tau panas ke tak..abang long ji gebu try dengan lidah yang dikurniakan tuhan..dah panas..campak je bawang besar hiris..bawang putih hiris ngn halia halia tu sekali..


bila dah naik bau bau..taruk cili boh..sos tiram..tunggu le lama sikit..taruk kicap manis secukup rasa..dan garam tu abang long ji gebu rasa..takperlu dah kot..rasanya rasa yang ada tu pon dah cukup masin dah...last step masukkan ikan yang dah goreng gitu gitu je tadi..pas tu nak kasi ikan tu berteman..letak le cili besar hiris tak pon tomato yangn dibelah dadu..

hidangkan bersama nasi untuk..baca doa dan silakan melantak dengan sopannya..aminn...

p/s
abang long ji gebu rasa resipi ni lain sikit dari yang biasa..tapi apa abang long ji gebu kisah kan..kata resepi mudah...



bukan sekadar omongan kosong

28 comments:

Iffah Afeefah said...

Kompom cepat mati gne minyak petrol

adeiii rosak2

Princess Nur said...

Ahahahaha..ni dah kira derhaka betul ni..siap taruk minyak RON 95 gitu..

Asrul "iLham" Sany said...

resepi bunuh diri...hahaha

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

pedas2 manis..mmg menarik resipe tu ye jiji, tp klu akak buat kena derhakakan guna minyak sayur ye..keh3

Anisa Hang Tuah said...

ron95 buat mnasak?
cis

membunuh namanya

Puteri Iqa Izyan said...

malas nak masak caner? o_O

fRaMe+LenSeS said...

ahahahhaha.. :P ron97 taleh ka abg long jiji gebu? :P

Paradise Gal said...

ade sebut name anda dalam entry baru.. :)

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

wahh, abang long ji pandai masak! untunglahh, jadi lelaki pandai masak! teruskan usaha.

Eera Shera said...

resepi paling dasat..haha.

boleh masok masterchef ni

ked said...

wajib ke pakai ron95?klu kikis kat org minyak je x leh? save bajet sket..hehe

aimie amalina said...

oohhh
sgt mudah la niiii
ish2..aku harap sume selamat lepas gune resepi ni =]

Umie Artoqiemie said...

abang long ji.. sedap,, dah try.

cik pulau said...

adoii...
jiji oiii...
ni klu budak lurus bendul ni ikut,abis la rumah tu meletop..
hahaha..

yana-feehily said...

btl tu cik pulau..mau meletup rumah nnt klu ada org yg btl2 ikut..hehe

satu lagi yg best, pegi kedai runcit mintak nk beli minyak ron95 kat pkcik tu.. ^__^

Liyana Zahim said...

Jike hendak jimat kicap, gune shj minyak itam.. Sedaknyerrr..

lieynanilaz said...

resepi bunuh diri...hahaha.

diana said...

jaga2 ..
nanti bulu mata hangus..jhehhhe

SoLy SoLicious said...

kompem boleh maati ni..haishh

bobiedanbad said...

muahahahaa tak sampai hati nak cuba.

KuNanGKuNanG said...

sepatutnye kene guna minyak gas...hahaha

Rozuan Ismail said...

jiji jambu,jom masuk masterchef,aku nak goreng telur

Faaein Talip Roy said...

RON95? giler arr.. tak sanggup den nak cuba...

Nia Ridzwan said...

abang long sesupit tu apa? XD

Amirah Adnan said...

abang long ji chef..nak signnnnnnnn

Asyila Zainuddin said...

haha.. 1st time jumpe resepi ni.. unik.. wakakaka..

EYQASARA said...

tergolek tergelimpang la sume yg mkn msakan ko nieh.. hahaha...

cimOt said...

diet yg sihat ni..hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved