syaitan pon tak sedap hati..

satu hari..ada sekor setan terr jumpa sorang mamat ni pada waktu subuh.mamat ni kemain lagi syok dok tido..masuk waktu subuh..mamat ni pon lagi la bernafsu menarik selimut..setan dah ketawa berdekah..sampai la habis waktu subuh..mamat pon bangun mamai2 nak pergi kerja..setan cakap dalam hati "hurm..g gua boleh makan mamat ni"

setan pon dok berkepit dengan mamat tu sampai masuk waktu zohor..mamat dok tengah syok layan fesebuk ngn twitter..azan zohor tak diendahkan..tau tau je mamat tu dah nak pergi lunch..setan ikut je..senang kerja tak kena nak menghasut ke apa..


dah masuk waktu asar..setan dah mula rasa cam bimbang sikit bile tengok keadaan si mamat bingai tadi..dah azan asar..mamat still wat pekak tuli je..mamat pakai seluar pendek..gelabah nak pergi main bola..setan dah tergaru garu kepala.."mamat ni gua agak dah boleh jadi sahabat sejati gua..entah tima mana dia semayang pon gua heran"


azan maghrib dah berkumandang..mamat bingai masih lagi ligat dipadang..dah habis main bola sempat lagi lepak lepak tepi padang sambil pekena hundred plus..dalam tengah bimbang gila..terdetik dalam hati setan.."memang gila la mamat ni..teman sejati sampai ke neraka nanti kalo terus camni.."..


sampai la waktu isya..mamat bingai dok tercongok depan tibi sambil tengok rancangan ustazah pilihan...setan dah mula rasa tak sedap hati..ada benda yang perlu setan sampaikan kepada mamat tu...memang setan dah betol betol tak sedap hati..setan tunggu sampai mamat tu tertidur..dan setan masuk dalam mimpi mamat tu..seraya berkata..


"lu memang gila la bhai..dulu monyang gua..tuhan suruh sekali je die sujud kepada ADAM..sekali je monyang gua ingkar arahan bersujud monyang gua dan seisi keturunan dia sampaikan gua pon kena stay dalam neraka..lu punya story lagi gila..tuhan suruh lu sujud lima kali sehari kepada DIA sendiri..tapi lu boleh buat bingai..hentah apa jadi kat lu nanti kat SANA kelak..memang lu lagi hebat dari gua.."
 



bukan sekadar omongan kosong

26 comments:

Anum said...

untuk renungan bersama

Hanie_Dew said...

hihihihi.sempoi dan mendalam entry ni.entry nasihat yang tak serius. sesuai untuk semua peringkat umur. termasuk aku.

terima kasih tidak terhingga untuk peringatan saudara se-islam mu. like 1000x. (aku ni kdg klah jgk dgn diir sedri).

ko tetap akan dpt ganjaran special sbb sangat supportive. jgn risau.

Rozuan Ismail said...

thanks atas ingatan.

nuruashia ♥ said...

entry ni sgt2 bguss dan buat nuru terasa hohoho.sentap mak nok :P

azwa amani said...

itu org kte, lbh setan dri setan..huhuh...smga kita x jdi kawan setan..

Anisa Hang Tuah said...

syaitan pun kenal dia.

Lea Isnawi said...

setan susah hati ke?

bukan setan gembira hati

Princess Nur said...

moral: jangan jadi sahabat syaitan...renung2kan..dan selamat beramal! =)

Eera Shera said...

buroknya perangai lagi terok dari setan

Umie Artoqiemie said...

ostad, tolong azankan mamat bingai tu.. x ohsemm!

Cik Eliza said...

pehhh!

terbaik!!!

Ainul Hayat said...

Ada mesej yang hendak disampaikan. Alhamdulillah mesej kau sampai kat aku Pak Ostad.

Iffah Afeefah said...

Terbqikla ji

SoLy SoLicious said...

memang xde psaan lgsung eh die tuh..haishh... btw, cite yg bguih..pdoman bsame

aimie amalina said...

^_______________^
x taw nak komen ape..
thums up!

Tea said...

Hai syaitan mmg tak sedap. Ramai manusia suka yg tak sedap.. Sebab syaitan mampu membuatkan ia nampak sedap..
Aku juga tak paham

♛ Azie Azra ♛ said...

ustaz,syaitan xhasut pun dia xsolat ape semua. mksdnye itu perangai semulajadi dia ke ape? nak tahu ape bezanya sama ada syaitan hasut or x tapi orang tu still buat jahat. cmne ek?

NURUL AINI NORAZMAN said...

klu setan pon dah ckp mcm tu,.tak tau la,.terok na dah tuh//

diana said...

hehehhe...
setan ada geng dah..

bobiedanbad said...

bagus entry awak :) menginsafkan

EYQASARA said...

sindiran pedas pada yg tak solat.. bgus! suke entry nie.. (^^)

Mat Gebu said...

Perghhh...bijaknya menantu aku!!...

Hansyirah Takezur said...

entri teguran yang ganaz daripada pak ostad...

syukran litazkirah.

HEROICzero said...

bila dah jadi keadaan , saitan pun dah respek kat kita, bahaya ni bahaya . keh3x

FaKArePa!n said...

bhaya goh..

Faaein Talip Roy said...

setan tu dah rasa tergugat sangat dah tu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved