berdosa geng geng photografi

Apa hukum kita mengambil gambar model2 yang mendedahkan aurat (model wanita terutamanya).

Jawapan : Haram samada model lelaki, wanita atau khunsa.

Lepas shoot kite sebarkan dengan upload dalam Facebook, or mane2 forum. Adakah kita turut mendapat dose dalam kes penyebaran gambar2 sebegini rupa?

Jawapan : Setiap yg haram dilihat maka haram pula diperlihatkan kpd org lain samada dimuatkan pd majalah, akhbar, internet dll. Selama mana gambar2 tersebut belum di delete, maka selama itulah potografer mendapat saham dosa.

So ape pendekatan kite sebagai rakan2 photografi dalam menanggani masalah sebegini rupa?

Jawapan : Kembali kpd Islam samada kita ni fotografer atau siapa saja dengan mendalami ilmu agama dan sebarkan kpd orang lain atas nama dakwah. Tunjukkan kpd orang lain bahawa gambar yg cantik tak semestinya model atau yg haram. Islam tidak menghalang fotografi cuma mengawalnya sahaja agar tidak melampaui garis panduan agama.

sumber:digitalmukmin


panduan kepada para pencinta fotografi dan model modelnya sekali..jangan memudahkan islam untuk kepentingan diri sendiri...



bukan sekadar omongan kosong

32 comments:

senyumSOYA said...

^^ betoi!!

Iffah Afeefah said...

ji mekasih kupas isu ni

aritu aku nk tego seseorang

tp xsampai ati n ase xlayak lg nk nego hurmmm

ika said...

yeap . snap snap gak . benda yg di snap jgn tak jege pulak kan .

Umie Artoqiemie said...

rasanya aku model untuk camera aku sendiri takpe la kan? hahahaha.. siap pakai telekong lagi.. kah3..

IFA Athirah said...

ak pn brfikiran sama!

SoLy SoLicious said...

ambo like entry ni..^^

EYQASARA said...

baru bercita2 nak jd photographer.. erm.. tak jadi la gini.. -.-" dah tau hukumnye..

erysweetie said...

ni daru ust azhar idris kan. agree!

Niena Pengembara Ilahi said...

betul.. :D

Rozuan Ismail said...

kalau fotografi orang kahwin tu cm ner ye

FasiHaH SupiaN said...

a good picture does not need to be anybody,

Raden said...

mne nk cari lelaki yg pkai jubah tu..jgn ckp dlm uia. nk yg lua uia

annenyss said...

goooood!

sergeant keroro said...

ceit, nak pomot gambo dio la tu.

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ostad..tq isu ni.tpcamner ngan suami yg minat snap2 gmbr then siar gmbr isterinya posing sana2 ala2 model gituw.dosa juga somi dia kan?

Eera Shera said...

setuju bebeno..

ramai yg tak kisahkan hal ni

bersama kak Es said...

lelaki aurat bukan jubah je...

kalau dah tutup dari pusat HINGGA lutut kira dah OK...tp kalau tak pakai baju cam geli lak hehehe

Pelihara aurat jom...bergambarlah sebagai mana kita rasakan semua mata memandang. Baik shoot gambar dalam rumah sekali pun...aurat tetap pelihara OK :)

aimie amalina said...

huuuu
nak jadi potograper bumi jeklah
hehehe
maseh ostad! :)

azwa amani said...

suka tgk phto yg cntik.. tapi bukan org, amani suka gambar pemandangan..

MerLe said...

betui~ terima ksih sebab mengingatkan eden yg hmpir terlupa

Tasha said...

bru tpikir...nice ^^

cimOt said...

ok contoh org tu mmg xpakai tudung,tp dia nak bergambo ngan org bertudung..caner tu?

Cik Pulau said...

kemahh boh...
setuju2..

ehh.. mace.. mace.. mace xknl jah tmpat ni. muahahaha

Paradise Gal said...

betol lah. hmm.. tapi ramai photographer rase cool bile amik gmbr pompuan seksi. huhu.. sib baik da break up dengan photographer.

Sunah Sakura said...

good ji...

hira said...

saya lebih suka ambil gambar pemandangan sebab ia sangat indah :)

Ujie said...

yg mengambil gambo kena tau hukum..
yang ingin diambil gambo pun kena tau hukum.

Diana @ bilakukatacinta said...

betul tu..yg mengambil dan diambil kena tahu peranan masing2...

ada kwn pernah citer...adelah sorg ni, nak amik kursus fotografi..tp tak lepas interbiu, sbb dak ni pakai tuudng..dia kate photographer kena amik gmbo daring2, so sanggup ke kalau amik gambor sampai tahap org vogel*...?

erkk..camtu pon ade..??1@?#$$

kiera'sakura said...

betol tue jiji.. aku ade gak pk ritu.. kira aku nk like la entry ko nie

Liyana Zahim said...

Kekdg rase nk tgur tp kang dorg ckp apa lak.. Ilmu agama tak tnggi sgt.. Haaa.. Susah weh nk tgur.. Aku kekdg pk gak bile tgk kwn2 aku ambik gambo pompuan seksi.. Aku nk je tnye xde feel apa2 ke time ambek gambo tu? Lau seksi sikit takpe ni banyak weh... Lau da zoom tu kompemla cuci mata..

Aku ske gmbr2 ustaz idrus azhar.. Gmbr die ada lucu n berunsur dakwah kekdg.. Pehtu gmbr view die shot sume lawo2.. Ohsem!

fRaMe+LenSeS said...

penah berpesan kat depa

Hanie_Dew said...

shoot la pix pemandangan cam ustad azhar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved