betul saff...rapatkan saff

nak gambor gedabak besar..kesi picit atas gambar ni..
kasi cerita pasal saff nak solat jema'ah..tak kira kat rumah..mau pon kat surau atau masjid..tak kira dengan sapa sapa..dengan ma abah ke..dengan mak mertua apak mertua sekali dengan bini ka..dengan orang orang kampong ka..sama kita punya family ka..itu saff kalau nak solat jemaah..ada cara caranya..senang cerita..taknak kasi story panjang..tengok gambar kat atas..kalau boleh donlot gambor tu..save dalam lappy..wat simpanan untuk rujukan masa depan..ini pasal cara susunan saff

ini pulak pasal  saff tu senirik..banyak lobang kosong sana sini..sifu aku pernah berkata..nak kasi tengok kesatuan satu satu umah dekat satu satu kawasan..kasi tengokramai mana jemaah kat masjid dan macam mana susunan saff kat masjid kawasan tersebut..kalo banyak lubang dan ruang..maka dalam hati jemaah tersebut..ada lagi benda yang tak berapa nak kena..

tu belum kira geng kipas lagi..nak penuhkan saff kena cari area yang berkipas..area tak berkipas..kompom tak masuk rapat bhai..apa kesah..sekarang ni..masejid dan surau pon kemain lagi siap taruk aircond..dah kalo nak jugak dok area berkipas..kasi taruk kipas dalam itu kain pelikat..



bukan sekadar omongan kosong

16 comments:

SoLy SoLicious said...

hari tu nengok Agung nan PM sembahyang jumaat live kt tv.... Jauh yang amat saff depa ning.... boleh muat lagik sorang kt celah tu..haishh

Iffah Afeefah said...

erkk aku slalu kene ni

Ujie said...

mmg berlaku..dlm jemaah prmpn pun gitu.
penat le pak imam soh rapatkan saf.

gedek! said...

uncle geng dinding....

haha

bobiedanbad said...

saff rapat ke kipas :)

ghost writer said...

selalu cari tiang untuk menyandar.lagi haru aku tengok.

cik pulau said...

geng kipas..hahaha

diana said...

hahahah..
ayat last buat akak gelak dekah2...

aimie amalina said...

dari sekolah
smp la ke U
smp dh abis U
mang mslah ni dok depan mata sokmo
aihhhhh

FasiHaH SupiaN said...

kat kampung aku...oklah...xde masalah...tapi tang masalah nye kan ji..masalah kadang tu sebaris je jemaah nye ji.....masjid dah baru dah...canti...makin besar..tapi orgnye tak jugak nak ke masjid....

MerLe said...

tringat dulu ms sekolah sk duk tepi pintu sblm solat tapi ble nk mula msti duk tgk soff sebab duk rapat...hehe

Faaein Talip Roy said...

bila kau cakap geng kipas.. teringat aje aku dengan situasi masa time ramadan tu..

Niena Pengembara Ilahi said...

kalu kelik kmpung, bla gi sejid & hapar sejadoh atas sejadoh mokcik2 lain dio ngepek sbb kena sejadoh dio..pahtu dia bangun gi dok tmpat lain,xsedar sejadoh dio tu besar tikar.

Paradise Gal said...

hahaha..geng kipas. kelako. mcm geng mafia je. fb: khairiah abdul razak. nk tuntut ilmu, sile pm dgn sopan. hahaha...

Ainul Hayat said...

Ji,
Aku save gambo ni tau sebagai panduan.
tenkiu

Hanie_Dew said...

erkk..masjid sblah umah aku kipas merata rata. tp macik macik slalu soh org ke depan ke depan. yang dia kat belakang bole tegak je xnak gerak langsung. hahaha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved