wasiat abang ngah..terbaikk..

 biasa lu orang dengar abang long..kali ni abang ngah mau kasi pesan..ini pesanan gua cilok dari fesebuk trainer sixpack perut gua..PENDEKAR SUPERSAIYA
abang ngah suh taruk dudel ni..ngada tol.bajet muka greyson ceng2
Ada beberapa pesanan utk kalian :
1. Harapan Ngah, jgn letak gambar yang mendedahkan aurat (selain dari muka n tapak tangan) dlm FB @ laman2 sosial lain. Nanti Abah, Ngah jgk dpt saham dosa..

2. Jangan add lelaki yang tidak dikenali, kerana akan membawa pelbagai fitnah.. pedulikan org nak kata "FB awak tak ramai kawan ke ape".

3. Jgn letak gambar yang berposing2 yang mengundang org bukan mahram suke n kluar pujian "cutenye awk @ cutenye awk posing"CANTIKNYA AWAK..MUNCUNGNYA BIBIR AWAK. Ini adalah bibit dosa yg akan mengalir ke tubuh Abah kita & Ngah.

4. Gunakan nama yang berbentuk mendoakan diri sendiri di FB klu tidak mahu guna nama sendiri.. jgn guna nama yang kita sendiri tak tahu menahu @ kurang fhm maknanya.. tak tahu maka bertanyalah ..

5. Kalau post di FB tu, jgn lah selalu meluahkan perasaan.. cukuplah kita meluahkan perasaan kepada mereka yang dipercayai @ terbaiknya kepada Allah S.W.T.
Post lah sesuatu yang mendatangkan manfaat..

6. Janganlah post pic2 kawan2 @ adik beradik @ sesapa jua yang tidak sempurna penutupan auratnya.. walaupun dia seorang artis, walaupun dia mmg x tutup aurat diluar.. Kerana kita akan menjadi punca dia bertambah berdosa, termasuk orang yang melihat n termasuk kita sendiri.. & andai suatu hari dia menutup aurat sempurna tetapi ada gambarnya yg lama masih tersiar.. kitalah dipertanggungjawabkan..hal ni..abang long ji nak add on sikit..sama juga halnya macam kat blog..nak post gambar..pilih piliha wahai sahabat..

Setakat ini dahulu.. mungkin nanti ada penambahan..

Tolonglah ...

P/s : Ingatlah pesanan ini utk kebahagian dunia & akhirat..
Kalau esok lusa Ngah dah xda, anggaplah ini wasiat harapan Ngah..
Kalau umur kita sama2 dipanjangkan Allah, pesanlah kepada adik2, anak2 & seterusnya.. Dunia ialah jambatan ke Akhirat yg penentunya syurga Neraka
gila terbaik nasihat abang ngah..gua terharu dapat abang ngan cenggini..terkentut keterharuan rasanya..sayang abang ngah..



bukan sekadar omongan kosong

30 comments:

Anum said...

baiklah abg ngah
hehe

Sara Ali said...

hehe....
perbaiki...
=)

kiera'sakura said...

insyaAllah abg ngah :D

Nia Ridzwan said...

terbaek abg ngah. rasa nak share benda di kat FB nanti, bila dah activate ^^

SoLy SoLicious said...

kim salam abg ngah !

Sunah Sakura said...

aku suka no 6...terutama kat blog2...so, pandai2 pilih gambar nak masuk blog...pandai2 tanggung dosa...

pasal nama untuk mendoakan tu pun semua da besar panjang...da boleh fikir da kan?

Niena Pengembara Ilahi said...

terbaik... mcm tu gak la kt blog.... berhati2 kalo nk post gmbar..kte dok jga kemain gmbar kite tp letak g,bar org len bleh plak

aimie amalina said...

baik bang ngahhhh =]
hengatttt baik2 ni =]

Iffah Afeefah said...

lau dia abang ngah

aku kak ngah wakakaka

aDisH.sHidA said...

I'ALLAH ABG NGAH

IBU GEBU said...

terharu sampai terkentut ke? dasat...dasat

IBU GEBU said...

macamana kan klu blogger tu niat nak bagi nasihat kat orang jangan pakai seksi, tapi dia share gambar artis x tutup aurat... seksi giler!

Anisa Hang Tuah said...

baiklah

Nurul Iman Rosman said...

baiklah abang ngah.

insya Allah wasiat akan dilaksanakan :')

Faaein Talip Roy said...

aku rasa selalu kut terluahkan perasaan kat blog ni.. hurmm.. tak elok.. padahal dulu dah pernah kena tegur dah.. tapi aku buat tak endah aje.. hurmm..

dan aku rasa macam nak tukar nama kepada nama asal balik lah..

eh.. tapi letak gambar budak kecik tu macam mana pulak.. elok ke tak eh? yelah aku kan suka letak gambar bebudak kecik ni..

Munnafendy said...

yg lain2 tu dh ok dh..mmg tak buat..tapi yg no 4 tu...sy mmg xpkai nama sbnr,sbb tak mau rmai cari...bajet artis la plak...kih3

gedek! said...

wasiat harta, takde?

Ainul Hayat said...

Terbaiklah pesanan Abg Ngah ni. Memang setiap point tu perlu diberi keutamaan.

Hanie_Dew said...

sayang ngah jugak la.ok.ingat.insyallah.

merahitujambu said...

baiklah..insyaALLAH..=p

Si Nuansa Eyqin said...

baik abg ngah. :)

FasiHaH SupiaN said...

terima kasih abang long, abang ngah!

syabab said...

wat mase ni sye dh folo sume wasiat abg ngah dengan hanya satu tindakan...deaktivate fb..hehe..so berblogging jela sknk..heeh

**::CIKNUURUL::** said...

baik abg ngah,Insyallah,.:))))

dwaty said...

lepas ni nak buang gambar2 yang tak menutup aurat dalm fb...

Syana said...

ramainye cakap baiklah abang ngah.

ghost writer said...

paling senang,tak payah nak fesbuk-fesbuk sangat..haha

Puteri Iqa Izyan said...

insyaAllah.
terima kasih untuk ingatan =)

Suhaili Sarif said...

pttla ko da xletak gmbr ko kt header
hehe

Eera Shera said...

nasihat abg ngah buat aku rasa nak delete je gambor2 yg ade kat blog.nak2 pulak bila tau ko cube nak ngorat skandal2 aku..haha

ps: kalo sudi jom la join segmen

http://eerashera.blogspot.com/2011/11/segmen-eera-impian-dan-harapanku.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved