dah solat tapi still buat maksiat...

rasanya gua dah kasi ulasan lanjut pasal tajuk ini itu hari.tapi mungkin ramai yang terlepas pandang..almaklom la..entry pasai persoalan ugama ni..tak ramai yang nak pandang...betoi ka idak????

berbalik pada ceghita asal...sehari semalam kita dok solat..tung tang tung tang..tapi kekadang..kita solat solat punya solat..tapi maksiat still kita buat...apajadahnya solat  yang kita dok buat..sedangkan solat itu dapat mencegah dari melakukan perkara fahsya' dan jugak munkar..apekebanda fahsya' dan munkar tu????ala senang citer..maksiat tu pon termasuk jugak la dalam fahsya' dan munkar tu...

kenapa solat kita tak dapat nak mencegah kita dari melakukan perkara jahat???? ..sedangkan kita dah bersolat memang cukup cukup waktu..cek nak habaq mai..apa kata..kita pakat cek balik..cek balik solat kita..yang kita dok buat..

kita cek bermula dari niat awal kita solat..apa kita solat memang ikhlas kerna tuhan ataupon sebab itu hanya sekadar kewajipan..dah tu kita cek balik wudhuk kita..adakah wudhuk kita cukup sempurna ataupon cincai punya pattern..dah habes wudhuk..kita cek balik..tempat semayang kita..ada cantik ka..ke ikut main taram ja..kita cek rukun semayang kita..ke rukun semayang pon ada yang tak ingat..main semayang ja..tup tup dah bagi salam...kita cuba renugn balik..sejauh mana kita paham bacaan dalam solat kita..sejauh mana kyusyuk kita..sedekat mana hati kita dengan tuhan ketika bersolat...banyak lagi yang kena cek..tapi kalo cek yang secepet ni pon dah tak berapa nak lepas..maka jangan berasa pelik..dah solat tapi still jugak buat maksiat..

p.s:::Apa ada dgn 11.11.11? Ianya adalah 11 Nov 2011,bersamaan dengan 15 Dzulhijjah 1432 dan jatuh pada hari Jumaat. Jadi,banyakkan berselawat ke atas Rasulullah saw dan membaca Surah Al-Kahfi


 



bukan sekadar omongan kosong

37 comments:

Anisa Hang Tuah said...

terima kasih untuk peringatan

:)

Cik Eliza said...

11 11 11

baru perasan.

=_="

adrinaqamarina said...

solat tu sendiri kan mencegah kita daripada melalukan kemungkaran~ :)


hey hey, aku datang sini! selamat hari raaaya ^__^

Diana @ bilakukatacinta said...

semuga amalan dan solat kite diterima

aimie amalina said...

hurmmm
begitu banyak lopong dalam solat yg masih kene baiki

maseh ostad!=]

EYQASARA said...

baik ustaz JIJI YU.. (^^)

*111111 sekadar nombor.. bukn ape pun... huhu.. kan? >.<

onie said...

solat solat,maksiat lakukan gak...macam orang tak pakai tudung la,eh..tah aku tak ley ulas panjang...haha

Niena Pengembara Ilahi said...

org yg solat pastu buat maksiat.. ada la yg xkna dlm wudhuk, solat & niatnye tu

CIK MIN - MIN said...

ERMMMM RENUNGAN D PAGI JUMAAT...

nuruashia ♥ said...

entry ni entry pertama yg nuru btol2 phm nape org duk ckp pasal 11 nov tu..thanks ji sudi share pasal surah tu..huhuhu

kechixx said...

suka baca;)

thanks;)

::Cik Pija:: said...

bagus peringatan ni. solat berfungsi utk cegah drpd lakukan kemgkaran. if dok buat jugak mcm xdak gunala solat tu :( sia2 ja. penat yg dapat, pahala entah ke mana

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

aku nak 'like' pesanan ko yg last tue..

liyana said...

thanks utk peringatan tu ustaz...

Sunah Sakura said...

hurm..betul tu weh...

laskar pelangi said...

makanan untuk iman ;)
terima kasih jiji:)

Iffah Afeefah said...

Aku pnh bace kt blog ko

sergeant keroro said...

renungan bersama

izfanora said...

manusia itu sifatnya lupa. sbb tue maksiat masih berleluasa. kita juga selalu diingatkan suoaya muhasabah diri sendiri sebelum tidur untuk pastikan hari esok lebih baik dari hari ini.

aku copy paste dr fb member aku pasal 11.11.11 nie. aku pun tak faham kenapa kecoh sangat dorang dgn tarikh tue.

"11.11.11; Dalam kitab satanic the holy is satan. Yg Mr St Wingston Father Satan bagi tahu
yang 11.11.11 hari kebangkitan anak
setan dan dajjal yang akan memerintah dunia. Dan org akan memuja2 pada hari keramat yg bratus tahun Wiliam satan tunggu-tunggukan. Sebenarnye orang tak
akan tahu apakah makna tarikh tersebut malah pada hari Jumaat datangnya kami untuk menyesat semua agama Islam, Kristian dan Buddha. Dan di mana nanti Yahudi dan kami akan gembira kerana kebodohan manusia yang ada agama tapi tidak guna dengan betul. Sesungguhnya
father of god satan akan terus menyesat ank2 adam, St Mary and Crist Jesus. Maka kiamat akan muncul pada hari Jumaat dan tarikh ini bermakna untuk kami. Sempena keturunan kami 6.6.6, 9.9.9 dan 11.11.11. Wallahualam."

sekadar renungan bersama. Sebab tue islam ada kalendar sendiri. Jangan terlalu mengagungkan kalendar lain.

Hanie_Dew said...

kene cek balik dari mula niat. ok.aku cek balik. makasih.

11.11.11 mmg 11 Nov 2011 = 15 Dzulhijjah 1432 = Jumaat. banyakkan berselawat ke atas Rasulullah saw dan membaca Surah Al-Kahfi. dosa ibarat diampunkan sehingga hari jumaat berikutnya. insyallah.

Anum said...

peringatan yang bagus

naziyatul fatihah said...

sangat suka...

thank dear :D

bobiedanbad said...

terima kasih bro :)

diana said...

cek jangan tak cek..
mekasih jiji..

Pembunuh Tanpa Bayang said...

mungkin ada yang kurang.

Rozuan Ismail said...

kena check blik solat kita.adakah sempurna @ x

PENCONTENG said...

bila dah cek, maka akan dapatlah kesan yang nyata seperti tertulis dlm Kitab yg mulia - solat itu mencegah diri dari fasha dan sandha. eh salah dari fahsya' wal mungkar

alexa yussida said...

tazkirah yg simple tp sampai ke pointnye :)

kokser kokdam said...

abih ore duk kecek 11.11.11 nih..

12.11.11 xdop ore ssebut plok dh

Mutiara Bernilai said...

*terkial2 membelek2 kualiti solat diri sendiri*

eh, hai ostad jiji!

tinta hatiku said...

Ntahnyer diorang ni....

Marah mrk ostad, marah mrk....

*tengah cek diri sndiri ni*

Paradise Gal said...

eh jiji yu.. baru seminggu tak bukak blog, header suda baru. :D nice entry anyway.

Faaein Talip Roy said...

nice entri la weh..

banyaknya kekurangan... [-__-"]

cik pulau said...

betol tu ji..
byk benda kena check..
jange letih sajo duk tungeng tunggak...huhu.

11/11/11.. orang kanan dato' husam meninggal..al fatihah..

Prasetyo said...

Nice blog posting. I'm just blogwalking and very interesting to stop here and read your post. I like this.

But, dont forget to give us your comment into my blog ya.

Thanks for share.

ir prof dr alia rosli said...

Okeh... Bek ustad

kiera'sakura said...

hurm.... btol tue

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved