salah pak imam jugak

lepas bebrapa kali gua menjelajah masjid untuk solat jumaat..merata rata masjid jugak gua jejak..gua rasa..masalah makmum tidur ka..makmum dok bersembang ka..makmum tak ramai ka...makmum takkasi perhatian ka..sepenelitian gua..gua tengok..kekadang kita tak boleh jugak nak salahkan makmum je..patot jugak gua rasa kita salahkan pak imam yang memimpin..

kekadang pak imam kemain baca khutbah pungpang pungpang..tanpa sekelumit pon nak perhatikan makmum..dari sepuluh tahun dulu..sampai la ke jumaat hari ni..takkan le pak imam tu tak perasan perasan kan..dah kalo tau cam tu le gayanya..pak imam..haruslah melakukan perubahan antaranya..

-apekata..kalau nak sangat baca teks khutbah tu..kasi pendekkan sikit..takpon buat rumusan ringkas padat dan berinformasi terkini..

-gaya baca khutbah tu..bior le ada jugak up down..jangan maen baca sterk je panjang lak tu ..syok senirik lak tu..yang makmum sume dok ternganga...aku tau le teks khutbah tu memang panjang pon..

-cuba tepati masa..kalau dah masuk zohor tu..azan azan je la..kita tak tau..beratus makmum belakang kita..mungkin berpuluh ada yang kerja..takpon memang ada kerja..imam pon kena memahami makmu..

-last..cuba bagi khutbah..dalam 2 bulan sekali pon dah cukup dah..kalau asyik dok baca teks je..cam boring jugak..kekadang tu..aku eprgi dua masjid berbbeza.minggu pon berbbeza..tapi khutbah yang sama..waaa..tak ke melopong jugak aku kalau cam tu..

renung2kan..dan selamat beramal



bukan sekadar omongan kosong

28 comments:

nurdani said...

nak sangat dengar khutbah mengenai aurat di tv

princess said...

cuba tahan mata dari mengantuk . and tahan diri dari tertidur : )

iz said...

betul gak tuh.. lagipon banyak lagi isu penting yang boleh diketengahkan dlm khutbah.. sembang pasal isu2 remeh.. boleh mengantuk woo..

Yayan. said...

cuba tengok video ni. sesuai dgn tajuk post ni :)

http://www.youtube.com/watch?v=3o6kpCLDMVg

Nia Ridzwan said...

cer abe ji plop g bagi khutbah XD

sergeant keroro said...

setuju!

Hanie_Dew said...

mmmm..umah aku seblah masjid. kalau cuti hari jumaat aku boel dgr khutbah dari rumah je. sampai dah lepas zohhor lame baru berenti.

Anum said...

anum setuju

aimie amalina said...

heee
tetibe teringin nak jadi lelaki
nak tgk gelagat pak imam bace khutbah real punya..heee..selalu tgk kat tb je..

variasikan perkembangan khutbah, insyaAllah dpt tarik minat =]

Yatie Awang said...

biasa dengar khutbah dalam tv je...nampak memang ramai makmum yg mengantuk hehhe

Hanie_Dew said...

aku nak reply komen ko yan g"aku hensem tak " tapi tak jumpa la weh. hahahahahahahha

azu said...

pak imam pon kene up-to-date skang kan psl orang skrg nk satu khutbah yg fresh,walopun info yg sama kita dgr..pak imam sepatutnya ade skill khutbah..so makmum myb xtido, xsembang..makmum pon shud prepare diri sdiri..xmo ngantuk2 tau bila dgr khutbah..senyum di hari jumaat~

oli-go said...

adoi..kalau dah bercakap sah ke tak solat jumaat tu???

noraauliyya said...

yes. zaman dah berubah..patut kena guna bahasa dan cara penyampaian yang lebih baik mengikut peredaran waktu.

unieMARKS :) said...

ya, patut pertimbang yang lain jugak.

SoLy SoLicious said...

ho2.. *angguk.. ustaz jiji sengguk2 dop dgr khutbah td? hee

Sunah Sakura said...

yang sama ajeeee memanjang kat masjid berbeza tu? eik...

Rozuan Ismail said...

tok imam ni byk yang baca nada sekata je.naik bosan.patutnya biar lebih ekspresi baru makmum minat nak dengar

laskar pelangi said...

kalaulah tok iman tu baca entry ko ni..he3 =D kalau jadi macam ustaz azhar tu..perghhh! 4 jam pun takpe..tak bosan kan camtu

vampire's lovex said...

aku ingt kan khutbah tiap2 mggu tukar,,up to date....

tu la ji,aku harap ko dapat bagi pendapat ni kat jabatan agama malaysia...kasi upgrade..baru org nk smyg jumaat laju2...ni ada yg guna alasan khutbh pnjg,pastu terlebih wktu nk smyg,da xleh smyg...huhu

ghost writer said...

aku biasanya solat jumaat kat masjid bermazhab Hanafi.dan khutbahnya sangat berlainan.dibaca dalam 2 versi bahasa.dan ianya sangat laju..

kat kampung aku,15 tahun aku tinggalkan macam tuh khutbahnya,masih sama macam 15 tahun aku tinggalkan.

Iffah Afeefah said...

Bende bosan dijdikan lawak ttp akn dpt trik mint org hehe

Niena Pengembara Ilahi said...

kalu kelik kapung,dgr tok ime baco khutbah tu pung supo boring jah...

keri ikhwan said...

ada gak sesetengah msjid yg mmang dia tak tngok teks, isi pun mantap... kena ngan isu semasa dan lebih santai. memang x ngantok. bleh fokus dr awal smpi habes.

hara said...

isi yg sama kalo dsmpaikn cra brbeza mmg bbeza kesannya

Eera Shera said...

pelik ek takkan imam tak perasan..

byk typo..huhu

zahidah seran said...

pernah kena "paksa" join solat jumaat few times masa kat uitm dulu.
kena amik point khutbah.
pastu present time law class the next monday.
rasanya khutbah imam kat uni dulu tak berjela.
based on isu semasa.
ala-ala tutorial class gitu.
senang amik point.
xsempat ngantuk..
eh eh panjang lak komen.

kiera'sakura said...

tapi ade je jugak yg imam bce khutbah ringkas dan padat makmum dtg time solat jer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved