dok tayang aib orang

pada satu ketika dahulu kala..ada sorang member blogger aku yan gkini telah berubah menjadi pemes amos yang teramat sangat pemes mengalahakan presiden afrika utara pernah berpesan pada aku.."jie..satu je aku pesan kat engko..dalam blog engko..jangan ko aibkan orang lain..itu je yang aku buat untuk aku naik sampai ketahap sekarang ni"..

memang betol la apa yang dia kata..aku sokong semaksimum peratus yang ada..apokono kalau entry kita dok mengaibkan orang je manjang..takker kita akan menanggung BEBAN..tapi pikir punya pikir..aib ni tak semestinya..kita kasitau keburukan orang..kecacatan orang..kemaluan orang lain..tapi aku teringat jugak..aurat jugak bermaksud keaiban..jadi kalau kita dok tayang aurat orang seantero alam kat dunia ni..sama jugak kita menayangkan keaiban dia pada orang lain..tak ke gitu mak jemah oit????

sedarlah..maksud aurat dari segi bahasa adalah keaiban..dok tayang aurata merata..maknanya kita menayangkan keaiban kita merata rata jugak..begitu jugak kat dalam entry2 kita..dok tayang aurat manusia sejagat bermakna kita dok tayang keaiban mereka..yer ke tak ni eh???



bukan sekadar omongan kosong

27 comments:

Iffah Afeefah said...

ye aku skong ko


sape blogger tu agkny

yana lyana said...

Betul gak ko cakap tu.
Insaf kejap

Sara Ali said...

=)

ah'ha kan....

MerLe said...

betul ji..aku sokong

reenapple said...

sokong! sokong!..hehe

SyASyA SaNi said...

aku harap aku tak mcm tu

izfanora said...

betul juga.

penat lah cerita hal buruk-buruk. bukan ada orang nak baca pun. :)

azwa amani said...

betul lah tuuuu :) buka aib org, nanti Allah buka aib kita pula :)

Rozuan Ismail said...

thanks fpr reminding. InsyaAllah for next entry,cuba untuk dikurangkan sedikit demi sedikit

amirah said...

orang kata kalau kita buat macam tuh maknanya kita sedang membeli saham dosa..yedakkk?

FTR said...

cek balik entri ko sebelum2 ni.. aku rasa.. ada pic yang tak berapa elok ko tayangkan..


*rasa lama tak jenjalan ke alam blog ni..

Fatin Nadia said...

aku setuju dengan kau.. kadang2 aku amik masa jugak la nak pilih picture yang sesuai nak letak kat blog..

~~lepas ni beringat la..

Paradise Gal said...

betol la tu. Uztaz azhar idrus pon kate. kalo kite upload gambar org lain yang tak menutup aurat. kite pon same tanggung dosa. ha.. baik elak elakkan lah yer.

laskar pelangi said...

sokong 101% :)

Ujie said...

selalu berjaga2 psl ni..sbg manusia, takot gak jika terlepas pndng.

Prince said...

Bila orang buat dosa, jgn kita ikut.
",

diana said...

setuju sangt2..
termasuk la blog2 yang dok
cerita pasal artis tu..ekekek

miss inna said...

muhasabah diri dlu..^^

Cik Pulau said...

iyo ostad..
mekaseh tlg peringat.. hehehehe

aimie amalina said...

beeeeetttoolll :)
sgt sokong!

Hanis MY said...

timo kasih tlg pringat ji...

Nurul Iman Rosman said...

hmm, betol jugak tu.
sebelum ni ade piker jgk camtu.

hara said...

iye..
blogs yg mcm tu boleh mmbunuh
org lain
dan maruah sdiri

yana,, said...

ouch! aku tertampar la jie oiy,, ok laa, lepas ni aku hati2 kalau nak guna khidmat pak google lg laa,, thx for this info!

kiera'sakura said...

betol ape yg tuan hamba katakan tue...

BeloG MTT said...

Dalam pada kita dok bukak aib orang,aib sendiri sebenarnya lebih terang benderang nampaknya~ -.-'

Hanie_Dew said...

alamak..opss..ok.makseh bg tau.kene careful pasni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved