HOW..WHY...APA KAITAN..

Diperingatkan dengan analogy telur kuning telur putih siang tadi.
dalam analogy tersebut anda ditanya mana lagi penting; egg yolk or egg white?
–> basically egg yolk paling penting sebab dia laa nanti yang nak jadi anak ayam tu, but then without the egg white, dari mana boleh ia dapat sumber segala food itu kan?…. jangan nak jawab kulit telur aaa,kang gua sebat lu depan belakang

itu lah tafsiran tak resmi yang suruh kita semua ni “mengejar akhirat tapi jangan tinggalkan dunia”. kita buat sesuatu dengan aim dalam kepala sentiasa untuk perkiraan/penghisaban akhirat, maknanya melihat dunia dari jendela akhirat. apa-apa yang ada di dunia ni are tools untuk kehidupan abadi di akhirat nun, sama je macam ijazah doctor ni. ia hanyalah satu tools untuk melaksanakan tanggungjawab asal manusia; jadi hamba dan khalifah. dia berbeza tau dengan “kejar dunia tapi tak tinggalkan akhirat”! jeng jeng, fikir jangan tak fikir.

i can still remember satu waktu where i was asked why do i want to be a teacher. jawapan skema zaman kekanak riang: nak tolong orang. orang tu bidas saya balik, dia kata, “come on, kalau betul nak tolong orang sebanyak2nya, join the NGO then. jadik sukarelawan. kenapa kene jadik cikgu??”
terdiam eden.


jadi back to our analogy.
kiranya andai laa telur kuning tu macam manusia kan. ada nafsu dan cita-cita. dia still membesar menjadi anak ayam inshaAllah..sebab itu memang fitrah Allah jadikan. time baby lagi kita dah belajar menstabilkan diri time berjalan, dah belajar yang api itu panas, dah belajar makan itu mengenyangkan (susah laa nak eja perkataan ni) dan banyak lagi. sebab itu fitrah —> ‘HOW’ kepada cara kita hidup. itu laa maksud title tuh.

embrio ayam tu nanti pulak akan gunakan egg white tu utk capai matlamat yg satu..jadi anak ayam yg nanti membeso jadi ayam tua. kiranya kita manusia Allah dah jadikan darah supaya dipam oleh jantung untuk perfuse semua cells and organs.. mereka patuh kepada Allah yang menciptakan mereka sebegitu. Allah dah tetapkan segalanya..tapi terpulang pada manusia nak gunakan anggota badan dan otaknya, yang di’perfuse oleh darah yang taatkan perintah Allah kepada tujuan apa. inilah maksud ‘WHY’…
 
andai ‘WHY’ itu lari dari paksi matlamat sebagai hamba dan khalifah, jadilah kita orang yang mengabaikan perintah Allah dan pecah amanah!



bukan sekadar omongan kosong

12 comments:

bersama kak Es said...

dunia tu pelaburan utk akhirat.

telur merah mmg sodapppp hehehe

KaK LimAh Si SupiR said...

dunia tmpt utk mencari bekalan utk akhirat ^_^

cimOt said...

yupppp!! gua angguk-angguk tanda sangat setuju..

Rozuan Ismail said...

complicated jugak aku nak fahamnya.baca dua kali kot.haha

∫êℳå ℋiℳå₩åℛï said...

semoga kita adalah golongan hamba Allah yang taat pada perintahnya..amin

azwa amani said...

like entry ni.. telur goreng ngn kicap pun sodap tuk dinner malam ni...

Eera Shera said...

bersusah payah memahamkannye..nice ;)

starsyeea said...

ermm...aku suke kuning telor...:)

bole cikgu? hehe

Cik Pulau said...

hidup di dunia untuk sediakan bekalan di akhirat kelak.. its all about how and why.. like~

Iffah Afeefah said...

beranalogi cm nadh plak

aimie amalina said...

seronok kan, belajr dari alam :))

keri ikhwan said...

fikir guna akal, tapis guna iman... alam itu guru yg baik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved