monolog hati dan akal

Hati: sakit!!
Akal: sabar~
Hati: kau tak rasa apa yang aku rasa..
Akal: tapi aku tahu apa yang kau rasa,dan sabar adalah perkara terbaik.
Hati: cakap senang laa!!
Akal: jika kau tak ingin bersabar,apa yang ingin kau lakukan?
Hati: entah..marah,menangis?
Akal: maka sabarlah perkara terbaik untukmu.marah hanya mengeruhkan
keadaan, menangis menunjukkan kau lemah..
Hati: rasa yang dipendam akan makin parah..
Akal: hilangkan sakitmu dengan melupakan perkara itu.
Hati: mana mungkin,nak melupakan sesuatu bukan senang,apatah lagi
perkara yang menyakitkan..
Akal: alihkan tumpu mu,sandarkan apa yang kau rasa pada
Tuhanmu.dunia tempat persinggahan semata-mata,tiada guna kau
bersedih akan perkara didalamnya.
Hati: bagaimana jika sakit ku ini kerana sahabat.
Akal: maafkanlah..dalam hidup ini kau akan berjumpa bermacam jenis
manusia,manusia tak sempurna,begitu juga dirimu.terimalah
kelemahan orang lain sepertimana orang lain menerimamu..
Hati: jika orang lain tak menerimaku?
Akal: biarkan..biarlah hina dimata manusia asalkan mulia dalam
pandanganNya.



bukan sekadar omongan kosong

21 comments:

~* chirpy_chummy *~ said...

aku suka entry ni.

betul2 kena sedebik ke muka aku.

ah.rasa nk copy masok dlm blog aku, aku link kan ke blog kau,aci?

Nia Ridzwan said...

NICE.

hati boleh jadi anggota paling baik. boleh pula jadi anggota paling buruk. huhu.

~~zAnAfAhMi~~ said...

syahdu dan sendu je entry ni....
tapi akhirnya hati mengalah pada akal kerana akal lebih bijak.

Tulus Sweet said...

nangis....tolong melembutkan hati

Paradise Gal said...

akal boleh mengawal hati.. tapi hati yang bersih sebenarnye yang mampu mengawal akal. not everything we can rationalize. when we overly follow our rational, we can corrupt. Heart is the place when we do ibadah, we remember Allah..everything goes there. it is the place of our iman. This is inline with what imam imam al-ghazali claimed, heart is the center of our life. it determine us whether to become like human or animal. :)

anyway, this entry is really good. :) yes.. bukan sekadar omongan kosong. :)

Sunah Sakura said...

hati itu nafsu...

Rozuan Ismail said...

sabar itu jalan terbaik

naziyatul fatihah said...

selagi tak bersandar pada yang tak mati :)

qasehraihan said...

best giler entry ni..
nak copy..xkira nak jugak..hakhak

kiera'sakura said...

cuba klu hati monolog dgn nafsu pulak.. msti porak peranda...

Cik Pulau said...

kemahhh...
like~~

shiema sufian said...

shiema suke entry ini (:

alexa yussida said...

thanks.rasa macm dicomfy pula bila baca post ni.terkena mungkin..:)

cimOt said...

ikut hati mati..

syahana said...

One word. Best :)

Iffah Afeefah said...

Itula org kte ikut hti mti
ikot rse bdn bnase

**::CIKNUURUL::** said...

selalu motivated diri sendiri dengan ayat ni,..biarlah buruk pun kalau orang pandang, asalkan Allah tau ape yg kite buat selagi xlanggar syariat,.sabar sabar,.ape2 pun ingat Allah ade bersama kita,.hurmm,.

ji,aku dah kembalii,..rindu nak bejalan ke blog korang semuaaa,.alalala

ILA HonEyBuNNy said...

ya..

sabar itu indah...;)

KaK LimAh Si SupiR said...

org kate, kesabaran yg tgi akn membuahkan hasil yg amat membahagiakan ^_^

aimie amalina said...

emmmmm
hati dgn akal sokmo gaduh kan
emmmm

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

nice entri...selagi tak hina di mata Allah teruskan saja

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Ping your blog, website, or RSS feed for Free

:fully designed by yoUnique nurdani ©2011 All Rights Reserved